Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklistika ČR 2024

Souček do West Hamu přestoupí, věří jeho agent Paska

Přestože je Tomáš Souček ve West Hamu United oficiálně do konce sezony na hostování a přestoupit měl za předpokladu, že se klub v Premier League zachrání, situace se vinou pandemie změnila. I tak nejspíš bude transfer reprezentačního záložníka dotažen, řekl Právu agent Pavel Paska.

Tomáš Souček
zdroj: ČTK/PA/ autor: John Walton

Nejlepší český fotbalista roku zamířil po oťukávání velkoklubu z Monaka nakonec do West Hamu v lednu.

To měl za sebou bez debat nejlepší rok své kariéry. Se Slavií loni vyhrál ligu i pohár, vedle toho s klubem z Edenu prošel do čtvrtfinále Evropské ligy.

Na podzim pak se sešívanými vévodil tabulce a zahrál si základní skupinu Ligy mistrů. A aby toho nebylo málo, národnímu týmu Souček pomohl k postupu na mistrovství Evropy. "Na to se nedá zapomenout," řekl Souček.

Hostování v londýnském klubu by se nyní automaticky změnilo v přestup, pokud by se Kladiváři zachránili v anglické lize. Jenže Premier League je přerušena a osud zbytku sezony zatím nejistý.

West Ham zaplatil za Součkovo půlroční působení 4,5 milionu eur, dalších 16,2 eur by nyní dle dřívějších informací předsedy představenstva Slavie Jaroslava Tvrdíka doplácel.

A to i přesto, že na jaře zasáhl odchovanec Slavie v novém působišti jen do čtyř zápasů. Pražané by tak na transferu vydělali více než půl miliardy korun. 

Trenér David Moyes se na Součkovu adresu vyjádřil několikrát velmi pochvalně a podle jeho dřívějších prohlášení se dá předpokládat, že má o jeho další služby eminentní zájem.

To potvrdil Právu i hráčův agent Pavel Paska: "Kluby jednají a já taky. Počítám s jednáními ohledně Tomáše. Příští týden by se měly věci posunout," uvedl.

Paska podle svých slov věří jak v přestup Součka, tak i Patrika Schicka, který by nejraději definitivně zůstal v Lipsku, kde hostuje z AS Řím. "Věřím, že pro kluky všechno dopadne tak, jak si přejí," řekl deníku nejvlivnější domácí hráčský agent.

Pětadvacetiletý Souček vyniká coby defenzivní záložník i ofenzivními statistikami. V minulé ligové sezoně dal třináct branek, na podzim v první lize skóroval osmkrát.

Tomáš Souček (vpravo) oslavuje se spoluhráči gól West Hamu v Liverpoolu
zdroj: AP autor: Jon Super

Při přerušení Premier League chce hlavně zůstat v kondici. "Nikdo neví, kdy zase začneme hrát. Až se zase začne, budu ready," zdůraznil už minulý měsíc. Ze srandy trénoval i s více než roční dcerkou Terezkou.

Poslední dohady hovoří o tom, že jedna z nejlepších lig na světě by mohla znovu začít v polovině června, stoprocentního ale není nic.

"Jednoznačným úkolem je zachránit se s West Hamem a postupně se zlepšovat, protože West Ham má tým, který klidně může hrát i o poháry," dodal v březnu Souček, jemuž byla stejně jako spoluhráčům kvůli koronavirové krizi odložena část platu.

V posledních týdnech se také skloňoval potenciální prodej anglického reprezentanta Declana Rice, eminentní zájem o něj má například Chelsea.

Podle Guardianu je ale West Ham odhodlán jednadvacetieltého záložníka, kterého si cení na 70 milionů liber, nepustit. A to i navzdory finančnímu dopadu, jaký bude pandemie na fotbal plošně mít.

Naopak jisté už je, že ve West Hamu končí argentinský obránce Pablo Zabaleta. V létě mu vyprší smlouva, stejně jako kolumbijskému záložníkovi Carlosi Sánchezovi.

Nejistý je pak osud ukrajinského útočnika Andrije Jarmolenka a záložníka Felipe Andresona, s nimiž prý Moyes příliš nepočítá, ač mají kontrakt ještě na další dva roky.

Premier Lerague jasně vede po neúplných 29 kolech Liverpool s náskokem 25 bodů před Manchesterem City.

Reds potřebují šest bodů k jistotě prvního mistrovského titulu po 30 letech. Osmnáctý Bournemouth je na tom bodově stejně jako dva týmy nad ním  tedy Watford a právě West Ham. Na chvostu tabulky jsou Aston Villa s Norwichem.

Zdroj
ČT sport, ČTK, Právo, Slavia Praha, Guardian, The Sun

Hlavní zprávy

Nejčtenější články