Hokejové Znojmo se vrací po devíti letech z Rakouska do české soutěže. Bude v druhé lize

V minulé sezóně svou licenci pro českou druhou ligu zapůjčili znojemští Orli Moravským Budějovicím, nyní je to samotné Znojmo, které v tuzemské druhé lize bude hrát od nadcházející sezóny 2020/21, což tak znamená, že se Znojmo po dlouhých devíti letech stravených v rakouské EBEL lize vrací do české soutěže. Během tohoto týdne se dokonce objevily spekulace o tom, že by se mohlo Znojmo ocitnout hned v první lize v případě, že by odkoupilo právo startovat v této druhé tuzemské nejvyšší hokejové soutěži od Chomutova trápícího se ve finančních potížích.

„Na základě reálných předpokladů se Orli budou muset v důsledku pandemie vypořádat s výpadkem finančních prostředků pro následující ročník přesahujících 60% loňského rozpočtu, který činil zhruba 36 milionů korun. To by bez přijetí preventivních opatření ohrožovalo samotnou existenci klubu," uvedlo k návratu do české hokejové soutěže vedení Znojma na klubových webových stránkách.

Rozpočet znojemského klubu byl nastaven pro sezónu 2020/21 pro mezinárodní soutěž, která bude mimochodem nést od příští sezóny jiný název než EBEL, a to na zhruba 40 milionů korun. Samozřejmě se tak stalo ještě před vypuknutím pandemie koronaviru. „S takto výrazným výpadkem příjmů by klub ale v následující sezoně nemohl fanouškům zajistit konkurenceschopnost a partnerům i městu Znojmu adekvátní prezentaci v mezinárodní soutěži. Žádná z organizací našemu klubu momentálně není schopna zaručit, jak bude vypadat a za jakých podmínek bude probíhat další ročník rakouské mezinárodní soutěže," vysvětlilo Znojmo důvody toho, proč se nakonec po debatě s hlavními partnery rozhodlo k pozastavení svého členství v EBEL.

Protože jihomoravský klub, jehož mohli tuzemšt fanoušci vídat především na začátku tohoto tisíciletí i v extralize, disponuje v rámci českých soutěží pouze licencí pro druhou ligu, tedy třetí nejvyšší hokejovou soutěž u nás, nikoho tak nepřekvapí, že právě v druhé lize bude Znojmo od příští sezóny k vidění. „Situaci v českém hokeji pečlivě sledujeme a další kroky budeme vyhodnocovat na základě aktuálních podmínek," uvádí dále klub, kde je sportovním ředitelem zároveň i trenér a touto osobou je Miroslav Fryčer.

„Je nutno říci, a to se vší pokorou, že mezi dlouhodobé cíle klubu nepatří dlouhodobé setrvání v 1. nebo 2. lize ledního hokeje v Česku. Věříme, že situace se co nejdříve uklidní, vše se opět vrátí do normálních kolejí a tento krok poskytne klubu, partnerům i fanouškům čas nadechnout se a společně následně rozhodnout, která cesta bude pro budoucnost Orlů po všech stránkách nejlepší," dodává klub.

Za svého devítiletého působení v mezinárodní EBEL lize může Znojmo mluvit jako o největší úspěchu v této soutěži o sezóně 2015/16, kdy se mu podařilo dostat se až do finále play-off, kde však tehdy nestačil na Salcburk. Před tím než začalo Znojmo nastupovat v EBEL lize, hrálo dvě sezóny v tuzemské první lize a před tím pak ještě deset sezón strávil v tuzemské extralize.

Související

Hokej, ilustrační foto

Poláci trápili obhájce bronzu z Lotyšska, USA si poradily s Němci. Dánové s přehledem přejeli Rakousko

Ostravská skupina letošního mistrovství světa v ledním hokeji měla hned ve druhý hrací den blízko k senzaci, o kterou se postarali málem nováčci z Polska. Tato země, která se v elitní divizi MS objevila po dlouhých 22 letech, totiž zaskočila hokejisty Lotyšska obhajující na tomto šampionátu bronzové medaile. V tomto utkání se skóre přelévalo ze strany na stranu, až se za stavu 4:4 šlo do prodloužení, v němž rozhodl Daugavinš. Daleko jednoznačnější duel se v Ostravě hrál v sobotu večer, kdy si Američani spravili chuť po předešlé porážce se Švédy vysokou výhrou 6:1 nad Německem. Podobně jednoznačný duel se odehrál v sobotu odpoledne i v pražské skupině, kde Dánové přehráli Rakousko 5:1. 
Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

Více souvisejících

hokej

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 5 hodinami

MS v hokeji

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Zemřel filmař Roger Corman, mentor mnoha největších hollywoodských hvězd

Roger Corman, přezdívaný „Král B-filmů“, zemřel ve věku 98 let. Corman byl klíčovou postavou v tvorbě nízkorozpočtových klasik jako „Malý obchod hrůz“ a „Napadení krabími monstry“ a také pomohl mnoha slavným hercům a režisérům začít svou kariéru v Hollywoodu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy