Úterý 21. května 2024, svátek má Monika
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Ve věku 67 let zemřel někdejší ministr kultury Jindřich Kabát. Stál u rozjezdu neúspěšné loterie Česká lotynka

Česko

  18:18aktualizováno  19:19
PRAHA - Ve věku 67 let v úterý zemřel v rodinném kruhu Jindřich Kabát, politik, spisovatel, psycholog a vysokoškolský učitel. ČTK to sdělil jeho syn Martin Kabát.

Ve věku 67 zemřel 14. července 2020 v rodinném kruhu Jindřich Kabát, politik, spisovatel, psycholog a vysokoškolský učitel. foto: ČTK

V letech 1992 až 1994 byl ministrem kultury, předtím působil jako první náměstek ministra vnitra a zmocněnec vlády pro otázky uprchlíků. Kabát jako ministr kultury stál u rozjezdu neúspěšné loterie Česká lotynka zamýšlené na podporu kultury, kvůli níž stát zastavil dvě památkově chráněné budovy v centru Prahy.

Jindřich Kabát se narodil 24. dubna 1953. Vystudoval psychologii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Zároveň absolvoval několikaletý seminář z filozofie, vedený tehdy neoficiálně působícími osobnostmi. Působil jako klinický psycholog na Lékařské fakultě UK v Praze, v 80. letech přednášel na DAMU, byl také psychologem Činohry Národního divadla, vyučoval psychologii umění na FF UK, v 90. letech učil na Vyšší odborné škole žurnalistiky a na přelomu tisíciletí na Teologické fakultě UK.

Předtím, než se stal ministrem kultury, byl Jindřich Kabát v témže úřadě prvním náměstkem. Jako člen mezivládní Komise ministrů vlád ČR a SR se podílel na rozdělení bývalého Československa. Zastával funkci místopředsedy českého výboru UNESCO. V roce 1994 krátce vedl Radu pro rozhlasové a televizní vysílání, jejím členem pak byl do srpna 1998. Jindřich Kabát byl v letech 1992 až 1994 předsedou KDU, po sloučení s ČSL místopředsedou KDU-ČSL.

V roce 2000 byl jmenován soudním znalcem v oboru psychopatologie a psychologie. Působil také jako člen Výboru ministrů EU a byl ředitelem Evropské akademie pro demokracii.

GLOSA: Ministr kultury a pořadatelé řekli své. Teď je míček na straně fanoušků

Jindřich Kabát napsal odbornou publikaci Psychologie ve výzkumech kultury (1982) a populárně-naučnou knihu Psychologie komunismu (2011). Je také autorem knih rozhovorů s matematikem a miliardářem Karlem Janečkem (2016) a biskupem Václavem Malým (2017). Jeho beletristické dílo vycházelo v posledním desetiletí, mimo jiné novela Groh a román Útěk.

V kauze České lotynky se Kabát dostal až před soud, ten ho ale v roce 2002 zprostil obžaloby z porušení povinnosti při správě cizího majetku. Ministerstvo kultury mělo podle obžaloby za úkol domy pouze spravovat a nemělo oprávnění dát je do zástavy. Soud ale dospěl k závěru, že Kabátovo jednání nebylo trestným činem.

V případu České lotynky šlo o projekt samofinancování kultury z výnosů loterie provozované státem. Prostřednictvím firmy KJD ji provozoval Státní fond kultury, jehož správcem bylo ministerstvo kultury. Fond neměl peníze, a proto si ministerstvo vzalo úvěr 300 miliónů korun u Komerční banky. Zaručilo se za něj zástavou domu U Hybernů a Domu U Černé Matky boží. Zástavní smlouvu podepsal právě ministr Kabát.

Loterie však zkrachovala a fond musel uhradit úvěr. Téměř 300 milionů bylo zaplaceno ze státního rozpočtu a fond měl tuto část splácet. Za 20 let ale splatil jen asi 30 milionů korun navzdory vlastnictví zmíněných domů. Až v roce 2016 stát fond oddlužil.

Autor:

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...