Deník N: Policie zatkla místopředsedu fotbalové asociace Romana Berbra

UDÁLOSTI: Policie se zajímala o fotbalovou asociaci (zdroj: ČT24)

Místopředsedu Fotbalové asociace České republiky (FAČR) Romana Berbra zatkla policie, informuje Deník N. Kvůli ovlivňování zápasů druhé a třetí fotbalové ligy Národní centrála proti organizovanému zločinu zahájila trestní stíhání celkem u dvaceti osob, rozvedla vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Devatenáct z nich policisté zadrželi, jednu stíhají na svobodě.

„Můžeme potvrdit, že od ranních hodin probíhají procesní úkony útvaru Národního centra proti organizovanému zločinu, jehož součástí byla také prohlídka konkrétních nebytových prostor sídla asociace na Strahově. FAČR poskytuje v tuto chvíli maximální součinnost všem složkám Policie ČR a čeká na další pokyny a informace,“ konstatoval mluvčí FAČR Michal Jurman.

Serveru Seznam Zprávy potvrdil razii také mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. „Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu dnešního dne provádějí na několika místech České republiky úkony trestního řízení, které souvisí s českým fotbalovým prostředím,“ sdělil webu.

Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová Seznam Zprávám řekla, že NCOZ zahájila trestní stíhání u dvaceti osob v souvislosti s činností organizované zločinecké skupiny zabývájící se korupcí při ovlivňování výsledků fotbalových zápasů. Vyšetřování je směřováno k představiteli FAČR a lidem z jeho okolí, rozhodčím a klubům z třetí fotbalové ligy, doplňuje portál.

„Tři osoby podezírá policie z trestných činů zpronevěry a podplácení. U jedné osoby je trestní řízení vedeno pro trestný čin zpronevěry, podplácení a přijetí úplatků. U dalších tří osob jde pouze o trestný čin přijetí úplatku,“ popisuje Bradáčová. Případem se zabývá expozitura v Ústí nad Labem a dozoruje ji Vrchní státní zastupitelství v Praze.

Podle Seznam Zpráv je „epicentrem celého dění“ klub Slavoj Vyšehrad, kde v pozici sportovního ředitele působí Berbrův přítel a spolupracovník Roman Rogoz. Vyšetřování se má týkat také množství rozhodčích.

Sportovní redaktor Filípek k policejnímu zásahu ve Fotbalové asociaci České republiky (zdroj: ČT24)

Berbr jako „rakovina fotbalu“

Zatím není jasné, z čeho přesně kriminalisté podezřívají Berbra. Média místopředsedu FAČR za Čechy dlouhodobě označují za kontroverzní osobu, která má coby bývalý rozhodčí velký vliv na sudí.

„Roman Berbr přes rozhodčí dokázal dosáhnout i do první ligy. Rozhodčí, kteří o tom promluvili, zažaloval a soudy prohrává. Ani to nepomohlo tomu, aby se od něj fotbal sám očistil, protože má velmi nízkou sebereflexi,“ komentuje věc zástupce šéfredaktora deníku Sport Štěpán Filípek.

Zásah proti Berbrovi zevnitř fotbalových struktur podle něj dlouho nepřicházel proto, že jeho služby se vždy někomu hodily. „O těchto praktikách se ví, ti lidé se třeba báli vystoupit, protože Roman Berbr má tak dlouhé ruce, že to poškodí jejich klub. On pronikl jako rakovina do fotbalových struktur a ovládl třeba i volby předsedy fotbalové asociace,“ líčí Filípek.

Pro vyšetřování je podle něj důležité, jestli se podaří rozkrýt Berbrův byznys. „Je majitelem firmy v cizokrajné destinaci, a pokud by se ukázalo, že měl příjmy, které si svým podnikáním nikdy nemohl vydělat, tak by mohly teoreticky pocházet právě z korupčních praktik,“ uvažuje novinář a zdůrazňuje, že jde o jeho spekulaci.

Berbr je považován za jednoho z nejmocnějších mužů českého fotbalu.

Někdejší mezinárodní rozhodčí byl za minulého režimu příslušníkem StB, jako řidič pracoval u plzeňské dopravní policie.

Po ukončení rozhodcovské kariéry v roce 2000 působil jako delegát i člen komisí sudích. Jeho jméno bylo v minulosti zmiňováno v několika korupčních aférách, potrestán ale nikdy nebyl. Postupně si vybudoval značný vliv, jeho oponenti mu vyčítají mafiánské praktiky. Na několik kritiků Berbr se svou manželkou Dagmar Damkovou podali žaloby, většina z nich byla zamítnuta.

Berbr je od roku 2011 členem výkonného výboru FAČR, místopředsedou asociace je od roku 2013. Je také dlouholetým předsedou Plzeňského krajského fotbalového svazu.