Bílý dům jako ráj škůdců? Po švábech či krysách je sídlo amerického prezidenta zamořeno mouchami

Poslední dva prezidenti Barrack Obama a Donald Trump jsou v drtivé většině věcí zcela odlišní, co se však týče života v Bílém domě, měli jednu věc společnou – mouchy. Na YouTube existuje hned několik videí prezidenta Obamy, jak se snaží tento druh hmyzu odhánět. Na mouchy si několikrát stěžoval i dosluhující prezident Trump, který své podřízené instruoval, ať do některých kanceláří a dalších místností nainstalují různé lampy proti hmyzu.

Washington Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Různí zvířecí škůdci trápí americké prezidenty odnepaměti. V polovině 80. let 19. století krysa v Bílém domě málem snědla oblíbeného kanárka první dámy USA Frances Clevelandové, jak popisuje kniha Real Life at the White House: Two Hundred Years of Daily Life at America’s Most Famous Residence (Opravdový život v Bílém domě: Dvě stě let běžného života v nejslavnější americké rezidenci).

Neplánuji pracovat v týmu Bílého domu. Opustila by mě Michelle, řekl Obama o možné nabídce od Bidena

Číst článek

Člen prezidentova personálu tehdy uvedl, že až do nastěhování do Bílého domu „nevěděli, že existuje tolik druhů švábů“.

Deník Washington Post v roce 1991 odhalil, že za vlády prezidenta Geralda Forda v 70. letech vystrašila přítomná myš Radu národní bezpečnosti natolik, že řada z přítomných z místnosti vyběhla ven.

Bílý dům se v poslední době snažil najít efektivní řešení v boji s otravným hmyzem. Jak ale říká pro Popular Science entomoložka Katy Prudicová z Arizonské Univerzity, hubení se musí zacílit přesně na ty druhy, které v rezidenci amerických prezidentů jsou. Plošná řešení nefungují. „Kdykoliv chcete hubit škůdce, musíte o tom pořádně přemýšlet,“ říká.

O jaký druh jde?

Nejběžnějším druhem mouchy, který terorizuje i Bílý dům, je moucha domácí. „Samice mouchy domácí neustále hledají rozpadající se organickou hmotu – jako je staré jídlo či výkaly. Jakmile to najdou, mohou naklást vajíčka, které dorostou do červů, odletí jako mouchy a ty zase nakladou další vajíčka,“ popisuje Cara Gibsonová, další entomoložka z Arizonské Univerzity.

Biden představil seznam devíti poradců v Bílém domě, mezi nejbližšími spolupracovníky má pět žen

Číst článek

Prudicová se svou kolegyní ale na základě videa, na kterém Obama dokázal mouchu plácnutím zneškodnit, nesouhlasí a přichází s odlišným názorem. „Podle videa to vypadalo na větší a pomalejší mouchu, zřejmě druh Pollenia rudis.“

Bzučivka zední se vyznačuje pomalejším, až lenivějším tempem létání. Je větší než moucha domácí a jde ji snadněji zabít rukou. Má také odlišnou reprodukční strategii – vajíčka klade do půdy. Když se larva vylíhne, hledá žížalu, kterou následně zaživa sežere, zakuklí se a následně se vylíhne dospělý jedinec.

Není zcela vyloučeno, že Bílý dům trápí ještě jiný druh much. Dokud ale nedojde k identifikaci druhu, jsou opatření proti nim bezzubá.

jgr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme