Nárůst případů koronaviru v Česku dál zpomaluje. Za úterý přibylo 5176 nakažených

Česko má za úterý 5176 nově potvrzených případů nemoci covid-19, zhruba 700 méně než předchozí úterý. Pokračuje tak zpomalování nárůstu počtu nakažených, zatím ale není znám počet provedených testů. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Rizikové skóre protiepidemického systému PES se už deset dní v řadě drží na 57 bodech, což odpovídá třetímu stupni pohotovosti z pěti. Opatření vláda uvolní ve čtvrtek.

Sledovali jsme online Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Testování na Covid-19 v domově seniorů.

Testování na Covid-19 v domově seniorů. | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Denní nárůsty počtu nakažených koronavirem postupně klesají od přelomu října a listopadu, kdy dosahovaly rekordních čísel kolem 15 tisíc nakažených denně. V neděli 29. listopadu například přibylo 1074 případů, což bylo nejméně za den od 20. září.

Národní koordinátor testování Hajdúch končí. Nechce krýt rozhodnutí vlády, se kterými nesouhlasí

Číst článek

Od 1. března, kdy byly v Česku zaznamenány první případy nákazy koronavirem, testy potvrdily covid-19 celkem u zhruba 528 500 lidí.

Také nárůst množství úmrtí nakažených koronavirem postupně zpomaluje. Za úterý jich přibylo 51. Na přelomu října a listopadu přibývaly denně i více než dvě stovky zemřelých.

Minulý týden se už nárůsty držely těsně nad jednou stovkou a v neděli 29. listopadu přibylo 87 úmrtí, což bylo nejméně od poloviny října.

V pondělí pak bylo zaznamenáno 103 zemřelých a v úterý 51, ale údaje o množství úmrtí za jednotlivé dny ministerstvo většinou opakovaně zpětně navyšuje. Od začátku epidemie zemřelo celkem 8407 lidí.

V pondělí však mírně stoupl podíl potvrzených případů covidu-19 na počtu provedených testů. Z nedělních 16,7 procenta vzrostl na přibližně 17,9 procenta. Jedná se však stále o jedny z nejnižších nárůstů za poslední dva měsíce. Podíl případů na počtu testů za úterý zveřejní ministerstvo až ve středu večer.

Hamilton měl pozitivní test na covid-19. Přijde tak o víkendovou Grand Prix v Sáchiru

Číst článek

K pondělku se také zvýšil počet hospitalizovaných lidí s covidem-19, a to oproti neděli zhruba o dvě stovky na 4741. Ve vážném stavu je 675 z nich.

Aktuálně covidem-19 trpí 64 890 lidí v Česku. U většiny z nich má však nemoc lehčí průběh. V nemocnicích skončilo pouze 7,5 procenta z aktuálně nemocných.

Počet vyléčených vystoupal za úterý o 353 na 455 177 lidí. Také toto číslo se v posledních dnech výrazně snížilo.

Index rizika PES, se kterým souvisí zavádění opatření proti šíření covidu-19, se už od 23. listopadu drží na 57 bodech. Situace v jednotlivých krajích Česka se ale výrazně liší. Třeba v Praze se rizikové skóre drží již několik dní na 42 bodech, tedy těsně nad spodní hranicí pro třetí stupeň pohotovosti.

V Singapuru se narodilo dítě s protilátkami na covid-19. Vědci zkoumají, jestli má imunitu od matky

Číst článek

V několika krajích je však index nad 60 body, tedy na čtvrtém z pěti stupňů pohotovosti. Nejvyšší je nyní rizikové skóre v Olomouckém kraji se 74 body. Blíží se tak už nejvyššímu pátému stupni pohotovosti.

V úterý přibylo v Olomouckém kraji 362 případů covidu-19, asi o 150 více než před týdnem.

Z jednotlivých okresů České republiky se v posledních dnech nejvíce šíří koronavirus na Havlíčkobrodsku. Za uplynulých sedm dní tam bylo zaznamenáno v přepočtu na 100 tisíc obyvatel asi 546 případů covidu-19.

ako, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme