Partners: Loni jsme zaregistrovali silný zájem o investování, táhly i hypotéky

Petr Borkovec

Petr Borkovec Zdroj: Partners

Petr Borkovec
Petr Borkovec
3
Fotogalerie

Partners finanční skupině se i přes turbulentní vývoj roku 2020 dařilo – obrat přesáhl 2 miliardy korun. Z produkce táhly obrat hlavně investice a hypotéky.

V jednorázových investicích uzavřeli Partners investice za více než 3 miliardy korun, což je 44procentní meziroční růst. „Zaregistrovali jsme silný zájem o investování, což nás překvapilo ještě více než růst hypotečního byznysu. Ačkoli došlo v první půli roku na finančních trzích k propadu, naši klienti nezpanikařili a v této době přes nás výhodně zainvestovali rekordní 2 miliardy Kč, což znamená meziroční růst o 100 procent,“ konstatuje Petr Borkovec, generální ředitel finanční skupiny Partners. V pravidelných investicích došlo dokonce k růstu o 54 procent, aktuální průměrná pravidelná investice odpovídá částce 2200 korun a době 14 let.

Stálý zájem o hypotéky

V roce 2020 stouply úvěry na bydlení meziročně o 40 procent. Průměrná hypotéka se zvýšila o pětinu na 2,6 milionu korun. Celková výše všech sjednaných úvěrů přesáhla 26 miliard korun.

„Hlavním drajverem byly jednoznačně nízké úrokové sazby, které navíc klesly velmi prudce. Zároveň došlo k uvolnění omezujících parametrů ze strany ČNB, takže na hypotéky dosáhlo více lidí. Na nemovitostním trhu se také objevila vyšší nabídka nemovitostí,“ uvádí Borkovec. 

Co se týká trendů loňského roku podle Petra Borkovce se promítl vliv pandemie; nemovitosti například prodávali lidé z poškozených segmentů ekonomiky. Uvolnila se masa bytů určená ke krátkodobým pronájmům. I díky tomu ceny nemovitostní nerostly tak rychle jako v předchozích letech. Rostla poptávka po chatách, chalupách či rodinných domech na venkově nebo v přírodě mimo velká města. A významná poptávka byla také po investičních nemovitostech, primárně po bytech ve velkých městech. 

V závěru roku 2020 pak Partners dostali od ČNB licenci na spuštění penzijní společnosti Rentea, která ještě čeká na licenci k fondům. K velkému posunu došlo v případě spuštění banky. „Během roku jsme najali klíčový tým zkušených bankéřů, postavili jsme byznys model banky a v prosinci 2020 pak podali obsáhlou žádost o bankovní licenci České národní bance,“ uzavírá Petr Borkovec.