Reuters: Spojené státy nehodlají v nejbližší době poslat do EU vakcíny AstraZeneca

KORONAVIRUS

Reuters: Spojené státy nehodlají v nejbližší době poslat do EU vakcíny AstraZeneca
USA zřejmě v nejbližší době vakcíny do EU nevydá. Foto: AstraZeneca
2
Svět
Echo24
Sdílet:

Představitelé Spojených států oznámili Evropské unii, že by neměla v nejbližší době očekávat z USA žádné dodávky vakcíny AstraZeneca. Informaci přinesla agentura Reuters, která se odvolává na dva nejmenované zdroje z Evropské unie.

„Spojené státy nám sdělily, že nepřipadá v úvahu, že by do EU poslaly vakcíny AstraZeneca,“ uvedl jeden ze zdrojů, který se má přímo účastnit debat mezi EU a USA.

Firma AstraZeneca oznámila, že ve druhém čtvrtletí dodá do EU jen asi polovinu domluvených dávek, tedy ani ne 90 milionů. Později ale firma navrhla, že se bude snažit rozdíl částečně dorovnat dávkami vyrobenými mimo země EU, včetně těmi ze Spojených států. Jeden ze zdrojů Reuters řekl, že Evropská komise již diplomatům členských států oznámila, že by „v tuto chvíli“ neměli očekávat vakcínu z USA. „Situace je v podstatě taková, že jakýkoliv vývoz je ošidný, ale je tam vůle o tom jednat,“ uvedl nejmenovaný diplomat.

Společnost AstraZeneca odmítla informace komentovat, Bílý dům se komentáře zdržel.

Není jasné, co za zadržením vakcíny vězí. Chybí informace o tom, kolik vakcíny AstraZeneca se v USA vyprodukuje, tento přípravek přitom nebyl zatím v USA k očkování schválen.

Foto: Echo24.cz

 

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články