Finále Evropské ligy bude bojem Manchesteru United se ‚Žlutou ponorkou‘ vedenou trenérským specialistou

Fotbalisté Manchesteru United a Villarrealu se v polském Gdaňsku utkají ve středu večer o titul v Evropské lize. Zatímco Manchester United je historicky nejúspěšnějším anglickým klubem podle počtu trofejí, Villareal rozhodně nepatří mezi nejslavnější španělské celky.

Gdaňsk Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radost hráčů Villarrealu

Radost hráčů Villarrealu | Zdroj: Reuters

Uspět v dlouhodobé soutěži v konkurenci silných klubů Realu, Barcelony a Atlética se příliš nedaří ani dalším celkům, vždyť mimo zmíněné značky dokázala za posledních 20 let vybojovat titul v La lize jenom Valencia.

Villareal, mimochodem od Valencie vzdálený jen asi 60 kilometrů, byl nejlépe druhý a v historické tabulce nejvyšší španělské soutěže je dvacátý. A tak se dá říct, že je zřejmě mnohem slavnější v evropských soutěžích.

Žijeme náš sen, shodují se Souček s Coufalem. Po vydařené sezoně míří s West Hamem do Evropy

Číst článek

Začalo to výhrami v bývalém Intertoto Cupu a pak semifinálovou účastí v Lize mistrů před patnácti lety. To byla doba, kdy za „Žlutou ponorku“  tak se Villarealu říká podle barvy domácích dresů – hrávali hvězdní ofenzivní fotbalisté Argentinec Riquelme a Urugvajec Diego Forlán. A pokračovalo až dodnes.

„V historii hrál Villarreal v Evropě čtyřikrát semifinále, jedno semifinále Ligy mistrů proti Arsenalu a třikrát v semifinále Evropské ligy – proti Liverpoolu, proti Valencii a proti Portu. K historii našeho klubu patří, že jsme úspěšní v Evropě,“ připomněl současný kouč Unai Emery jedno semifinále Ligy mistrů a tři v Evropské lize z minulých sezón.

Na tu 2015/2016 si zřejmě velmi dobře budou pamatovat i sparťané, protože právě je ve čtvrtfinále soutěže Villarreal vyřadil.

Solskjaer vs. Emery

Evropské úspěchy jsou pro malý španělský klub důležité, a tak se Villarreal na Evropskou ligu pokaždé maximálně soustředí, ať už hraje s kýmkoli.

Čekání na velkou trofej se od té doby ještě o pět let protáhlo, Villarreal by ho mohl ukončit ve středu večer, jenže ve finálovém zápase, který začíná v 21 hodin, nebude favoritem. Server iROZHLAS.cz vám jej nabídne v online reportáži.

Z finanční krize se zrodil mistr. Lille zažilo pohádkovou sezonu v době pandemie

Číst článek

Manchester United vedený někdejším slavným útočníkem klubu Ole Gunarem Solskjaerem má nesrovnatelně dražší kádr, papírově kvalitnější fotbalisty, i když kouč Emery připomíná:

„Máme spoustu hráčů se zkušenostmi. Máme Albiola, máme Sergia Asenja, který dvakrát vyhrál Evropskou ligu s Atléticem Madrid. Albiol hrál v Realu Madrid a Neapoli. Má spoustu titulů. A není sám. Gerard Moreno, možná Pau Torres,“ říká trenér Villarrealu.

Emery vyhrál Evropskou ligu třikrát ze Sevillou. Před dvěma lety se navíc dostal s Arsenalem do finále, kde nestačil na rivala z Londýna Chelsea. Dalo by se tak říci, že je Emery specialistou na Evropskou ligu.

Pokud by se Villarrealu povedlo ve finále vyhrát, zajistil by si krom titulu účast v Lize mistrů, na kterou by jako sedmý celek španělské soutěže nemohl dosáhnout.

Trenér Villarrealu Unai Emery | Foto: Eddie Keogh | Zdroj: Reuters

Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme