Zemřel Donald Rumsfeld, americký ministr obrany z Bushovy administrativy. Dožil se 88 let

Ve věku 88 let zemřel Donald Rumsfeld, který mezi lety 2001 a 2006 vedl americké ministerstvo obrany. V prohlášení zveřejněném na twitteru to oznámila rodina. Ministr z administrativy exprezidenta George Bushe mladšího prý poslední okamžiky prožil v kruhu blízkých doma v Novém Mexiku. Jak připomíná agentura Reuters, Rumsfeld byl hlavním strůjcem války v Iráku, dokud jej Bush po třech a půl letech bojů nevyměnil.

Washington (Aktualizováno: 22:38 30. 6. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý americký ministr obrany Donald Rumsfeld zemřel ve věku 88 let

Bývalý americký ministr obrany Donald Rumsfeld zemřel ve věku 88 let | Foto: Alexander Drago | Zdroj: Reuters

Do dějin se Rumsfeld nejvýrazněji zapsal jako jedna z hlavních postav americké války proti teroru po útocích na New York a Washington z 11. září 2001. Podle deníku The Washington Post z něj jeho vůdčí role při invazích do Afghánistánu a Iráku a snahy o transformaci americké armády udělaly jednoho z nejdůležitějších a také nejkontroverznějších ministrů obrany v dějinách USA.

„S hlubokým smutkem sdílíme zprávu o odchodu Donalda Rumsfelda, amerického státníka, oddaného manžela, otce, dědečka a pradědečka. V 88 letech, byl obklopen rodinou ve svém milovaném Taosu v Novém Mexiku,“ píše se v prohlášení rodiny.

Komuniké vyzdvihuje Rumsfeldovy „mimořádné úspěchy během více než šesti dekád veřejné služby“, neochvějnou lásku k manželce Joyce, příbuzným a přátelům a „integritu“, kterou prokazoval v životě zasvěceném vlasti.

Rumsfeld vedl Pentagon už v letech 1975 až 1977 za prezidenta Geralda Forda a jeho dlouholetá kariéra zahrnuje vládní angažmá pod čtyřmi různými prezidenty a skoro čtvrt století v „korporátní Americe“, připomíná agentura AP. Po odchodu do důchodu v roce 2008 vedl nadaci Rumsfeld Foundation, která propagovala práci ve veřejné sféře a podporovala rodiny vojáků a zraněné veterány.

V jednom ze svých posledních veřejných činů se letos v lednu zařadil mezi deset exministrů obrany, kteří prostřednictvím listu The Washington Post varovali před zneužitím armády ve sporu o výsledky listopadových prezidentských voleb. „Snahy zapojit americké ozbrojené síly do řešení volebních sporů by nás zavedly na nebezpečné, nezákonné a neústavní teritorium,“ napsala tehdy skupina někdejších šéfů Pentagonu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme