Hlavní obsah

Švédským premiérem je opět odvolaný Stefan Löfven

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Švédský parlament ve středu schválil opětovné jmenování dosavadního premiéra Stefana Löfvena předsedou nové vlády. Sociální demokrat přitom v červnu přišel o důvěru sněmovny, nakonec se však do křesla ministerského předsedy vrací, protože šéf Umírněné koaliční strany Ulf Kristersson svůj pokus o sestavení vlády vzdal. A Löfven prošel jen proto, že se nenašlo dost hlasů proti němu.

Foto: TT News Agency, Reuters

Staronový švédský premiér Stefan Löfven hoří po svém jmenování do funkce

Článek

Löfven byl zvolen premiérem jen devět dní po svém odstoupení, jež následovalo po vyslovení nedůvěry. Nyní může opět sestavit červeno-zelenou menšinovou vládu. „Riksdag mi dal důvěru, abych dál vedl Švédsko,” konstatoval 63letý politik po hlasování. „Je to velká důvěra. Beru úkol na svá bedra s odhodláním a respektem,” dodal Löfven. Zároveň však dal najevo, že politické problémy zdaleka nejsou ze stolu. Situace v parlamentu je podle něj nadále velmi obtížná.

To ukázalo i středeční hlasování. Löfven získal premiérský post, i když ho z 349 poslanců podpořilo jen 116 a 60 se zdrželo hlasování. Stačilo, že proti bylo jen 173 poslanců. Zabránit v návratu do čela vlády mu mohla pouze většina 175 záporných hlasů.

Švédský premiér Stefan Löfven oznámil rezignaci

Evropa

Löfven, který vládne od roku 2014, má v pátek představit nový kabinet. Jeho dosavadní vláda před dvěma týdny neustála spor s Levicovou stranou o deregulaci nájemného a Löfven se stal prvním švédským premiérem, jemuž parlament vyslovil nedůvěru.

Löfven počátkem minulého týdne podal demisi, čímž se jeho kabinet stal přechodnou vládou a začalo hledání nového premiéra. Jako první tuto šanci dostal šéf opoziční Umírněné koaliční strany Ulf Kristersson, který ale svůj pokus o sestavení vlády vzdal. Pak přišel na řadu opět Löfven. Pro něj ve středu hlasovali jeho sociální demokraté a zelení. Těsnou parlamentní menšinu dá dohromady jen s pomocí Levicové strany a Strany středu, jejichž poslanci se dnes hlasování zdrželi.

Löfven čelil kritice kvůli nezvládnuté pandemii koronaviru, protože země neuplatňovala tvrdá opatření, což vedlo k většímu počtu obětí, než mají sousední skandinávské stát.

Švédská strategie selhala, počet nových případů je rekordní

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám