Hlavní obsah

Cesta na dovolenou: Nestačí hlídat podmínky cílové země, narazit můžete u dopravce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejenže cestovatelé dnes musí před dovolenou nastudovat aktuální požadavky vstupu do země, kam míří, ale i podmínky návratu do Česka. Pozor si musí dát i na to, že dodatečné podmínky po nich může požadovat také třeba letecký dopravce.

Foto: Profimedia.cz

Dopravce Ryanair vyžaduje po cestujících testy, i když jsou naočkovaní a do cílové destinace je nepotřebují.

Článek

Ukázal to příklad cestujících, kteří si na svou zkušenost stěžovali na sociální síti Facebook. Konkrétně šlo o let z Prahy do švédského Göteborgu se společností Ryanair, která při odbavení žádala testy na covid i po plně očkovaných a lidech s prodělanou nemocí. Situace se pak opakovala u dalšího letu stejné společnosti do Stockholmu, podle informací na sociálních sítích se to mělo dotknout asi 15 osob.

Řekové pláčou: Tak málo turistů je katastrofa

Cestování

„Letečtí dopravci nemohou měnit podmínky pro vstup do země, ale mohou zpřísnit opatření pro vstup na palubu letadla právě z důvodu ochrany cestujících během letu a jejich většího bezpečí,“ řekl mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

„Letečtí dopravci nemohou měnit podmínky pro vstup do země, ale mohou zpřísnit opatření pro vstup na palubu letadla právě z důvodu ochrany cestujících během letu a jejich většího bezpečí,“ řekl mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka. „Pokud dopravce zavede pro nástup na palubu přísnější opatření a upozorní na toto cestující během rezervace a online odbavení, nelze ze strany státní autority zasahovat, neboť se jedná o smluvní vztah letecký dopravce–cestující,“ dodal.

Na webu Ryanairu bylo uvedeno, že cestující do Švédska potřebují test ne starší 48 hodin.

Pozor na příznaky

Jak sdělila mluvčí leteckého dopravce Smartwings Vladimíra Dufková, u Smartwings se podmínky vstupu na palubu vždy řídí podmínkami cílové země. Výjimkou je Egypt, který u některých destinací umožňuje test až po příletu na letišti, avšak Smartwings ho žádají už při vstupu na palubu.

Plně očkovaní a lidé s prodělanou nemocí ale mají výjimku, pokud nejeví příznaky nákazy. Z toho plyne, že i očkovaný člověk např. s alergickou rýmou či kašlem by měl být připraven na to, že bude muset ukázat test, protože ho po něm mohou chtít.

Chorvatsko zpřísnilo podmínky vstupu do země

Koronavirus

Test lze udělat i na letišti, vyjde ovšem dráž a ve zmíněném případě Ryanairu lidé ani rychlý antigenní test do odletu nestihli absolvovat.

Vlakoví a autobusoví dopravci RegioJet, Leo Express ani České dráhy podle informací Práva požadavky nad rámec podmínek vstupu nemají.

Například ČD o plnění požadavků ministerstva zdravotnictví (formulář pro návrat do ČR, případně test) požádaly partnerské dopravce, kteří provozují mezinárodní spoje. Ve vlacích Leo Express a RegioJet na požadavky cestující jen upozorňují.

Dopravci argumentují tím, že jezdí jen do „zelených“ zemí s nízkým rizikem nákazy, kde stačí test po návratu do pěti dní.

Reklama

Výběr článků

Načítám