Nebezpečná olympijská vedra. Číňané vyvinuli zařízení, které personál v Tokiu hlídá před úpalem

Filip HouskaFilip Houska

tokio-1

Foto: Erik Zünder/Unsplash

Pohled na olympijské kruhy

0Zobrazit komentáře

Letošní olympiáda v Tokiu je nejen plná skvělých sportovních výkonů, o které se stará i česká výprava, ale také nejrůznějších technologických vychytávek. Ať už jde o robotického basketbalistu s citem pro precizní hody z dálky nebo autonomní přepravní vozítka, v Japonsku se to pokročilými technologiemi hemží. A potvrzuje to i společnost Alibaba, která se přes svůj gadget do ucha stará o zdraví na sportovištích.

Vzhledem k tomu, že v hlavním městě Japonska panují v letních měsících velká horka (průměrně okolo 34 stupňů Celsia) doprovázená vlhkým vzduchem, hrozí tamním lidem zdravotní problémy. Ty většinou končí „jen“ zkolabováním bez trvalých následků, ale jak uvádí asijský deník Asahi, během loňského roku zemřelo na komplikace spojené s venkovními vysokými teplotami téměř 200 lidí.

Když se pak k vedrům připočte několikahodinové postávání na otevřených sportovištích (jako teď na Letních olympijských hrách), šance na omdlení, případně až zástavu srdce jsou o to větší. Právě tento problém se letos v Tokiu rozhodl vyřešit čínský gigant Alibaba, který provozuje obrovské e-shopy Alibaba.com a AliExpress. Jde na to přes malé zařízení do ucha v podobě sluchátka.

alibaba-1

Foto: Alibaba

Chytré zařízení od Alibaby, které sleduje tělesnou teplotu

Prostřednictvím tohoto doplňku je za uživatele, mezi které patří zejména olympijští zaměstnanci a podpůrný personál, sledována jejich tělesná teplota a tepová frekvence. Na základě těchto parametrů (včetně srdeční frekvence) cloudový systém, na který je zařízení napojeno, dokáže v reálném čase určit například míru rizika úpalu.

Ti, kteří budou mít zmíněné riziko vysoké, dostanou notifikaci do telefonu s doporučenými preventivními opatřeními – například pitím většího množství vody. Index horka v okolí včetně teploty, vlhkosti a přímého či sálavého slunečního zařízení je pak monitorován prostřednictvím několika měřičů tepelného stresu WBGT (Wet Bulb Globe Temperature), které jsou rozmístěny na čtrnácti olympijských lokalitách.

Tokijské letní pařáky nebere na lehkou váhu ani například výprava Spojených států, respektive jejich dvorní dodavatel olympijských kolekcí, značka Ralph Lauren. Ta pro americké sportovce navrhla speciální termoregulační bundy, které měla výprava na sobě při slavnostní zahajovací ceremonii. Kvůli vedrům se mimo jiné přesunula i sportovní chůze s maratonem do severněji položeného japonského města Saporro.

Před startem letošních her nicméně vyvstávaly otázky, proč se neuskuteční spíše na podzim, jako tomu bylo v Tokiu v roce 1964, kdy se k přesunu rozhodl Mezinárodní olympijský výbor. Podle bývalého starosty města Yoichiho Masuzoea, který po přesunutí volal, se ovšem Letní olympijské hry staly již vysoce komerční záležitostí a podobné změny termínu nejsou tak jednoduché. Vše navíc bylo i silně ovlivněno pandemií koronaviru, která olympiádu už tak o rok posunula.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym