Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Kulhánek svolal kvůli Afghánistánu krizový štáb. Česká pomoc místním vázne, tvrdí spolek

Aktualizováno -
13. srpna 2021
14:05
Autor: ČTK - 
13. srpna 2021
10:30

Vláda při pomoci civilním afghánským spolupracovníkům české armády postupuje podle iniciativy Zachraňte tlumočníky pomalu a netransparentně. Nabízet těmto lidem, kterým hrozí smrtí povstalecké hnutí Tálibán, finanční pomoc místo přesunu do bezpečí jim život nezachrání, uvedla v tiskové zprávě iniciativa, která sdružuje veterány, vojáky, organizace prosazující ochranu lidských práv a některé osobnosti veřejného života. Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) na sobotu svolal krizový štáb, který bude řešit praktické kroky k ochraně zaměstnanců ambasády v Kábulu a spolupracovníků.

Sdružení se obává, že Česká republika nechá tlumočníky napospas Tálibánu. Přesídlovací program stále nebyl spuštěn a afghánští tlumočníci nemají podle iniciativy o české pomoci žádné informace. Poukázala na jiné státy NATO, které s přesídlovacími programy dávno začaly a aspoň rámcově zveřejnily, kolika spolupracovníků se týká.

Nikdo z deseti tlumočníků, se kterými je spolek Vlčí máky v kontaktu, nebyl osloven, což považuji za obrovské selhání,“ poznamenala předsedkyně spolku Miroslava Pašková.

Iniciativa se obává, že takový postup bude mít jediný výsledek, a to zmařené životy tlumočníků a jejich rodin. „Česká republika má příležitost zachránit život lidem, kteří nám pomáhali, tuto příležitost nesmíme promarnit kvůli předvolebním obavám vládnoucích stran,“ uvedla ředitelka Sdružení pro integraci a migraci Magda Faltová.

Program české vlády se soustřeďuje jen na spolupracovníky armády z nedávné doby a primárně jim nabízí finanční prostředky. „Taková pomoc je však zcela neadekvátní a není pro ně řešením, jde jim o život, finanční prostředky jim život nezachrání. Přesun do bezpečí jsme našim spolupracovníkům slíbili, kdo jiný než armáda by měl dostát svým závazkům?“ dodal veterán z misí v Afghánistánu Lumír Němec.

Ministerstvo: Vybrali jsme tlumočníky, kterým pomůžeme

Ministerstvo obrany ve čtvrtek oznámilo, že vybralo afghánské tlumočníky, kterým poskytne pomoc. Primárně Česko nabídne spolupracovníkům české armády peníze, vyloučeno není ani jejich přemístění do Česka. Vybraní Afghánci, kteří českým vojákům pomáhali v „nejaktuálnějším období“, budou přímo kontaktováni v nejbližší době, uvedla obrana. Ministerstvo zahraničí je připraveno udělit české ambasádě v Kábulu výjimku, aby mohla zajistit potřebná víza. Podrobnosti nechtějí české úřady kvůli bezpečnosti sdělovat. Podle informací ČTK by se pomoc měla týkat asi dvou desítek tlumočníků.

Program, který umožňuje pomoci překladatelům, kteří pracovali ve prospěch českých sil působících v Afghánistánu, a jejich rodinám, schválila vláda na konci července.

Militantní afghánské hnutí Tálibán se za posledních osm dní zmocnilo skoro poloviny afghánských provinčních metropolí. Z velkých měst v rukou afghánské vlády zůstávají už jen tři: Kábul, Mazáre Šaríf a Dželálábád.

Svou současnou ofenzivu Tálibán zahájil v květnu, kdy zahraniční síly začaly s poslední fází svého odchodu z této neklidné asijské země. Konečné stažení amerických a zahraničních vojsk z Afghánistánu je plánováno na 31. srpna.

Posledních 12 českých vojáků s materiálem z alianční mise v Afghánistánu se vrátilo do Česka na konci června. Mise se od roku 2002 účastnilo na 11 500 českých vojáků, 14 jich zahynulo.

Člověk v tísni z Afghánistánu stáhl ze země zahraniční pracovníky, Čechy v poslední době v zemi neměl. V Afghánistánu zůstávají místní zaměstnanci.

VlastiX ( 13. srpna 2021 21:14 )

Afghánští kolaboranti s okupanty věděli do čeho jdou. Nedělali to zadarmo, ale jistě za slušný peníz!
A pozor přivedou sebou rozvětvené rodiny až do 5.kolena!

arne100 ( 13. srpna 2021 19:41 )

Tady všechno dlouho trvá.Musí být alespoň 5 schůzí kolem toho a mezi tím než se Česko vzpamatuje tak budou zabiti.Ty už by měli být dávno zde.Jenže to u nás nejde na vše je dost času

PetPet ( 13. srpna 2021 18:07 )

Jiné státy už své lidi stahují.

PetPet ( 13. srpna 2021 18:06 )

Premiér pořád že Piráti, a dnes je sem pakuje sám. I prezident. Místo toho, aby byl na cestě speciál pro naše lidi a jejich rodiny, tak se svolá krizový štáb. Co tam ti rozumbradi chtějí vymudrovat, když Talibán má Kábul za týden v hrsti.

PetPet ( 13. srpna 2021 18:01 )

Nevypadá to dobře. Nakonec bude mít bulharka Vangelie pravdu.

Zobrazit celou diskusi