Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Speedway GP 2024

Plzeň s Jabloncem čeká poslední překážka na cestě do Evropské konferenční ligy

Poslední krok bývá nejtěžší, zvládnou ho čeští zástupci v kvalifikaci o pohárovou Evropu? Plzeň hostí v úvodním utkání závěrečného 4. předkola Evropské konferenční ligy CSKA Sofii, Jablonec se doma představí proti Žilině. Západočeši touží po návratu do pohárové skupiny po dvouleté absenci, Severočeši dokonce po tříleté. Přímý přenos utkání Plzeň – CSKA Sofia sledujte na programu ČT sport a webu ctsport.cz od 18:50, duel Jablonec – Žilina na webu od 20:00, po skončení utkání Plzně i na programu ČT sport.

Lukáš Kalvach
zdroj: ČTK autor: Miroslav Chaloupka

Viktoria měla ve 3. předkole nečekaně hodně práce s velšským outsiderem The New Saints. Plzeň úvodní ztrátu 2:4 z Cardiffu smazala domácím vítězstvím 3:1 a postup si zajistila triumfem 4:1 v penaltovém rozstřelu. Sofia v předchozí fázi kvalifikace vyřadila Osijek, když po domácí výhře 4:2 v Chorvatsku remizovala 1:1.

"Bude to bezpochyby zatím nejtěžší soupeř. Je to sice bulharský tým, ale v posledním zápase měli v základní sestavě devět cizinců. Síla tam bude," uvedl plzeňský trenér Michal Bílek.

Je nám líto, video expirovalo.
Plzeň půjde na CSKA Sofia s jedním útočníkem

"Postoupili jsme přes dvě předkola, ale chceme jít do skupiny. Věřím, že šanci máme. Bude to od soupeře kvalita, daleko větší než ta předešlá předkola. Ale věřím, že předvedeme solidní výkon s dobrým výsledkem," doplnil bývalý reprezentační kouč.

Západočeši prožívají mimořádně povedený vstup do sezony a až na kolaps ve Walesu vyhráli všech sedm ostatních soutěžních zápasů. Naposledy v neděli zvítězili 1:0 v Liberci, přestože Bílkovi znovu chybělo několik důležitých hráčů, a poskočili do čela ligové tabulky.

Rozpoložení Plzně s Jabloncem včetně situace Žiliny se věnoval Fotbal fokus podcast:

Na marodce zůstávají záložníci Lukáš Kalvach s Janem Kopicem. Zraněný byl i další středopolař Modou Ndiaye, který úvodní duel s CSKA stejně vynechá kvůli trestu za tři žluté karty. Nejistý je start obránce a kapitána Lukáše Hejdy. Brankář Jindřich Staněk už o víkendu chytal za B-tým. Plzeň však po 4. předkole opustí křídelník Adriel Ba Loua, jenž odejde do Lechu Poznaň.

"Nejsou mezi námi žádná tajemství, nic by nás nemělo překvapit. Viktoria disponuje velmi kvalitním a vyváženým týmem. Známe úroveň českého fotbalu. My ale máme sílu, abychom v Plzni dali gól a klidně i zvítězili," řekl trenér Stojčo Mladenov.

Napraví Jablonec reputaci proti slovenským zástupcům?

Je nám líto, video expirovalo.
Rada: Čeká nás nepříjemný soupeř

Jablonec v pohárech z kvalifikace do hlavní fáze ještě nikdy neprošel, před třemi lety postoupil do skupiny Evropské ligy přímo bez nutnosti hrát předkola. Vloni Severočeši prohráli ve 2. předkole s Dunajskou Stredou 3:5 po prodloužení.

"Vypadli jsme se Celticem, teď máme ještě jednu opravu a dvojzápas Evropské konferenční ligy. Žilinu určitě nechci podceňovat, ale není to Celtic. Myslím, že Žiliny bychom se neměli bát. Určitě to však bude náročný soupeř," uvedl jablonecký trenér Petr Rada, který v sobotu oslaví 63. narozeniny.

Jeho svěřencům se momentálně nedaří. V posledních pěti soutěžních zápasech nezvítězili a dvakrát za sebou neskórovali. Ve víkendové generálce prohráli v lize v Teplicích 0:1. "Žilina bude jiný zápas. Já věřím, že nám to paradoxně i pomůže, věřím, že se víc kousneme. Bude to jedno z nejdůležitějších dvojutkání pro nás i pro klub. Věřím, že se na to dokážeme dobře připravit, uspět a postoupit, ať to bude jakkoliv," uvedl jablonecký brankář Jan Hanuš.

Žilina si naposledy zahrála v pohárech skupinu v sezoně 2010/2011, kdy v závěrečném předkole Ligy mistrů přešla přes pražskou Spartu. V sedmi zápasech v soutěžích UEFA proti českým soupeřům v základní hrací době neprohrála.

"Šošoni", jak se týmu přezdívá, naposledy ovládli slovenskou ligu v ročníku 2016/2017. Vloni měl klub v souvislosti s koronavirovou krizí finanční problémy a vyhlásil likvidaci. Zbavil se drahých hráčů a nyní vsází na mladíky. Věkový průměr soupisky je necelých 21 let.

Přesto Žilinští zahájili sezonu ve velkém stylu a z 1. předkola Evropské konferenční ligy prošli už do závěrečného play-off. Postupně vyřadili Dila Gori, Apollon Limassol a naposledy Tobol Kostanaj, který v domácí odvetě deklasovali 5:0. Celkem Žilina dala v šesti kvalifikačních duelech 17 branek. O víkendu sice prohrála v lize na půdě Liptovského Mikuláše 1:2, ale to trenér Pavol Staňo nasadil převážně náhradníky.

"Je třeba se z toho rychle oklepat a připravit se na čtvrtek. Prohry jsou součástí fotbalového života, věřím, že chyby, které jsme udělali, se nebudou opakovat," řekl pro klubovou televizi Staňo, jehož svěřenci se do Čech přesunuli už během úterý vlakem.

"Konfrontace našeho a jejich fotbalu může být zajímavá. Víme, že je to zkušené a kvalitní mužstvo, což dokazuje v posledních letech. Bude to pro nás dobrá výzva. První zápas je o poznávání. Věřím, že jsme schopni Jablonci činit problémy. Samozřejmě soupeř je favoritem, což dal jeho trenér patřičně do povědomí. Fotbal je ale pěkný v tom, že outsideři nejednou dokázali zaskočit favorita," dodal Staňo.

Vítězové dvojzápasu dostanou za postup do hlavní fáze Evropské konferenční ligy od UEFA prémii ve výši téměř 75 milionů korun.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články