Americká viceprezidentka Harrisová obvinila Čínu z nátlaku a zastrašování

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová dnes obvinila Čínu, že používá nátlak a zastrašování, aby prosadila své nároky na oblast Jihočínského moře. Jedná se o zatím nejostřejší výroky Harrisové na adresu Pekingu během její týdenní cesty do jihovýchodní Asie. Viceprezidentka dnes končí návštěvu Singapuru a přesouvá se do Vietnamu.

Cílem asijské cesty Harrisové je rozptýlit obavy amerických spojenců související s odchodem USA z Afghánistánu a posílit vztahy s americkými partnery v regionu, kde stále větší hospodářský a politický vliv uplatňuje Čína.

Americká představitelka dnes kritizovala nároky Pekingu na "většinu Jihočínského moře". "Tyto neoprávněné nároky byly zamítnuty v roce 2016 rozhodnutím soudu. Akce Pekingu ale nadále porušují pravidla a ohrožují svrchovanost jiných zemí," uvedla Harrisová. Zdůraznila přitom, že USA "budou podporovat své spojence, pokud ti budou čelit hrozbám".

Čína v reakci na výroky Harrisové obvinila Američany, že sami uplatňují mocenské praktiky. "Spojené státy mohou očerňovat, utlačovat a zastrašovat jiné země, aniž by za to zaplatily," prohlásil podle agentury AFP mluvčí čínské diplomacie Wang Wen-pin v narážce na americkou invazi do Afghánistánu.

Peking považuje za své téměř celé Jihočínské moře a u útesů v tomto moři buduje umělé ostrovy, na kterých zřizuje letištní dráhy a další zařízení, která mohou sloužit civilním, ale i vojenským účelům. Části Jihočínského moře, kudy vedou významné námořní trasy a pod jehož dnem se mohou nacházet velké zásoby ropy a zemního plynu, si kromě Číny nárokují i Filipíny, Brunej, Malajsie, Tchaj-wan a Vietnam.

V roce 2016 mezinárodní rozhodčí soud v Haagu rozsáhlé čínské územní nároky v Jihočínském moři odmítl. Peking verdikt neuznal. Americké námořnictvo pravidelně čínskou nadvládu nad oblastí zpochybňuje tím, že tudy jeho lodě proplouvají, aby demonstrovaly svobodu plavby.

Podobně jako v pondělí se i dnes Harrisová dotkla tématu Afghánistánu, který po stažení většiny amerických vojáků ovládlo islamistické hnutí Tálibán. Harrisová rozhodnutí Spojených států opustit Afghánistán hájila a označila ho za "odvážné a správné".

Související

Více souvisejících

Kamala Harrisová USA (Spojené státy americké) Čína

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

V lomu ČSA přeruší těžbu. Bude se propouštět, oznámila Severní energetická

Severní energetická ve čtvrtek oznámila, že přerušuje těžbu hnědého uhlí v lomu ČSA na Mostecku v Ústeckém kraji. Rozhodnutí o ukončení provozu má přijít v následujících měsících. Firma se chystá propustit asi 500 zaměstnanců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy