Německý prezident Steinmeier jede vlakem na třídenní návštěvu Česka

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier se ve středu vydává na třídenní návštěvu České republiky. Pro zahraniční cestu zvolil místo vládního letadla vlak, což německá média považují za mimořádné. Prezidentský palác to označuje za ukázku blízkosti obou zemí a demonstraci výhod otevřených hranic.

Během pobytu v Česku se setká mimo jiné s prezidentem Milošem Zemanem nebo premiérem Andrejem Babišem a jako první hlava německého státu uctí v kryptě pravoslavného kostela v Resslově ulici v Praze památku československých výsadkářů, kteří tam padli v boji s nacisty po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

"Hlavním tématem cesty je německo-české sousedství. Německo s Českem jsou politicky, hospodářsky a kulturně úzce propojeny," uvádí úřad německého prezidenta. Jízdu vlakem chce Steinmeier využít k tomu, aby se během ní setkal s lidmi, pro které je česko-německý kontakt každodenní záležitostí. Ve vlaku tak prezident bude hovořit mimo jiné s pendlery. Cestu by mu ale mohla zkomplikovat stávka strojvedoucích německé železniční společnosti Deutsche Bahn (DB), která skončí jen několik hodin před odjezdem prezidentova vlaku.

Výhody otevřených hranic, na které prezident cestou poukazuje, v uplynulých měsících nebyly kvůli pandemii nemoci covid-19 samozřejmostí. Loni na jaře hranice s Německem uzavřela Česká republika a letos na několik týdnů obnovilo stálé kontroly Německo, což zkomplikovalo každodenní přeshraniční dojíždění za prací, ale i návštěvy příbuzných a přátel.

Výběr vlaku pro návštěvu Česka může být vnímán i symbolicky, hlava německého státu totiž v době boje proti globálnímu oteplování zvolí ekologicky šetrnou dopravu. Mezi českým hlavním městem a saskou metropolí Drážďany je navíc projektována výstavba vysokorychlostní trati (VRT) s tunelem pod Krušnými horami. Díky tomuto novému koridoru, který umožní vlakům jízdu rychlostí až 350 kilometrů za hodinu, získá Česko napojení na německý systém VRT.

Ve středu po příjezdu do Prahy čeká Steinmeiera, kterého bude doprovázet manželka Elke Büdenbenderová, ještě cesta do Lán, kde Zeman pro svého kolegu pořádá večeři. Hlavním dnem pobytu v Česku bude čtvrtek, kdy Zeman přijme Steinmeiera s vojenskými poctami na Pražském hradě. Očekává se, že prezidenti budou hovořit o vzájemných vztazích Česka a Německa, spolupráci v době pandemie, migraci či Afghánistánu. Ředitel zahraničního odboru Pražského hradu Rudolf Jindrák označil Steinmeierovu návštěvu za jednu z nejdůležitějších během Zemanova druhého prezidentského mandátu.

Ještě před příchodem na Hrad navštíví Steinmeier Národní památník hrdinů heydrichiády v kryptě pravoslavného kostela v pražské Resslově ulici. Ve čtvrtek se také potká s předsedy Senátu Milošem Vystrčilem a Poslanecké sněmovny Radkem Vondráčkem.

V pátek bude Steinmeier hovořit s premiérem Babišem. Hlavní témata budou bilaterální vztahy včetně takzvaného strategického dialogu mezi Českem a Německem, nadcházející české předsednictví Evropské unii a ekonomika. Poté Steinmeier odjede do Ústí nad Labem, kde navštíví vědecko-kulturní instituci Collegium Bohemicum, která dokončuje multimediální expozici nazvanou Naši Němci. I tento projekt je příkladem česko-německé spolupráce, na přípravách se podíleli němečtí historikové. Jejich čeští kolegové zase pomáhali s loňským otevřením Sudetoněmeckého muzea.

Nynější Steinmeierova cesta do Česka byla původně plánována na loňský rok, kvůli pandemii se ale neuskutečnila. Ve funkci hlavy státu navštívil Steinmeier Českou republiku v září 2017, což bylo půl roku po nástupu do funkce. Nyní mu zbývá z prvního prezidentského mandátu sedm měsíců. Steinmeier již ohlásil, že se uchází i o druhé funkční období.

Související

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

Více souvisejících

Frank-Walter Steinmeier

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 1 hodinou

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ebráhím Raísí

Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?

Ebráhím Raísí byl íránský politik a duchovní, který od srpna 2021 zastával funkci prezidenta Íránu. Narodil se 14. prosince 1960 v Mašhadu, druhém největším městě Íránu a důležitém náboženském centru. Byl členem konzervativního křídla íránské politiky a dlouholetým příslušníkem Revolučních gard, což mu poskytlo značný vliv v politických a vojenských kruzích.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno včera

Policie SR, ilustrační fotografie.

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

Aktualizováno včera

Ebráhím Raísí

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

včera

Natálie Grossová ve filmu Společně sami.

RECENZE: Nesoudný produkt Společně sami se neměl dostat do kin

Stává se už jen velmi málo, aby se do českých kin dostal film, jehož kvality jsou k samotnému promítání zkrátka nedostačující. Řemeslnou neschopností počínaje, zcela otupujícím dějem a neexistující pointou konče. Většina těchto projektů je navázaná na jména Evy Toulové a Tomáše Magnuska. Novinka Společně sami do této kategorie bohužel spadá.

včera

Zbyněk Stanjura

Stanjura by uvítal odchod Pavla Novotného z ODS

Ministr financí a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se Pavel Novotný rozhodl sám ze strany odejít. Stanjura to řekl v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce.

včera

včera

David Pastrňák

Pastrňák se Zachou prošli zdravotní prohlídkou a jsou blízko účasti na domácím MS

Největší česká hokejová hvězda David Pastrňák je blízko tomu, aby mohla být v pondělí přivítána v Praze, kde by se připojila k národnímu týmu na mistrovství světa. Poté, co útočník se svým Bostonem vypadl z play-off kanadsko-americké NHL, měl nyní projít bez problémů nezbytnou zdravotní prohlídkou a na základě toho ho tak jeho zaměstnavatel může uvolnit. Zdravotní prohlídkou pak prošel i další bostonský medvěd Pavel Zacha.

Aktualizováno včera

včera

včera

Peter Pellegrini

Pellegrini: Někteří politici nejsou schopni sebereflexe. Na kulatý stůl nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

včera

včera

včera

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy