Babiš se sešel s německým prezidentem, jednali o vzájemných vztazích či Afghánistánu

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier se dnes ráno setkal v Hrzánském paláci s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Mezi tématy jednání byly situace v Afghánistánu, česko-německé vztahy a aktuální vývoj pandemie covidu-19. Státníci probírali i ekonomické otázky a české předsednictví v Evropské unii v příštím roce.

Babiš podobně jako další čeští politici ocenil návštěvu německého prezidenta v kryptě kostela v Resslově ulici, kde uctil památku československých parašutistů, kteří provedli atentát na Reinharda Heydricha.

Z Prahy Steinmeier odjel do Ústí nad Labem, kde navštíví expozici o česko-německém soužití Naši Němci a setká se se zástupci občanské společnosti. Na výstavu doprovodí Steinmeiera ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek (ČSSD), který se zde také s německým prezidentem za českou vládu rozloučí. Poté Steinmeier odcestuje opět vlakem do Berlína.

"Byla to historická návštěva a já si moc vážím toho, že tady pan prezident strávil tolik času a vedl s námi zajímavé a hodnotné rozhovory. Česko-německé vztahy ušly za jeho působení dlouhou cestu a já jsem rád, že máme dnes s našimi sousedy tak vřelé vazby na všech úrovních," sdělil ČTK Kulhánek.

Babišovo jednání s německým prezidentem se uskutečnilo v Hrzánském paláci, kde nyní premiér úřaduje kvůli rekonstrukci zahrady Strakovy akademie. "Diskutovali o situaci v Afghánistánu, strategickém dialogu mezi ČR a SRN, aktuálním vývoji pandemie covid-19, ekonomice i předsednictví v Radě EU," informoval úřad vlády po jednání na svém twitterovém účtu.

"Velmi jsem ocenil jeho návštěvu v kryptě pravoslavného kostela v Resslově ulici, kde (Steinmeier) uctil památku československých výsadkářů. Je to silné gesto přátelství," doplnil později na twitteru Babiš.

Steinmeier do Česka přijel ve středu netradičně vlakem. Jako první německý prezident navštívil také kryptu pravoslavného kostela v Resslově ulici v Praze, kde po boji s nacisty zemřeli po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha českoslovenští výsadkáři.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Frank-Walter Steinmeier

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Dominik Feri

Trest pro Feriho je adekvátní, konstatoval odvolací soud v rozsudku

Tříletý trest odnětí svobody pro exposlance Dominika Feriho je adekvátní, konstatovali soudci odvolacího senátu pražského městského soudu v rozsudku podle informací České televize. Feri v uplynulých dnech nastoupil do vězení, kde si má odpykat trest za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění. Odvolací soud mu ho potvrdil na konci dubna.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Momentka z filmu Priscilla.

RECENZE: Priscilla je křehkým i svíravým protipólem rockové pohádky

Sofia Coppola se po Marii Antoinette z roku 2006 navrací k životopisu slavných osobností. Oproti extravagantně postmodernímu portrétu francouzské panovnice je Priscilla subtilní a intimní. Ani tady však pro režisérku nejsou faktografické údaje tolik důležité a přináší křehce vystavěný portrét manželky krále rocku, jenž zprostředkovává svírající atmosféru.

před 5 hodinami

Povodně, ilustrační fotografie.

Počasí: Meteorologové zmírnili výstrahu před povodněmi na západě

Povodňová hrozba na západě Česka způsobená vydatnými srážkami se snižuje. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v sobotu zmírnil výstrahu před povodňovými jevy. Na Radbuze, Úhlavě, Úslavě a jejich přítocích se přesto očekává překročení druhého stupně povodňové aktivity. 

před 5 hodinami

Yemi A.D.

Yemi A.D. do vesmíru nepoletí. Japonec zrušil "neuskutečnitelnou" misi

Japonský podnikatel Jusaku Maezawa zrušil misi dearMoon, v jejímž rámci měl s celebritami absolvovat první turistický let kolem Měsíce. Informovala o tom agentura Reuters. Let se měl původně uskutečnit do konce minulého roku, stanovený cíl se však stal podle organizátorů neuskutečnitelným. 

před 6 hodinami

Ursula von der Leyenová, předsedkyně Evropské komise

Izraelský návrh příměří získává podporu. Vítá ho EU i OSN

Izraelský plán pro palestinské Pásmo Gazy uvítali předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová i generální tajemník OSN António Guterres. Americký prezident Joe Biden v pátek oznámil, že Izrael předložil palestinskému teroristickému hnutí Hamás návrh na úplné příměří v Pásmu Gazy. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Policie ČR

Sebevrah ve Zlíně nepřežil pád v obchodním centru

Tragédie se v pátek odpoledne stala v obchodním centru ve Zlíně, kde došlo k pádu člověka. Muž na místě podlehl zraněním, která utrpěl. Případem se zabývá policie. Vše zatím nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu.

před 12 hodinami

včera

včera

včera

Donald Trump: „Žijeme ve fašistickém státě." Mnohá media jeho projev přerušila kvůli údajnému lhaní

Bývalý prezident vystoupil před média se svým dlouhým monologem, ve kterém zaútočil na soudce a ujistil veřejnost, že bude pokračovat ve své volební kampani. „Žijeme ve fašistickém státě," prohlásil mimo jiné. Mnoho médií jeho projev předčasně přerušilo.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy