Evropská komise chce, aby státy EU lépe zajistily bezpečí novinářů

Státy Evropské unie by měly podle Evropské komise aktivněji přistupovat k ochraně bezpečí novinářů, jejichž zdraví či životy jsou ohroženy při výkonu práce. Komise dnes zveřejnila sérii doporučení, která se v reakci na množící se útoky proti reportérům vůbec poprvé zabývají tímto problémem na úrovni EU.

Unijní exekutiva mimo jiné vyzvala, aby státy zajistily efektivní vyšetřování a potrestání útoků na novináře, jejich bezpečnou práci při demonstracích či aby je lépe chránit před útoky na sociálních sítích. Brusel přišel s doporučeními den poté, co předsedkyně komise Ursula von der Leyenová v každoroční zprávě o stavu EU hovořila o nutnosti přispět k bezpečí novinářů.

"Žádný novinář by neměl zemřít nebo být napadán kvůli své práci. Musíme podporovat a chránit novináře, pro demokracii jsou zcela zásadní," prohlásila dnes místopředsedkyně komise Věra Jourová, která má v týmu von der Leyenové na starost mimo jiné nezávislost médií.

Počínaje vraždami slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho maltské kolegyně Daphne Caruanaové Galiziové, kteří oba pracovali na objasnění významných korupčních kauz ve své zemi, podle komise počet útoků na novináře roste. Unijní země ale nemají jednotný a dostatečný přístup k ochraně žurnalistů.

Komise proto vyzvala státy, aby začaly důkladně vyšetřovat a soudit fyzické útoky či vyhrožování týkající se zástupců médií. Bezpečnostní složky by měly začít více spolupracovat s novinářskými organizacemi, aby měly lepší informace o hrozbách vůči novinářům. Novináři by také měli mít podle EK bez jakékoli diskriminace přístup k informacím od úřadů.

Protože se téměř třetina útoků vůči novinářům odehrála během protestů a demonstrací, doporučila komise, aby byli policisté zasahující při protestech vyškoleni k lepšímu zajištění bezpečnosti reportérů. Novináři by měli být po dohodě s policií vždy jasně identifikováni a dostat informace o potenciálním nebezpečí.

Práce novinářů se podle Jourové zkomplikovala během pandemie, kdy měli horší přístup ke zdrojům informací a mnozí i méně peněz. Stoupl rovněž počet online útoků na novináře, kteří se snažili bránit šíření dezinformací na sociálních sítích. EK proto doporučila státům, aby podporovaly spolupráci mezi sítěmi a organizacemi chránícími bezpečí novinářů. Orgány kybernetické bezpečnosti by podle komise mohly vycházet vstříc žádostem žurnalistů, kteří chtějí vědět podrobnosti o napadení svých účtů na sítích. Zvláštní pozornost by státy měly věnovat bezpečí novinářek, které čelí útokům na internetu častěji než muži.

Komise nyní povede debatu se státy a zástupci novinářů o právně nezávazných doporučeních.

Související

Více souvisejících

EU (Evropská unie) evropská komise Noviny / tisk

Aktuálně se děje

před 27 minutami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

Létají jinam, samovolně vybuchují. Severokorejské rakety Rusům na Ukrajině příliš nepomáhají

Ukrajinská generální prokuratura uvedla, že prozkoumala trosky 21 z přibližně 50 balistických střel vypálených Ruskem od konce prosince do konce února. Cílem je posoudit možnou vojenskou spolupráci mezi Moskvou a Pchjongjangem, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy