Palestinské úřady: Izraelští vojáci zabili na Západní břehu čtyři Palestince

Izraelské síly dnes zabily nejméně čtyři Palestince při zásahu na okupovaném Západním břehu Jordánu, oznámilo palestinské ministerstvo zdravotnictví. Izraelský premiér Naftali Bennett podle agentury Reuters uvedl, že izraelské jednotky podnikly operaci proti "teroristům Hamásu, kteří se bezprostředně chystali provést teroristické útoky". Izraelská armáda tvrdí, že při přestřelkách s izraelskými bezpečnostními složkami zemřeli čtyři ozbrojenci, napsala agentura AP.

Dnešní násilnosti jsou nejsmrtelnějšími střety mezi izraelskými vojáky a palestinskými ozbrojenci na okupovaném Západním břehu Jordánu za posledních několik týdnů, poznamenala AP. Odehrály se podle ní v době zvýšeného napětí v regionu po letošním jedenáctidenním konfliktu mezi Izraelem a islamistickým hnutím Hamás, které vládne v Pásmu Gazy.

Izraelští představitelé podle Reuters už delší dobu vyjadřují obavy, že Hamás usiluje o posílení své pozice na Západním břehu a chce se tam postavit svému rivalovi - Západem podporované palestinské samosprávě, píše Reuters.

Podle palestinského ministerstva zdravotnictví tři Palestinci zemřeli ve vesnici Biddu, která se nachází severozápadně od Jeruzaléma. Další byl zabit ve vsi nedaleko palestinského města Džanín. Izraelská armáda uvedla, že palestinští ozbrojenci napadli vojáky, kteří se podíleli na zatýkání na Západním břehu Jordánu.

Související

Více souvisejících

palestina Izrael

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Premiér Ukrajiny Denys Šmyhal, lotyšská premiérka Evika Silinová, polský prezident Andrzej Duda, premiér Petr Fiala (ODS), dánská premiérka Mette Frederiksenová, nizozemský premiér Mark Rutte

Česká iniciativa může změnit situaci na frontě, shodli se v Praze lídři pěti zemí

Lídři pěti zemí Evropské unie se dnes v Praze shodli na pokračování vojenské podpory Ukrajiny proti ruské agresi. Na setkání svolaném premiérem Petrem Fialou vyslechli výzvu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského k navýšení a urychlení dodávek munice a protivzdušné obrany, které jsou klíčové pro ochranu ukrajinských obyvatel, měst a kritické infrastruktury. Uvedli to ve společném prohlášení, které zveřejnila Strakova akademie.

před 1 hodinou

Zleva: Frank Lowenstein, John Kerry, Benjamin Netanjahu, Yossi Cohen

"Nechcete ohrozit svou rodinu." Bývalý šéf izraelského Mossadu údajně vyhrožoval hlavní prokurátorce ICC

Bývalý šéf izraelské tajné služby Mossad, Yossi Cohen, údajně vyhrožoval bývalé hlavní prokurátorce Mezinárodního trestního soudu (ICC), Fatou Bensoudové. Na několika tajných schůzkách na ni údajně vyvíjel nátlak, aby zastavila vyšetřování Izraelců kvůli podezření z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti na okupovaných palestinských územích. Uvedl to deník The Guardian, který se odvolává na vysoce postavené izraelské zdroje.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Shein, ilustrační fotografie

Výrobky Shein mohou být zdraví nebezpečné, oznámil Soul

Obří singapurská online společnost zaměřující se na levnou módu prodávanou skrze e-shop, podobně jako Tema a Alibaba, si stále více zasluhuje nechtěnou pozornost kvůli svým prodejním praktikám, vykořisťovatelské pracovní politice a možnému poškození životního prostředí.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

Radoslaw Sikorski

Polsko nevylučuje vyslání svých vojáků na Ukrajinu

Polsko by nemělo vyloučit vyslání vojáků na Ukrajinu, uvedl polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski v rozhovoru, který zveřejnil polský deník Gazeta Wyborcza. Nespecifikoval však, jakou roli by polští vojáci na Ukrajině mohli plnit.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Čapí hnízdo je areál, který se nachází v části obce Dvůr Semtín v katastrálním území Tomice u Votic v obci Olbramovice ve Středočeském kraji, na okraji Přírodního parku Džbány-Žebrák. Areál staveb, určený k rekreačním a odpočinkovým účelům, vlastní podle zdrojů prostřednictvím několika firem politik a podnikatel Andrej Babiš.

Reklamní větev kauzy Čapí hnízdo je definitivně u konce

Reklamní větev kauzy Čapí hnízdo definitivně končí odkladem. Pražské vrchní státní zastupitelství do případu podle informací České televize už podruhé nezasáhne. Policie případ, ve kterém šlo o podezření z daňových úniků, v březnu odložila. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Z Rafahu kvůli izraelské invazi uteklo přes milion obyvatel

Přibližně milion lidí uprchlo za poslední tři týdny z města Rafah na jihu Pásma Gazy kvůli tamním bojům. Oznámil to podle agentury Reuters v úterý Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy