Hlavní obsah

Lídři Spolu vyrazili přesvědčovat své vlastní voliče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lídři koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) obráží v posledních dnech, nejenom regiony, kde se sami postavili do čela kandidátek, ale doprovázejí i ostatní kandidáty vzniklé předvolební aliance v jejich okrscích. Novinky s nimi vyrazily na mítink do středočeských Říčan a posléze na pražský Žižkov, kde si uskupení shodně věří na vítězství.

Jan Skopeček - Spolu v ŘíčanechVideo: Novinky

 
Článek

„Cokoliv bude lepší než vláda pana Babiše,“ říká jedna kolemjdoucí v Říčanech, na jejíž slova navazuje další muž: „Věřím, že se to podaří tak, jak má, a vyhraje koalice Spolu.“

Již z prvních reakcí místních, které Novinky oslovily, se jeví, že lídři míří „mezi své“. A tento předpoklad se potvrdil i poté, co dorazili na místo předseda ODS Petr Fiala, šéfka TOP 09 Markéta Pekarová a lidovecký předseda Marian Jurečka spolu se středočeským lídrem Janem Skopečkem (ODS).

ANO by ve volbách opět vyhrálo, STAN poškozují Piráti

Parlamentní volby

Uvnitř koalice nyní podle všeho panuje dobrá nálada. V posledním volebním průzkumu Kantaru stáhla náskok ANO na 1,5 procenta. V avizované vládě s Piráty a STAN by podle přepočtu na mandáty získala většinu poslaneckých křesel.

A když nyní lídři na náměstí v Říčanech míjeli na lavičkách místní či trousící se školáky, kterým zrovna skončila výuka, rozdávali úsměvy a dále nepostávali jen u stánku, nýbrž vyrazili mezi Středočechy rozdávat volební materiál. Jen zřídka se na politiky někdo obořil s tím, že si od nich nic nevezme.

Koho volit do Sněmovny? Volební programy stran a hlavní témata politických debat

Volby

Kontaktní kampaň

„Jsem přesvědčený, že k volebnímu úspěchu vede kontakt s lidmi. Čím víc lidí člověk potká, má šanci oslovit, a třeba s nimi prodiskutovat i nějaká témata, na které nemusí mít člověk s člověkem úplně stejný názor,“ míní Skopeček. Sám podle svých slov denně navštíví dvě krajská města, kde rozdává snídaně, a poté míří do firem.

Z terénu má zkušenost, že voliče nejvíce zajímá, jestli bude spolupráce s TOP 09 a lidovci pokračovat i po volbách, což vzápětí také potvrzuje. Novinkám dále líčí, že odpovídá také tím, že společně hlasování stran probíhá již dlouho.

Fiala: Sázím na jednu kartu PirStan

Podcasty a pořady

Stále však platí, že poslanecké kluby následně vytvoří podobně jako druhá koalice samostatně. „Kdybychom měli na všechno stejný názor, mohli bychom být jeden politický subjekt,“ uvažuje Skopeček.

„Porazit STAN je povinnost“

Není ani tajemstvím, že ODS nejprve vyjednávala o volební spolupráci s hnutím STAN, které ale dalo nakonec přednost spojení s Piráty. Na místě bylo zjevné, co již dříve Novinkám popisoval šéf lidovců Marian Jurečka: „Upřímně mě to mrzí, protože jsme usilovali o to, abychom vytvořili čtyřkoalici i se STANem.”

STAN je ve Středočeském kraji silný, konzervativní trojblok se zde přesto chce pokusit konkurenční koalici porazit. „Myslím, že je povinnost Starosty a Piráty porazit. Ale naše ambice je větší – v celé České republice, a ve středních Čechách to musí platit dvojnásob, porazit i hnutí ANO,“ má jasno Skopeček.

Jurečka: Z vládní spolupráce s Babišem jsem se poučil

Podcasty a pořady

Za teplého podzimního dne politici nadále pokračují v debatách, pokud je zájem. Na místě také rozdávají „pravicovou“ kávu, jak podotkl Martin Kupka (ODS) v narážce na to, že hnutí ANO mezitím s PirStan svedlo boj o to, kdo bude rozdávat na mítincích lepší zmrzlinu.

V Praze s Markétou: Chceme třicet a více procent

V hlavním městě štáb potkává již pouze šéfku TOP 09 Markétu Pekarovou Adamovou, která se chystá na vršku parku Parukářka v Praze 3 pouštět s dalšími kandidáty draky. „Chcete letáček?“ vybízí kolemjdoucí.

Markéta Pekarová AdamováVideo: Novinky

Její strana by se přitom dost možná bez koaličního spojení do Sněmovny znovu nedostala. V průzkumech se setrvale pohybuje kolem pěti procent s tím, že její voličskou baštou zůstává Praha. Právě tady si proto obsadila Adamová i post lídryně, a to nejprve navzdory pražské ODS.

Bez Feriho, ale s mladými

Pozici TOP 09 vnímají i někteří členové ostatních stran, s kterými se topka spojila. Místopředseda ODS Alexandr Vondra například Novinkám řekl, že si kladl otázku, jestli jdou stranu zachraňovat, následně ale doplnil, že koalice jako celek smysl má.

Vondra: Vládnout s ANO? S Babišem v žádném případě

Domácí

Mezi důvody, proč na spojení nakonec i Vondra kývl, tehdy uvedl exposlance TOP 09 Dominika Feriho, který podle mnohých topku do Sněmovny v roce 2017 dostal, když jí výraznou kampaní napomohl k zisku 5,3 procenta.

Žižkovský patriot Feri si však draka tentokrát nepustí. Poté, co byl v květnu obviněn z mnohačetného sexuálního násilí, složil mandát poslance a odstoupil ze čtvrtého místa kandidátky. Nyní ho prošetřuje policie.

Další svědectví v kauze Feri: Dal mi napít a probudila jsem se nahá, řekla dívka

Domácí

„Zase tolik překvapivé to nebylo, když žijete v Praze a sledujete dění,“ komentoval Feriho konec oslovený mladík. Ač tomu preference nenapovídají, trvá na tom, že straně obvinění ublížila, a mezi mladými jí voliče sebrala.

Pro něj osobně je však skutečnou překážkou spojení stran. „V koalici bych nechtěl volit ODS a KDU-ČSL, tak to radši dám Pirátům,“ říká. Následují ho v parku další, kteří se otevřeně představují jako pirátští voliči.

V kauze Dominika Feriho se změnil žalobce i vyšetřovatel

Krimi

Pokud jde o Feriho, nahradili ho v kampani pro mladé prvokandidáti. Vesměs se jedná o doposud neznámé tváře, které mohou z nevolitelných míst doufat ve vykroužkování. Pomoc ale představují při samotné kampani. Koneckonců jsou to oni, kdo draky před začátkem akce připravují.

Mezitím Novinkám popisují, že zatímco oni se pohybují ve „své“ Praze v přátelské atmosféře, zkušenosti jejich moravských spolukandidátů z terénu jsou odlišné. Nezřídka se setkávají s ostrým odmítnutím.

Skončil v ringu Hamáček, nebo Bartoš? aneb Úlety letošní kampaně

Parlamentní volby

Adamová věří, že koalice za zhruba dva týdny ovládne i hlavní město. Slibuje si slušný volební zisk. „Věřím, že to bude začínat trojkou, a tím pádem to bude určitě přes třicet procent,“ odhaduje.

Výběr článků

Načítám