Vláda ANO s ODS nebude, odmítli Babiš i Fiala

Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš i předseda opoziční ODS a lídr koalice Spolu Petr Fiala v televizní debatě na CNN Prima NEWS odmítli, že by spolu po sněmovních volbách sestavili vládu. Fiala odmítl i možnost vlády s ANO ale bez Babiše.

"Já nechci jít s ODS do vlády. Já chci vyhrát volby takovým způsobem, aby nás neobešli," prohlásil Babiš. "My nabízíme politickou změnu a ta se nedá dělat s těmi, kteří způsobili ty problémy," reagoval Fiala. V první části debaty spolu s nimi vystupovali i předseda Pirátů Ivan Bartoš a předseda SPD Tomio Okamura. Televizní diváci nakonec v hlasování po internetu a prostřednictvím SMS rozhodli, že do dalšího kola debaty postoupí jen Babiš s Fialou.

Babiš řekl mimo jiné, že Fialu sice považuje za slušného člověka, ale že na premiéra se nehodí, protože premiér musí řídit. Fiala mu na oplátku připomněl, že v minulosti stál v čele Masarykovy univerzity a že je na tuto práci hrdý. Spolu se přeli například o výstavbu dálnic. Podle Fialy vláda s dálnicemi neudělal nic. Babiš naopak zdůraznil, že za jeho působení ve vládě se podařilo dokončit dálnici D8. "Já jsem nechal dostavět dálnici D8 (v roce) 2016.

Zmínění čtyři lídři se v první části debaty energicky a za hlasité účasti diváků přeli například o migraci, sestavování koalic nebo o boji s covidem. Shodu v tématech vesměs nenašli. Zatímco Babiš například označil koalice za podvod na voličích, Fiala mu vzkázal, že v tom případě je sám jeden z největších podvodníků, protože sám stojí v čele koaliční vlády. Předseda Pirátů Bartoš zdůraznil, že koalice jsou transparentní. S Babišem se shodl Okamura, který dodal, jeho hnutí se nepotřebuje opírat o jiné strany.

Babiš v debatě o protiepidemických opatřeních také prohlásil, že už žádný další lockdown nebude a že z pandemie se stalo politické téma. Odmítl, že by protiepidemická opatření souvisela s volbami. Fiala nad postupem vlády vyjádřil rozpaky. "Je tam stejný ministr zdravotnictví, to ve mně nevzbuzuje příliš velkou důvěru," řekl. Bartoš označil rok s covidem za snad největší selhání vlády. Zdůraznil, že je potřeba mít k dispozici data, na jejichž základě se vláda rozhoduje. Okamura odmítl povinné očkování, ale zastal se uznávání protilátek u lidí, kteří covid prodělali.

V debatě o migraci informoval premiér, že afghánští tlumočníci a další spolupracovníci, které česká strana přepravila v srpnu do Česká poté, co afghánskou metropoli Kábul ovládlo hnutí Tálibán, v tuzemsku nezůstanou, ale odejdou. Zdůvodnil to tím, že v Česku není žádná afghánská komunita.

V debatě o růstu cen Babiš mimo jiné řekl, že vláda připravila příspěvek domácnostem 1250 korun, kterým jim uhradí v účtu za elektřinu příspěvek na obnovitelné zdroje energie. Okamura to nazval "energožebračenkami".

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Petr Fiala (ODS) Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Josep Borrell, vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku

Jak zastavit válku v Pásmu Gazy? EU odstartovala jednání

Šéf diplomacie EU Josep Borrell oznámil v úterý, že oficiálně pozval vysoké diplomatické představitele Izraele k jednání o jejich vzájemných vztazích. Informaci přinesla agentura AFP s odkazem na Borrellovo vyjádření na sociální síti X.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Senioři, ilustrační fotografie.

V ČR bude kolem roku 2050 více seniorů, než se myslelo. Reforma je podle Jurečky nutná

Seniorů bude v polovině 21. století asi o 200 tisíc více, než se předpokládalo před pěti lety. Počet by mohl překročit 3,3 milionu lidí, v takovém případě by byl o milion vyšší než nyní. Vyplývá to z nové zprávy o stavu důchodového systému, kterou představil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Je podle něj zřejmé, že penzijní reforma je nutná. 

před 3 hodinami

Vláda Petra Fialy

Vláda chce pomoci perzekvovaným k důstojným důchodům a přilákat nové kvalifikované zaměstnance z ciziny

Lidé, kteří byli za komunistické totality perzekvováni pro své občanské postoje a kvůli svému vysokému věku, zdravotnímu stavu či dalším důvodům dosud nepodali žádost o vydání osvědčení účastníka odboje a odporu proti komunismu, budou mít větší šanci toto osvědčení, a tím i nárok na důstojnější penze získat. Vláda Petra Fialy na středečním jednání odsouhlasila návrh novely zákona o účastnících odboje a odporu proti komunismu, který umožní vybraným subjektům – příbuzným či institucím – o toto osvědčení požádat i u ještě žijících osob.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico promluvil poprvé od atentátu na svou osobu.

Fico prolomil mlčení a promluvil poprvé od květnového atentátu

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD) ve středu poprvé promluvil k občanům od chvíle, co se v květnu stal obětí atentátu po výjezdním zasedání vlády v Handlové. Na videu, které zveřejnil na sociální síti, uvedl, že do práce by se mohl vrátit na přelomu června a července. Neváhal také kritizovat opozici. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

Policie pátrá po pachateli vraždy v Jevíčku. (5.6.2024) Prohlédněte si galerii

Vražda v Jevíčku: Policie v Brně dopadla podezřelého

Policie ve středu odpoledne dopadla v Brně muže, který je podezřelý z úterní vraždy ženy v Jevíčku na Svitavsku v Pardubickém kraji. Do pátrání po hledané osobě se od včerejšího večera zapojily desítky policistů.

před 6 hodinami

AC Sparta Praha, stadion na Letné

Sparta je blíže svému novému útočišti. FAČR souhlasila s nabídkou na vybudování stadionu na Strahově

Mistrovský klub fotbalové pražské Sparty dostal na posledním jednání valné hromady Fotbalové asociace ČR (FAČR) zelenou pro výstavbu nového stadionu na místě dnes chátrajícího areálu na Strahově. Sparta tak uspěla jako jediný zájemce v rámci mezinárodní soutěže o využití areálu se stadionem Evžena Rošického na Strahově s nabídkou ve výši zhruba 1,8 miliardy korun. Připomeňme, že tento areál je ve vlastnictví FAČR. Nyní její výkonný výbor bude jednat se Spartou, přičemž cílem těchto jednání bude uzavření smlouvy o budoucí realizační smlouvě. Spartu jako vítěze této soutěže pak asociace schválila téměř jednomyslně, jen čtyři delegáti se hlasování zdrželi.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Ruská policie, ilustrační fotografie

Ruská policie překazila pietní setkání na počest Navalného

Ruské jednotky zvláštního určení v úterý v Moskvě ukončily setkání mládežnických aktivistů, kteří se sešli, aby společně sledovali online přenos koncertu na počest nedožitých 48. narozenin ruského opozičního politika Alexeje Navalného. Koncert nazvaný "Ahoj, zde Navalnyj" se konal v úterý v Berlíně.

před 10 hodinami

Jídelníček obyvatel Gazy: Živočišná strava, tráva a odpadní voda. Izrael zdržuje humanitární pomoc

Pásmo Gazy se nachází na pokraji hladomoru. Humanitární pomoc kvůli izraelským intervencím stojí před hraničními přechody a lidé nemají dostatek potravin. Podle vysoce postavené činitelky WHO si nyní musejí vystačit s živočišnou stravou, trávou a odpadní vodou. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy