U Pražského hradu protestovalo asi 200 lidí proti chování kanceláře prezidenta

Na Hradčanském náměstí v Praze dnes večer protestovaly zhruba dvě stovky lidí proti chování úředníků kanceláře prezidenta v souvislosti se zdravotním stavem Miloše Zemana a jeho způsobilostí vykonávat úřad. Protest byl poklidný, trval asi 20 minut.

Organizátorka protestní akce Edita Šramotová na úvod svého proslovu všem účastníkům poděkovala za účast a vyzvala je ke klidu. Zároveň přítomné požádala, aby se zdrželi vlastních vystoupení, vulgarit a násilí. Neopomněla připomenout protiepidemická opatření jako jsou bezpečné rozestupy a zakrytí dýchacích cest.

"Chci se ohradit proti záměrně lživým a vůči veřejnosti urážlivým informacím, které vypouštějí do veřejného prostoru vedoucí kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář a ředitel odboru tiskového a tiskový mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček," uvedla Šramotová. Toto vyjádření účastníci doprovodili bučením a hvízdáním.

Šramotová dále vyzvala členy Senátu, aby začali konat. Podporu vyslovila personálu Ústřední vojenské nemocnice v Praze, kde je Zeman hospitalizován.

Mnozí účastníci si na protest přinesli transparenty. Stálo na nich "Hradní (z)rádci táhněte do Moskvy", dále "Pozor na zlé tváře z prezidentské kanceláře" nebo "Je nutná deratizace Hradu".

Zeman byl do ÚVN převezen z Lán v neděli po poledni. Stejný den prezidentův lékař Miroslav Zavoral oznámil, že Zeman byl do nemocnice převezen kvůli komplikacím, které provázejí jeho chronické onemocnění. Přesnou diagnózu nesdělil, protože k tomu neměl pacientův souhlas. Zeman byl převezen na oddělení intenzivní medicíny. Mluvčí nemocnice v pondělí ČTK řekla, že Zemanův stav je stabilizovaný. Bližší informace o prezidentově zdravotnímu stavu zatím nevydala kancelář Hradu, což vedlo k řadě spekulací a kritiky z řad politiků i veřejnosti.

Manželka prezidenta Ivana Zemanová ve čtvrtek na tiskovém briefingu oznámila, že manžel prochází léčbou, která si vyžádá čas. Média požádala o trpělivost a potřebný čas, aby měl možnost nabrat síly.

Zemana v nemocnici ve čtvrtek navštívil předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO), který prohlásil, že prezident je schopen vykonávat úřad. Nemocnice se proti jeho návštěvě následně ohradila, stalo se tak bez vědomí ošetřujícího lékaře. Policie slíbila, že příště ochranka k hlavě státu nepustí toho, kdo předem nebude mít svolení ošetřujícího lékaře.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) se v úterý kanceláře prezidenta dotázal na prognózu Zemanova zdravotního stavu. V pátek uvedl, že stále odpověď nedostal. Na adresu Zemanových spolupracovníků Vystrčil prohlásil, že prezident není v dobrých rukou. Z pověření vedení horní komory proto zaslal ÚVN žádost, která se týká prognózy vývoje zdravotního stavu prezidenta s ohledem na jeho způsobilost zastávat úřad hlavy státu.

Související

Více souvisejících

Vratislav Mynář Demonstrace Pražský Hrad

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy