Neděle 2. června 2024, svátek má Jarmil
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Česko

Žalobce v kauze Čapí hnízdo nechává podle serveru ověřit podpis Babiše mladšího

Premiérův syn Andrej Babiš mladší přichází 9. září 2021 na služebnu policie v pražské Bartolomějské ulici, aby vypovídal v souvislosti s jeho údajným zavlečením na Krym. foto: ČTK

Dozorující státní zástupce v kauze Čapí hnízdo Jaroslav Šaroch zadal soudnímu znalci ověřit, zda byl na smlouvě ke koupi akcií společnosti Farma Čapí hnízdo zfalšován podpis Andreje Babiše mladšího.
  9:33

Babiš mladší během zářijového výslechu zpochybnil, že jeho podpis na smlouvě k nabytí čtyř akcií Farmy Čapí hnízdo je autentický. Píše to v úterý web Seznam Zprávy. Šaroch má do 20. října rozhodnout, jak bude v kauze dál postupovat. Obvinění čelí premiér Andrej Babiš (ANO) a bývalá manažerka Agrofertu Jana Nagyová (dříve Mayerová).

Andrej Babiš mladší na policii vypovídal ke kauze Čapí hnízdo. (13. září 2021)
Andrej Babiš mladší odchází z policejní stanice po absolvování svého výslechu k...

Babiš mladší na konci srpna webu řekl, že v únoru 2008 mu žádné akcie nepatřily, smlouvu o jejich převodu do té doby nepodepsal, ani je osobně nepřevzal. „V letech 2008 až 2010 jsem byl ve Spojených státech a nic jsem podepisovat nemohl,“ uvedl premiérův syn, který byl dříve v kauze také obviněn, ale jeho stíhání bylo později zastaveno. Babiš mladší podle webu tvrdí, že dokumenty, které měly něco společného s farmou, podepsal až kolem roku 2011 nebo 2012, když se ze Spojených států vrátil. Dokumenty údajně podepsal na žádost otce v centrále Agrofertu a k podpisu mu je předložila finanční ředitelka koncernu Petra Procházková.

Soudní znalec z oboru písmoznalectví Aleš Čulík, který podle webu podpis ověřuje, před několika dny Babiše mladšího požádal, aby mu napsal své originální podpisy. Čulík se k případu nemůže jakkoli vyjadřovat. „Nemůžu ani potvrdit to, že tento případ řeším,“ řekl.

„Posudek ještě zpracován není. Pokud si dobře pamatuji, lhůta pro zpracování byla stanovena na začátek listopadu,“ řekl webu advokát Michael Bartončík, který v kauze zastupuje obviněného premiéra.

Státní zástupce má do středy lhůtu, aby rozhodl o dalším postupu v kauze. Na základě mínění právních expertů je ale podle webu pravděpodobné, že rozhodnutí nepadne, protože se bude muset čekat, zda premiér Babiš jako opětovně zvolený poslanec bude vydán novou Poslaneckou sněmovnou k trestnímu stíhání.

V případu Čapí hnízdo detektivové už několik let prověřují podezření, že přidělení dotace téměř 50 milionů korun na stavbu rekreačního a kongresového komplexu u Olbramovic na Benešovsku nebylo oprávněné.

Autor:

Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.
Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.

Každá budoucí maminka se snaží zajistit pro své miminko jen to nejlepší. GS Mamavit je komplexní multivitaminový doplněk, který je speciálně...