Senát by mohl jednat o předání pravomocí prezidenta Zemana 9. listopadu, řekl Vystrčil

Organizační výbor Senátu projedná 9. listopad jako možný termín mimořádné schůze Senátu kvůli převodu pravomocí prezidenta. Uvedl to v Otázkách Václava Moravce předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Prezident Miloš Zeman je 14 dní hospitalizován ve střešovické nemocnici. Podle jejího ředitele Miroslava Zavorala v současnosti není schopen vykonávat pracovní povinnosti. Parlament proto zvažuje aktivaci článku 66 Ústavy.

Praha (Aktualizováno: 13:49 24. 10. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radek Vondráček (ANO) a Miloš Vystrčil (ODS)

Radek Vondráček (ANO) a Miloš Vystrčil (ODS) | Zdroj: Koláž iROZHLAS

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) také zopakoval, že před případným hlasováním o dočasném převedení pravomocí hlavy státu na jiné ústavní činitele požádá o aktuální zprávu o stavu prezidenta Ústřední vojenskou nemocnici, kde je Zeman hospitalizován.

Záznam, který novinářům pustil hradní kancléř Vratislav Mynář. Prezident na něm podepisuje dokument o svolání sněmovny | Zdroj: Repro ČT24

Během debaty zároveň politici mluvili o návštěvě šéfa sněmovny Radka Vondráčka (ANO) ve střešovické nemocnici. Šéf dolní komory se sešel s prezidentem ve čtvrtek 14. října. Strávil s ním podle svých slov zhruba šest minut, během kterých Zeman podepsal dokument, který ustanovil první schůzi sněmovny po volbách na nejzazší možný termín 8. listopadu.

Hradní kancléř Vratislav Mynář o týden později zveřejnil video, které událost zachycuje. Předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO) v neděli řekl, že nevěděl, že ho při návštěvě prezidenta natáčí. Nicméně je rád, že záznam vznikl a mohl být zveřejněn.

Nácvik podpisu?

Podle zdrojů Otázek Václava Moravce ještě před příchodem Radka Vondráčka ošetřovatelka nacvičovala s prezidentem podepisování. České televizi to podle moderátora Václava Moravce řekly dva zdroje, jeden z prezidentské ochrany a druhý z nemocnice.

Vondráček místopředsedou sněmovny?

Vondráček zároveň během pořadu zmínil, že předseda hnutí ANO a premiér Andrej Babiš už podle něj není proti tomu, aby se ucházel o post místopředsedy Sněmovny. Podobně se v neděli na CNN Prima News vyjádřila i ministryně financí a šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. Babiš ještě v úterý uvedl, že Vondráček zřejmě nebude kandidátem ANO do vedení příští sněmovny kvůli návštěvě prezidenta Miloše Zemana v nemocnici. 

Informaci poté nepřímo potvrdila mluvčí Ústřední vojenské nemocnice Jitka Zinke: „Obecně zdravotnická dokumentace povinně informace o zdravotním stavu pacienta, záznam vitálních funkcí, výsledky laboratorních a konziliárních vyšetření a mnoho dalších, a dále také informace, které považuje zdravotník za zaznamenáníhodné. Sem mohou patřit například záznamy o problémech s rodinou, s návštěvou, jaké a komu byly podány informace o zdravotním stavu a případně jsou zaznamenány i události, jako je nácvik různých úkonů (i podpisu).“

Šéfové obou komor v neděli uvedli, že o tom slyší poprvé. „Jsem rád, že je to takto pečlivě monitorováno Ústřední vojenskou nemocnicí, respektive lékaři. Jestli je to na vyšetřovací komisi, posoudit neumím,“ řekl Vystrčil.

Podle Vondráčka by ustanovení vyšetřovací komise byla „pokleslá forma politického boje“. Dodal, že v takových případů vždycky dojde k únikům informací. Zopakoval, že si respirátor během návštěvy sundal, aby mu prezident lépe rozuměl.

dok Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme