Mercedes má koncept “zelenější” elektrické dodávky

foto Auta na elektřinu - Mercedes Sustaneer

I když již nyní si zákazníci můžou koupit plně elektrické dodávky s třícípou hvězdou na karosérii, konstruktéři značky Mercedes-Benz vymýšlejí ještě ekologičtější vozidla pro převoz nákladů.

Nyní automobilka představila koncepční vůz Sustaneer, který je odvozený z elektrické verze velké dodávky Sprinter. Oproti sériovému vozu však má mnohá vylepšení. Například na střeše se nacházejí solární články s plochou 4,8 metru čtverečního. Ty jsou, ve slunnějších oblastech světa, schopné vyprodukovat za rok tolik energie, která postačí na ujetí 3800 kilometrů.

Kromě toho se inženýrům podařilo do vozidla instalovat řadu dalších pokrokových technologií. Tou nejdůležitější jsou filtry pevných částic, jejichž úkolem je čistit vzduch v okolí vozidla. Eelektromobil sice při jízdě ze svého pohonného systému neprodukuje žádné emise, avšak pevné částice se uvolňují z brzd a pneumatik. Mercedes uvádí, že systém je schopen zachytit polovinu částic s velikostí 10 mikrometrů.

Samozřejmě se v dodávkách budoucnosti počítá s použitím kamer místo klasických vnějších zpětných zrcátek, což sníží aerodynamický odpor a následně navýší dojezd a nahrazením řady dílů z klasických materiálů těmi z recyklovatelných surovin.

Například přepážka mezi prostorem pro řidiče a spolujezdce a tím určeným pro náklad je zhotovena ze slámy. Tento materiál byl ovšem předem upraven tak, aby byl vodotěsný.

Řidiči těchto dodávkových vozidel určitě ocení boční dveře, které se samočinně otevřou při přiblížení oprávněné osoby. Údajně to během klasické rozvážkové trasy se sto padesáti zastávkami umožní ušetřit 25 minut času.

Mercedes-Benz nepočítá s tím, že by přesně takovou dodávku v budoucnosti vyráběl, Ovšem představené technologie hodlá aplikovat do připravovaných modelů.

Autonaelektřinu.cz

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 9.05.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je čtvrtek 9. května 2024

Očekáváme v 09:00 15°C

Celá předpověď