Pořádat akce českého předsednictví EU v Praze je efektivnější a úspornější, řekl Babiš

Pořádat akce českého předsednictví Evropské unii v Praze je efektivnější a úspornější, řekl po dnešním jednání kabinetu premiér Andrej Babiš (ANO) k možnému úmyslu budoucí vlády Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN) přesunout některé akce do regionů. Ohradil se také proti kritice způsobu, jakým jeho kabinet předsednictví připravuje. ČR bude Radě EU předsedat v druhé polovině příštího roku.

Babiš odmítl, že by se jeho končící kabinet neměl už předsednictvím zabývat. "My ho řešíme od roku 2018, kdy bylo první usnesení, mohl bych o tom hodinu vykládat," řekl premiér. Kabinet podle něj jednoznačně konstatoval, že kvůli efektivitě a úspornosti pro ČR i účastníky jednání ze zahraničí je lepší všechny akce soustředit do hlavního města. "Už slyšíme od budoucí koalice, že to budou chtít organizovat po celé ČR. Možná podle toho, kde oni politicky působí. To by bylo samozřejmě špatně," uvedl.

Předseda STAN Vít Rakušan ve čtvrtek uvedl, že nově zřízený ministr pro evropské záležitosti by měl připadnout Starostům a nezávislým. "Budeme rádi, když prosadíme naši představu, že předsednictví nebude centralizováno na jednu obrovskou akci do Prahy a bude jím žít celá ČR. Koncepce Evropy regionů je nám blízká," řekl.

Kabinet dnes měl na programu pro informaci materiál o předsednictví. Podle dokumentu by se měly neformální ministerské rady v rámci předsednictví konat v Kongresovém centru Praha. Úřad vlády chce v této souvislosti zadat zakázku v jednacím řízení bez uveřejnění, tedy bez standardního výběrového řízení. Celková předpokládaná hodnota zakázky je 25,1 milionu korun.

Na programu kabinetu byl také materiál ohledně zajištění propagačních předmětů a protokolárních darů v souvislosti s předsednictvím. Předsedové vlád a prezidenti, kteří se v ČR zúčastní akcí na nejvyšší úrovni, by měli obdržet protokolární dar, odznak, komplimentku, poznámkový blok, propisku a papírové desky. Celkové předpokládané náklady na propagační předměty a protokolární dary činí odhadem 12 milionů Kč.

Související

Evropská Unie

EU schválila nový desetibodový pakt o migraci a azylu

Ministři členských zemí Evropské unie (Rada EU) v úterý v Bruselu definitivně schválili nový pakt o migraci a azylu, tedy masivní přepracování dosavadních migračních a azylových zákonů eurobloku. Uvedla to agentura Reuters.

Více souvisejících

EU (Evropská unie) Andrej Babiš

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Šestnáct žen obvinilo slavného kouzelníka Davida Copperfielda z obtěžování

Více než deset žen obvinilo amerického iluzionistu židovského původu Davida Copperfielda ze sexuálního obtěžování, k němuž mělo dojít v letech 1980 až 2014. Informoval o tom deník The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy