Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno, déšť 19°C

7 zajímavostí o filmu Marečku, podejte mi pero!: Proč právě Filipovský a kdo objevil Holého (†21)?

/
  • Filmoví i skuteční otec se synem Jiří Sovák a Jiří Schmitzer.
    13. listopadu 2021 ● 16:00

    Od natočení legendárního filmu Marečku, podejte mi pero! uběhlo letos již 45 let, diváci ho ale stále milují a mnohé hlášky naprosto zlidověly. Dnes už je zná i ten, kdo film nikdy neviděl. Řada věcí se ale do oblíbené komedie dostala jen dílem náhody!

  • 1.

    Nadšený Sovák

    Když psali Zdeněk Svěrák (85) a Ladislav Smoljak (†78) scénář, v titulní roli už při psaní jasně viděli Jiřího Sováka (†79). Roli mu napsali prakticky na míru, zda ji přijme ale nebylo jisté. Když potom Sovák scénář přečetl, nemohl odmítnout. Z filmu byl doslova nadšený a pravidelně ho při reprízách sledoval i v televizi. 

  • 2.

    Výjimka pro Kemra

    Návrat do lavic zažívali herci opravdu poctivě. Ve škole v pražské Dušní ulici se totiž každý den scházeli už na osmou. Josef Kemr (†72) měl ovšem výjimku: nikdy nevynechal ranní návštěvu kostela, pravidelně se proto dostavoval až na půl devátou. 

  • 3.

    Scénář ze života

    Jedním z důvodů, proč si humor filmu diváci tak oblíbili, byl i ten, že postavy byly skutečně ze života. Svěrák i Smoljak měli totiž zkušenosti s vyučováním a nejednou tak čerpali inspiraci ze svých někdejších studentů. Třeba dvojka snaživců Šlajs a Tuček byli napsáni podle studentů, které ve večerní škole učil Smoljak.

    Některé postavy ale vznikly ze vzpomínek autorů na svá vlastní školní léta. Vzor žáka, který mohl být zkoušen jenom za pochodu, byl Svěrákův někdejší spolužák František Sviatek. 

  • 4.

    První role hvězdy Holého

    Tomáš Holý (†21) natočil během svého krátkého života nespočet filmů a řada z jeho rolí v Česku zlidověla. Málokdo ale ví, že jeho úplně prvním filmem byl právě snímek Marečku, podejte mi pero. 

    Režisér Oldřich Lipský (†62) tehdy sháněl chlapce do role školáka Matuly. Jeden z barrandovských rekvizitářů si vzpomněl na svého synovce, Tomáše Holého, a režisérovi ho "dohodil". Svou premiéru si ve filmu odbyla i herečka Vlasta Žehrová (65). 

  • 5.

    Slavný Humpolec

    Proč se ve filmu zmiňuje zrovna Humpolec? Město si autoři nevybrali náhodou. Svěrák se Smoljakem totiž scénář psali na chalupě, která byla od města co by kamenem dohodil. 

  • 6.

    Zdravý Filipovský

    Legendární komedie zaujala i zasloužilého herce Františka Filipovského (†86). Ten si v něm toužil zahrát roli studenta. V roce 1976, kdy se film natáčel, bylo ale herci 69 let a autorům přišel už poněkud starý. 

    Filipovský se ovšem nenechal odradit, navštívil svého lékaře a nechal se vyšetřit. Lékař pak filmařům poslal dopis, ve kterém uvedl, že je Filipovský zcela zdráv. Nakonec dostal alespoň roli profesora.

  • 7.

    Spory o legendární hlášku

    Ve filmu padla řada hlášek, které lidé běžně používají ještě dnes. Jednou z nich je i sousloví "metelesku blesku". V roce 2013 ho ve své kampani použilo hnutí Hlavu vzhůru, které se voliče snažilo nalákat sloganem "Metelesku blesku, pojďme pomoct Česku!"

    S tím se ale odmítl smířit autor scénáře Zdeněk Svěrák, který zástupce strany mínil dotáhnout k soudu. Strana se nakonec omluvila a na účet nadace Paraple poslala 30 tisíc korun. 

    Na další zajímavosti se podívejte na VIDEU!

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy