Americkým Portlandem otřásly násilné nepokoje. Vyvolal je osvobozující verdikt pro mladého střelce

V americkém městě Portland vypukly v pátek večer (v sobotu nad ránem SEČ) nepokoje v souvislosti s osvobozujícím verdiktem, který si od soudní poroty vyslechl 18letý Kyle Rittenhouse. Ten čelil u soudu ve Wisconsinu obviněním z vraždy a dalších zločinů kvůli loňské střelbě při demonstracích ve městě Kenosha, porota jej však v pátek prohlásila za nevinného ve všech bodech obžaloby.

Portland Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zasahující policisté proti demonstrantům v Portlandu

Zasahující policisté proti demonstrantům v Portlandu | Foto: Grace Morgan | Zdroj: Reuters

Portland byl jedním z ohnisek rozsáhlých protestů, které loni vypukly po úmrtí černošského recidivisty George Floyda.

V Portlandu se podle místních médií sešlo asi 200 lidí v centru města u sídla policie a zablokovali přilehlé ulice. Policie pak na twitteru uvedla, že lidé začali rozbíjet okna a dveře městských budov a házet předměty na přítomné policisty. Shromáždění proto prohlásila za nepokoje a všechny vyzvala k odchodu.

Protest v Portlandu přerostly v násilné nepokoje | Foto: John Rudoff | Zdroj: Reuters

Rittenhouse loni v srpnu přijel do města Kenosha ve Wisconsinu, kde se už několik dní protestovalo kvůli úmrtí černocha Jacoba Blakea po zákroku bělošského policisty. Demonstrace na některých místech provázelo rabování a nepokoje a mladík tvrdil, že přijel chránit soukromé podniky před výtržníky.

A crowd has gathered near SE 2nd Avenue and SE Madison Street and participants have begun breaking windows and damaging doors of city facilities in the area. People are throwing objects at police officers in the area.

06:03 – 20. 11. 2021

74 159

Po ulicích města se pohyboval s poloautomatickou puškou v ruce a brzy se dostal do konfliktu s několika protestujícími. Dva z nich zastřelil a jednoho zranil. Porota se svým včerejším verdiktem přiklonila k tvrzení obhajoby, že Rittenhouse jednal v sebeobraně.

Znepokojení Joea Bidena

Jeho osvobození nicméně vyvolalo nespokojenost řady lidí, podle nichž americká justice přistupuje jinak k bělošským příslušníkům ozbrojených milicí a jinak k černošským účastníkům protestů. Americký prezident Joe Biden ve vyjádření rovněž uvedl, že je z verdiktu znepokojen, dodal však, že rozhodnutí soudu respektuje.

Sebeobrana, ne vražda. Soud v USA zprostil obvinění muže, který na demonstraci zastřelil dva muže

Číst článek

Portland zažil silnou vlnu často násilných protestů v loňském roce po úmrtí černocha George Floyda. Ten zemřel v Minneapolis po tvrdém zákroku bělošského policisty. Policie při protestech, jež se konaly téměř každodenně po dobu několika měsíců, zatkla stovky lidí a jeden z účastníků po střetu s bezpečnostními složkami zemřel.

Někteří účastníci si tehdy stěžovali, že policie proti demonstrantům zasahovala příliš tvrdě. Kontroverze vyvolala zejména přítomnost příslušníků federálních bezpečnostních sil, které do města vyslala vláda tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa. U některých nebylo jasné, že jde o policisty a podle dostupných videí řadu zatčených protestujících odváželi v neoznačených vozidlech.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme