Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Oblačno, bouřka 21°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rektor Zima o Zemanově léčbě i covidu: Prezident je ukázněný pacient. Co kandidatura na Hrad?

Video se připravuje ...
Autor: mav - 
15. prosince 2021
05:00

Zanedlouho Tomáš Zima skončí po osmi letech ve funkci rektora Univerzity Karlovy. Během tohoto působení čelil několikrát ostré kritice ze strany studentů a akademiků. V pořadu Epicentrum řekl, proč si ji nikdy příliš nepřipouštěl, a co má v plánu dál. Ze svých kontroverzních názorů týkajících se koronaviru údajně neustupil, s vyjímkou nesprávné predikce smrtnosti. A to ani po tom, co byl s vážným průběhem onemocnění téměř před rokem hospitalizován. Proč?

„Nemoci mívají jak lehký, tak těžký průběh. Jsou pacienti ve vážném stavu a dopadne to dobře, ale i naopak,“ hodnotí končící rektor svůj postoj ke covidu-19. Ten nemění ani přesto, že vzhledem k těžkému průběhu onemocnění může do určité míry mluvit o štěstí. „Myslím, že řešení pandemie je očkování. Zejména u dospělé populace. Ale stále trvám na tom, že bychom měli mít z koronaviru respekt, ne se ho bát. Jediné, co jsem přehodnotil, byl můj výrok o nízkém počtu úmrtí covidových pacientů. Ale v tom se zpočátku spletla řada jiných odborníků,“ přidává.

Tak jako považuje dlouhodobě za přehnanou debatu o covidu-19, vnímá podobně i diskusi o zdraví prezidenta Miloše Zemana. Té byl jako vedoucí lékařského konzilia v posledních týdnech blízko a tvrdí, že podle něj některé úvahy mnohdy nebyly na místě: „To, že někdo onemocní, nemá být důvodem k přemýšlení nad aktivací článku 66. Samozřejmě pokud je někdo, kdo je na JIP, tak ten stav je vážný, ale je potřeba mu dát nějakou dobu, jak se bude zotavovat. Koneckonců pan prezident byl po dvou a půl týdnech přemístěn na standardní oddělení.“ 

Působení Zimy v čele Univerzity Karlovy se několikrát neobešlo bez kritiky. Ať už právě kvůli kontroverzním výrokům k pandemii, tak ke způsobu vedení nejstarší české vysoké školy: „Univerzita je organismus šedesáti tisíc lidí a třicet z nich tehdy přišlo do Karolina vyzvat mě, abych odstoupil. Vždy je otázka, kolik lidí si to odvolání vlastně přeje a jestli to není účelové,“ zdůvodňuje, proč tehdy situaci nepovažoval za závažnou. 

Dnes se naopak setkává s predikcemi, že by mohl kandidovat na prezidenta. Ohledně toho, jak se rozhodne stále mlží, ale rozhodně tuto možnost nevylučuje: „Je zajímavé si přečíst texty, které mě zmiňují jako možného kandidáta. Na jednu stranu mě to těší. Setkávám se s lidmi, povídám si o tom. A pokud se rozhodnu, doufám, že se rozhodnu ve správný čas.“ 

Danela ( 15. prosince 2021 08:48 )

Už jako rektor čelil skandálu s podporou Home Credit ze skupiny PPF nebožtíka Kellnera.

radkapatka2014 ( 15. prosince 2021 08:05 )

Když vidím všechny ty kandidáty, tak by mě Zima nakonec ani nevadil.Vyjadřuje se rozumně, je slušný, není to žádná "hyena"jako třeba Fischer,Hilšer nebo Vystrčil .Možná by to byla dobrá volba.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa