Nehoda plavidla s migranty u řeckého ostrova Paros si vyžádala nejméně 16 obětí

Nejméně 16 lidí přišlo o život při páteční nehodě lodi s migranty u řeckého ostrova Paros ve střední části Egejského moře. Vyplývá to z nové bilance obětí, o níž dnes s odvoláním na řeckou pobřežní stráž informovala agentura Reuters.

Do oblasti byly nasazeny letecké a námořní záchranné síly. Tento týden je to už třetí ztroskotání lodi s migranty v řeckých vodách.

Řecká polooficiální agentura Athens News Agency uvedla, že z vody byla vytažena těla 12 mužů, tří žen a jednoho nemluvněte. Na lodi, která podle řecké pobřežní stráže směřovala z Turecka do Itálie, bylo údajně kolem 80 lidí a 63 se jich podařilo zachránit. Okolnosti, za kterých se plavidlo převrhlo, nejsou jasné.

Řecko leží na jedné z hlavních migračních tras do Evropské unie pro lidi prchající před konflikty a chudobou v Asii, na Blízkém východě a v Africe. Většina z migrantů se pokouší přeplout na člunech z tureckého pobřeží na nedaleké řecké ostrovy ve východní části Egejského moře. Nápor na řecké hranice se však snížil, když EU v roce 2016 uzavřela dohodu s Ankarou, která se zavázala, že bude migrantům bránit v cestách do Řecka.

Řecké úřady v pátek uvedly, že našly 11 těl v místě ztroskotání další lodi s migranty. Ta se ve čtvrtek potopila u neobydleného ostrůvku na jihu Řecka. Devadesát lidí se povedlo zachránit. Podle prvních informací pobřežní stráže mířili i tito migranti do Itálie.

V noci z úterý na středu se u ostrova Folegandros potopila loď, o níž se předpokládá, že vezla až 50 migrantů. Desítky se jich stále pohřešují.

Související

Evropská Unie

EU schválila nový desetibodový pakt o migraci a azylu

Ministři členských zemí Evropské unie (Rada EU) v úterý v Bruselu definitivně schválili nový pakt o migraci a azylu, tedy masivní přepracování dosavadních migračních a azylových zákonů eurobloku. Uvedla to agentura Reuters.

Více souvisejících

uprchlíci migrace Řecko

Aktuálně se děje

před 25 minutami

Princezna na hrášku

RECENZE: Princezna na hrášku je pohádka po mozkové obrně a straší amatérismem

Do českých kin, v nichž je o kvalitní podívanou pro děti či rodiny dlouhodobě nouze, vstupuje další pitvořivý slepenec, který z publika dělá hlupáky. Ať už jde o tristní stav zvukového mixu, ochotnickou režii či neexistující vyprávění. Princezna na hrášku dokonale ztělesňuje vše, co je s tuzemskou filmovou pohádkou špatně.

Aktualizováno před 46 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Recep Tayyip Erdogan

Erdogan: Pokud Kurdové uspořádají volby, zaútočíme na Sýrii

Turecko bez váhání provede ofenzívu v severní Sýrii, pokud kurdské skupiny, které Ankara obviňuje z napojení na zakázané kurdské militanty, budou pokračovat v plánech na uspořádání komunálních voleb v regionu. Uvedl to ve čtvrtek turecký prezident Recep Tayyip Erdogan podle zprávy agentury AP.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Petr Pavel Prohlédněte si galerii

Pavel přijal mistry světa na Hradě. Rusové na MS nebyli právem, zdůraznil

Prezident Petr Pavel ve čtvrtek před polednem přijal na Pražském hradě hokejové mistry světa. Hlava státu členům národního týmu poděkovala za to, že díky triumfu na šampionátu v Praze a Ostravě alespoň na chvilku spojili národ. Reprezentantům už ve středu pogratuloval také premiér Petr Fiala (ODS). 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Situace v Gaze po izraelských náletech

WHO: V Rafahu může přestat fungovat úplně poslední nemocnice

Poslední nemocnice v Rafahu může v případě rozsáhlejší operace izraelské armády přestat fungovat a lze očekávat značný počet úmrtí, varoval v úterý představitel Světové zdravotnické organizace (WHO) Richard Peeperkorn. Uvedla to agentura Reuters.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Extrémní počasí na západě Čech. Meteorologové bedlivě sledují předpověď na víkend

Meteorologové varovali před potenciálně nebezpečnou situací na západě Čech. Lidé se tam o víkendu mohou dočkat vydatných srážek. Hydrometeorologický ústav zdůraznil, že předpověď je zatím zatížena velkou nejistotou.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy