Historie českých hradů a zámků: Které u nás byly jako první zpřístupněny veřejnosti?

Proslulá muzea a galerie vítají své návštěvníky již desítky, ba dokonce stovky let. Je však nutné si uvědomit, že základy muzejních sbírek tvořily především původní soukromé sbírky panovníků či šlechticů. Přitom i oni sami otvírali dveře svých sídel návštěvníkům, aby se i jiní mohli podívat na unikátní exponáty sbírané po staletí dávnými předky. Kdy a jaké hrady a zámky u nás byly otevřeny veřejnosti?

Jedním ze symbolů naší státnosti je jistě Národní, původně Vlastenecké muzeum v Praze. Dnes je budova muzea jednou z ozdob Prahy, především Václavského náměstí.

Historie muzea je dlouhá a sahá až do roku 1818. U zrodu stáli zástupci tehdejší české akademické veřejnosti a především šlechty, kteří také dohromady vytvořili základy muzejních sbírek, původně vystavených ve Šternberském paláci. Jmenujme například Kašpara Maria ze Šternberka, paleontologa světového významu, který muzeu daroval své paleontologické sbírky a evropský herbář, hraběte Josefa Krakovského z Kolovrat, který věnoval svou knihovnu ze zámku v Březnici se stovkou středověkých iluminovaných rukopisů, či hraběte Františka z Hartigu, z jehož sbírek pocházelo 600 vycpaných zvířat.

Budova Národního muzea vznikla až v roce 1891. Je nutno dodat, že se nejednalo o nejstarší muzeum u nás. Tím bylo Slezské zemské muzeum, založené už v roce 1814. Tuzemská muzea však zdaleka nepředčila jiná světová muzea, například Britské národní muzeum, které vzniklo v polovině 18. století, či muzeum v dánské Kodani z roku 1807.

Jak už ale bylo zmíněno v úvodu, četné sbírky pocházely od mecenášů ze šlechtických rodin. Právě šlechta v dané době otvírala určité části svých aristokratických sídel, aby umožnila návštěvníkům nahlédnout do starobylých prostor hradů a zámků. Nabízela jim prohlídku nejen svých sbírek s exotickými či unikátními exponáty, ale také možnost nahlédnout do sálů se staletou historií, kudy procházela historie.

Nejinak tomu bylo na počátku 19. století v českých zemích. Mezi nejstarší zpřístupněné hrady a zámky u nás patří severočeský Frýdlant. Jeho majiteli byli od časů Třicetileté války Gallasové, později Clam-Gallasové. Ti také dali celému areálu, který tvoří původní hrad ze 13. století a mladší zámek, dnešní neorenesanční podobu. Ta vznikla ve 2. polovině 19. století.

Poslední generace majitelů z rodu Clam-Gallasům patřily k osvíceným členům tehdejší společnosti. I to vedle skutečnosti, že jejich frýdlantský zámek vlastnil už v té době populární Albrecht z Valdštejna, vedlo v roce 1801 k jedinečné události – k otevření nejstaršího hradního muzea ve středních Evropě.

Muzeum zabralo de facto celý původní středověký hrad, zatímco majitelům zůstal k dispozici celý dolní zámek a přilehlé budovy. Návštěvníci mohli obdivovat například původní zbrojnici se sbírkou zbraní, postupně doplňovanou. Nacházely se zde i historické portréty a dobový nábytek. Z dalších sbírek uveďme například sbírku oděvů zaměstnanců, též postupně rozšiřovanou.

Především během 2. poloviny 19. století a na počátku 20. století přibývaly další hrady a zámky, které postupně otvíraly dveře veřejnosti. Například východočeský zámek Náchod přivítal návštěvníky již v sedmdesátých letech 19. století, kdy jej vlastnila rodina Schaumburg-Lippe. Návštěvníci tehdy mohli vidět devět zámeckých pokojů vybavených nejcennějšími předměty, které upomínaly především na slavné období, kdy na zámku žila rodina Piccolominiů.

Některé zámky, respektive hrady, byly na přelomu 19. a 20. století při náročných staveních úpravách, označovaných za rekonstrukci, přímo přizpůsobovány, aby sloužily jako muzea. Krásným příkladem je moravský hrad Bouzov. Ten nechal Evžen Rakousko-Těšínský, velmistr Řádu německých rytířů, kteří tehdy hrad vlastnili, náročně přestavět v historizujícím duchu, přičemž podstatná část hradu byla následně zpřístupněna veřejnosti jako muzeum a vizitka Řádu německých rytířů.

Hrady a zámky ale brzy na to otevřel návštěvníkům i nově vzniklý Československý stát. Jmenujme například zámek Konopiště, který byl po konfiskaci zámku v roce 1921 obratem zpřístupněn veřejnosti. K velkému zpřístupňování památek, nejen hradů a zámků, pak došlo až po roce 1945, respektive na konci 40. a během 50. let 20. století. Tyto skutečnosti už se ale nesly zcela v jiném duchu, především politicky, ideově a společensky motivovaném.

Související

Více souvisejících

hrady a zámky historie muzea turistika zámek Frýdlant Hrad Bouzov

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy