Hlavní obsah

Kráska a zvíře se konečně dočká premiéry v Národním divadle v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již jednou odloženou premiéru (z důvodů onemocnění v souboru) Hrubínovy pohádky Kráska a zvíře uvede Činohra Národního divadla v Praze v pondělí 10. ledna na scéně historické budovy v režii uměleckého ředitele souboru Daniela Špinara.

Foto: Petr Neubert

Kráska (Anna Fialová) žije se svým otcem (Vladislav Beneš) ve zchudlém cirkuse.

Článek

Příběh o síle a magii lásky zasadil režisér nejen do tajemného sídla Zvířete, ale i vizuálně atraktivního prostředí zchudlého cirkusu, kde se svým otcem a sestrami žije Kráska. V hlavních rolích se představí Anna Fialová a David Prachař.

V době, kdy se na sociálních sítích vedou četné debaty o významu a síle krásy, nabývá Hrubínova pohádka na zvláštní aktuálnosti. A ne vždy je krása vnímána jako výhoda. „Oslovovat někoho Krásko může být těžké i pro Krásčino okolí, třeba pro dívky, kterým nikdo takhle neříká, lhostejno, zda v pohádce, nebo na Instagramu,“ říká představitelka hlavní ženské role Anna Fialová.

Herec David Prachař ji doplňuje: „Vždyť dnes se s krásou dá pracovat i jako s určitým nástrojem. Nicméně stárnutí a smrtelnost dožene každého. V naší pohádce Zvíře dokonce říká: Čím méně je v tobě zvířete, tím víc pociťuješ marnost všeho.“

Pro režiséra Daniela Špinara je příběh, který zná většina evropských kultur, každá ve své vlastní verzi, stále přitažlivý a věčný. „Je to silný archetypální příběh o metamorfóze. Zvíře se mění skrze svou lásku ke Krásce v člověka a Kráska se svou láskou ke Zvířeti mění ve vyzrálou ženu. Líbí se mi motto: Každý člověk má moc učinit krásným toho, koho miluje,“ říká.

V dalších rolích diváci uvidí Pavlínu Štorkovou, Magdalénu Borovou, Vladislava Beneše, Filipa Kaňkovského, Janu Bouškovou nebo Janu Preissovou a Jiřího Štěpničku v alternaci s Františkem Němcem.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám