Francouzští i britští experti prověřují novou subvariantu omikronu

Britští i francouzští vědci prověřují novou subvariantu koronaviru omikron BA.2, informují dnes tiskové agentury. Britská agentura pro zdravotní bezpečnost (UKHSA) oznámila, že označila BA.2 jako subvariantu, kterou vyšetřuje. Francouzský ministr zdravotnictví Olivier Véran uvedl, že novinka zatím nemění situaci, ale její přesné vlastnosti, které experti dosud neznají, vyvolávají otázky.

Subvariantu BA.2, která se objevila před několika týdny, vědci identifikovali zejména v Evropě. Stejně jako předchozí varianta delta, i omikron při své replikaci vytvořil subvarianty, které mají jednu nebo dvě odlišné mutace oproti původnímu genomu.

"Varianty se objevují poměrně pravidelně," řekl ve čtvrtek večer Véran. "Podle toho, co zatím víme, víceméně odpovídá charakteristikám, které známe u omikronu. V této fázi se nejedná o něco, co by měnilo situaci," dodal ministr zdravotnictví.

Vědci zatím neanalyzovali přesné vlastnosti subvarianty BA.2. Některá data však podle agentury AFP přitahují pozornost; v Dánsku, kde přibývá stále více nakažených, už nahrazuje původní variantu omikronu. "Dánské úřady nemají pro tento jev žádné vysvětlení, ale pečlivě ho sledují," uvedl francouzský úřad pro veřejné zdraví (SPF).

"Máme zde mezinárodní situaci, kdy varianta omikron hodně cirkuluje. Je normální, že v průběhu času pozorujeme dílčí linie. Zajímá nás, zda má různé charakteristiky, pokud jde o nakažlivost, únik imunitě nebo závažnost," sdělil SPF. Podle úřadu se už subvarianta potvrdila ve Francii, ale ve velmi malém množství.

Světová zdravotnická organizace (WHO), která omikron klasifikovala jako "variantu vzbuzující obavy", ho v této fázi nerozlišuje od subvarianty BA.2.

Britská agentura pro zdravotní bezpečnost (UKHSA) podle agentury AP oznámila, že označila BA.2 jako variantu, kterou vyšetřuje.

"Je v povaze virů, že se vyvíjejí a mutují, takže se dá očekávat, že se budou i nadále objevovat nové varianty," uvedla Meera Chandová z UKHSA."Náš průběžný genomický výzkum nám umožňuje je odhalit a posoudit, zda jsou významné," dodala vědkyně.

Související

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Nejčastější nemocí z povolání byl loni opět covid

V roce 2023 bylo v Národním registru nemocí z povolání (NRNP) zapsáno celkem 7001 profesionálních onemocnění u 6156 osob, z toho u 4960 žen a 1196 mužů. I loni nadále přetrvával vysoký počet hlášených nemocí z povolání způsobených virem SARS-CoV-2. Nejčastěji se covidem-19 v zaměstnání nakazili lidé pracující v oboru Zdravotní a sociální péče. V tiskové zprávě o tom dnes informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ).

Více souvisejících

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Donald Trump

V určitém bodě nastane bod zlomu, varuje Trump

Bývalý americký prezident Donald Trump uvedl, že by přijal domácí vězení nebo pobyt ve vězení. Prohlásil to poté, co jej soudní porota v New Yorku uznala vinným v kauze uplácení a falšování obchodních záznamů. Tvrdí však, že takový trest by veřejnost jen těžko přijala, informovala agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Teroristé Hamásu

Co bude po konci války v Gaze? Izrael má jasný plán

Izrael nesouhlasí s tím, aby hnutí Hamás nadále vládlo v Pásmu Gazy, a to ani během procesu ukončování tamní války. Toto stanovisko vyjádřil v neděli izraelský ministr obrany Joav Galant, který uvedl, že Izrael zkoumá alternativy vůči vládě této islamistické organizace, uvedla agentura Reuters.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Záchranné složky zasahují v Liberci po úderu blesku do stromu. (2.6.2024) Prohlédněte si galerii

Drama v Liberci: Nové informace o pacientech, které v Liberci zasáhl blesk

V nemocniční péče se po nedělním úderu blesku během bouřky v zámeckém parku v libereckých Vratislavicích nakonec ocitlo 22 lidí. Na místě včera zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému. Policie po ukončení zásahu uvedla, že zdravotníci pečují ve třech nemocnicích o 18 pacientů.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

Severní Korea (KLDR)

Severní Korea přestane s posíláním balónů s odpadky. Jih ale varovala

KLDR v neděli oznámila, že dočasně přestane s posíláním balónů s odpadky přes hranici do Jižní Koreji. Komunistická diktatura nicméně varovala souseda, že se k této praxi vrátí, pokud Soul bude na její území posílat další aktivistické letáky namířené proti severokorejskému režimu.

včera

Bojové vozidlo pěchoty M2A4E1 Bradley.

VIDEO: Dvě ruská obrněná vozidla zničena americkým Bradleym

Bojové vozidlo pěchoty Bradley, darované Spojenými státy ukrajinské armádě, mělo zničit dva ruské obrněné transportéry na východní Ukrajině. Ukazují to nové záběry, které se objevily po oznámení Kyjeva o intenzivních bojích na východní frontě.

včera

včera

Donald Trump

Trump je ochoten jít do vězení, ale varoval před reakcí Američanů

Americký exprezident Donald Trump v neděli na Fox News uvedl, že by přijal případný trest, ať už by šlo o domácí či opravdové vězení. Podle republikánského politika by to ale nejspíš nepochopila veřejnost. Trump bez bližších detailů prohlásil, že by mohlo jít o zlomový okamžik. 

včera

Zelenskyj obviňuje Rusko a Čínu z maření summitu ve Švýcarsku

Čína se snaží odradit některé státy od účasti na mírovém summitu ve Švýcarsku, který veřejně kritizovala kvůli nepozvání Ruska. V neděli to uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, píše TASR s odkazem na agenturu AFP.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy