Ve Francii vede ve sběru podpisů pro prezidentskou kandidaturu Macron

Ve Francii za prvních pět dní, kdy mohli volení státní úředníci vyjádřit svou podporu jednomu z uchazečů o post prezidenta, Ústavní rada zaevidovala 313 podpisů.

Francouzští politici potřebují pro kandidaturu v dubnových prezidentských volbách získat nejméně 500 podpisů starostů, poslanců nebo regionálních politiků. Nejvíce podpisů, 105, má zatím stávající prezident Emmanuel Macron. Ten však zatím nepotvrdil, zda se bude ucházet o znovuzvolení.

Ústavní rada prověřuje všechny zaslané podpisy a vede jejich evidenci. Seznam těch potvrzených zveřejňuje každých pět dní na svých stránkách. Uzávěrka je 4. března, každý úředník smí podpořit jen jednoho kandidáta. Pokud politik 500 podpisů nezíská, nesmí ve volbách kandidovat.

Na druhém místě ve sběru oficiálních podporovatelů je socialistická starostka Paříže Anne Hidalgová, má 48 podpisů. Hidalgová ovšem podle dosavadních průzkumů volebních intencí nepatří ke kandidátům, kteří by měli velké šance na úspěch v dubnovém klání. Do čela Francie by ji aktuálně chtěla dvě až tři procenta dotazovaných.

Třetí se 34 podpisy je republikánská kandidátka Valérie Pécresseová, která má na rozdíl od Hidalgové solidní šance na postup do druhého kola voleb. V průzkumech je s 16 procenty na děleném druhém místě s šéfkou krajně pravicového Národního sdružení (RN) Marine Le Penovou. Le Penová sice boduje v průzkumech, ale se sběrem podpisů úředníků zápasí: zatím má dva.

Třicet podpisů obdržel komunistický uchazeč Fabien Roussel. Alespoň jeden podpis zatím získalo 16 uchazečů.

Volených politiků, kteří mohou věnovat svůj hlas, je ve Francii asi 42.000. Při posledních prezidentských volbách v roce 2017 vyjádřila svou podporu jednomu z kandidátů jen asi třetina z nich, protože tehdy poprvé se začala jména podepsaných zveřejňovat. Zejména pro starosty bez stranické příslušnosti pak bylo složité někoho podpořit, protože si tím mohli znepřátelit místní obyvatele.

Související

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 
Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

Více souvisejících

Emmanuel Macron Francie

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

MS v hokeji

Švýcaři si v úvodu bez potíží poradili s Nory, Němci dali Slovákům lekci z produktivity

Dvěma odpoledními zápasy vypuklo v pátek v pořadí již 87. mistrovství světa v ledním hokeji, které se letos koná v Praze a Ostravě. Prvními mužstvy, která se střetla v rámci pražské skupiny A, byla mužstva Švýcarska a Norska. V tomto duelu nakonec k žádnému překvapení nedošlo, přestože po první třetině byl stav nerozhodný 1:1. Druhá třetina ale byla v režii favoritů ze Švýcarska, když v ní díky brankám Löffela, Sentelera a Scherweye šli postupně do vedení 4:1. Niederreiter pak přidal poslední pátou švýcarskou branku, Norové už jen korigovali na konečných 5:2. To v Ostravě se hrál do konce druhé třetiny vyrovnaný duel, když se Slovákům v zápase s Němci podařilo dorovnat z 0:2 na 2:2. Závěrečná třetina ale ukázala, že stříbrní medailisté z posledního šampionátu byli více produktivní a nakonec to i přes snahu Slováků dotáhli k výhře 4:6. 

před 9 hodinami

před 15 hodinami

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie pátrá kvůli Vrběticím po generálovi z ruské GRU. Chtějí ho i Britové

Policie v souvislosti s tragickými explozemi ve Vrběticích pátrá po generálovi z ruské vojenské rozvědky GRU. Policisté na konci dubna odložili případ výbuchů muničních skladů v obci na Zlínsku s tím, že se podařilo prokázat podíl ruských agentů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy