Vlajkonoši české výpravy v Pekingu budou krasobruslař Březina a hokejistka Mills

Stejně jako na loňských Letních olympijských hrách v Tokiu, tak i letos budou moct být u každé výpravy dva vlajkonoši, tedy muž a žena. Těmi českými byli ve středu českými olympioniky zvoleni krasobruslař Michal Březina a hokejová reprezentantka Alena Mills.

Pozadí hlasování o vlajkonoších české olympijské výpravy přiblížil její šéf Martin Doktor. "Stejně jako na předchozích hrách jsme chtěli, aby svého vlajkonoše zvolili sami sportovci, takže jsme nejprve zjistili, kteří v uvozovkách zájemci nebo nominanti připadali v úvahu, a poté měli sportovci možnost hlasovat pro své kandidáty," uvedl konkrétně.

Hlasování, kterého se zúčastnilo celkem devadesát sportovců, nakonec skončil v poledne čínského času. "Což je procentuálně více, než bývá normálně. Když to tedy řeknu slovy politiků, tak vlajkonoši mají docela silný mandát," dodal k tomu Doktor.

Zatímco jednatřicetiletý krasobruslař Březina patří mezi nejzkušenější olympioniky, jeho vrstevnice Alena Mills je naopak poprvé na olympiádě stejně jako celý český ženský hokejový národní tým. "Myslím si, že je to velice dobře vybraná dvojice a že nás bude důstojně reprezentovat," má za to Doktor, jenž dodává, že slavnostního zahájení se zúčastní pouze ti čeští sportovci ubytovaní v pekingské olympijské vesnici. "Cestování z hor je docela komplikované. Sportovců by mělo být přibližně padesát," prozradil Doktor.

A co na volbu říkají samotní zvolení vlajkonoši? Například Mills takový výsledek vůbec nečekala. "Jsem z toho v šoku, ještě se mi to nepodařilo vstřebat. Je to obrovská čest. A možná i proto jsme z toho v šoku. Je to radost, že mohu reprezentovat Českou republiku ještě více než jen ve sportu," nechala se slyšet.

Poctěn je pochopitelně i Březina. "Ještě mi to úplně v hlavě nedochází a myslím si, že oběma nám to dojde, až s vlajkou půjdeme a budou vyhlašovat naši zemi," uvedl a i přesto, že už jsou to jeho několikáté olympijské hry, zkušenost s vlajkou bude opro něj nová. "Slyšel jsem, že na předchozích olympiádách byly některé vlajky dost těžké, tak uvidíme. Kdyžtak se vystřídáme," dodal s úsměvem. "Od toho tam jsme dva, společně se s tím popereme," dodala pak Mills.

Ta, stejně jako Březina, který žije s manželkou v USA, žije taktéž v zahraničí. "Od patnácti žiju v cizině, takže pro mě je vlajka spojení s domovem. Návrat do své země. Je to možnost reprezentovat celou Českou republiku, nejen sportovce, ale i ženy, muže, děti, je to opravdu velká pocta," je si vědoma Mills.

Dodejme, že na loňských olympijských hrách v Tokiu byli vlajkonoši tenistka Petra Kvitová a basketbalista Tomáš Satoranský.

Související

Ilustrační fotografie.

Rusové a Bělorusové mohou na paralympiádu jako neutrální sportovci

Ruští a běloruští reprezentanti se navzdory vojenskému útoku svých zemí na Ukrajinu mohou zúčastnit zimních paralympijských her, které v pátek začnou v Pekingu. Startovat však budou jako neutrální sportovci. Dnes o tom rozhodl Mezinárodní paralympijský výbor (IPC) s tím, že Rusko s Běloruskem budou vyškrtnuty z medailové tabulky.
Ilustrační foto

Zimní hry skončily. Češi na nich zažili druhý nejhorší výsledek v počtu medailí

Nedělním dnem byly zakončeny slavnostním ceremionálem 24. Zimní olympijské hry konané v čínském Pekingu, který tak předal štafetu pořadatelství italským městům Miláno a Cortina d´Amepzzo. Na právě skončených letošních Hrách zaznamenali čeští olympionici, kterých bylo rekordně celkem až 113, druhý nejhorší výsledek v počtu získaných medailí od roku 1994, kdy Češi nezískali ani jeden cenný kov.

Více souvisejících

olympijské hry 2022 olympiáda

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy