Babiš kvůli novému návrhu rozpočtu označil kabinet za asociální

Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) opět označil kabinet Spolu a Pirátů se STAN za asociální kvůli novému návrhu rozpočtu pro letošní rok. Po dnešním zasedání stínové vlády ANO na tiskové konferenci kritizoval mimo jiné škrty ve zdravotnictví, na obraně, v dopravě či ve sportu. Vláda podle Babiše vzala lidem peníze a škrtí investice. Kabinet rozpočet obhajuje jakožto protiinflační.

Vláda ve středu schválila návrh státního rozpočtu na letošní rok se schodkem 280 miliard korun. Celkové příjmy rozpočtu budou 1613,2 miliardy korun a výdaje 1893,2 miliardy korun. Nyní musí rozpočet schválit Poslanecká sněmovna, která by jej měla v prvním čtení projednat 18. února. Rozpočet chce vláda ve Sněmovně schválit do konce března tak, aby od dubna stát už mohl hospodařit podle schváleného rozpočtu.

Nyní se hospodaření státu řídí takzvaným rozpočtovým provizoriem, jehož důvodem je fakt, že Sněmovna do konce loňského roku neschválila návrh státního rozpočtu. Předchozí Babišova vláda jej navrhla se schodkem 376,6 miliardy korun. Nová vláda ale deklarovala, že chce vypracovat návrh s deficitem pod 300 miliard korun.

Předsedkyně Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová označila schválený návrh rozpočtu za dobrou zprávu. "Kormidlo se po několika letech otočilo do směru zodpovědné fiskální politiky. Lze jen doufat, že se tento kurz vládě podaří držet i nadále," uvedla.

Členové stínové vlády ANO kritizovali mimo jiné navrhované zachování plateb za státní pojištěnce na úrovni loňského roku. Předchozí vláda ANO a ČSSD rozhodla o jejich zvýšení. Úsporu ministerstvo financí vyčíslilo na 14 miliard korun. "Samozřejmě se může stát, že tato vláda směřuje k privatizaci zdravotnictví, že chce, když nebudou peníze, aby si to lidi připlatili," řekl Babiš.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) ve středu řekl, že rozhodnutí bude mít nulový dopad na kvalitu a dostupnost zdravotní péče a odměny zdravotníků. Platí podle něj schválená úhradová vyhláška pro letošní rok.

"Vzali lidem peníze, škrtí investice. Návrh je absolutně nepřijatelný. Není žádný důvod, aby se tyto škrty zrealizovaly," dodal Babiš.

Stínová ministryně financí Alena Schillerová kritizovala to, že se rozpočet přijímal netransparentně. Mimo jiné zmínila úspory u kapitálových výdajů za 15,4 miliardy korun. Podle Schillerové se tak stalo s "hloupou výmluvou, že investice nejsou připraveny." "Vždy existuje zásobník projektů a vždy bylo připraveno více projektů, než jsme byli schopni kapacitně dát peníze," doplnila.

Podle bývalého ministra průmyslu a obchodu a dopravy Karla Havlíčka jde o rozpočet "dobře udělaných účetních triků". Zmínil snížení dotací na obnovitelné zdroje energií o osm miliard na 19 miliard korun. Ve vládním nařízení se ale podle něj počítá s 27 miliardami. "Vláda bude muset zajistit osm miliard buď z jiných příjmů, anebo to musí doplatit na svých účtech domácnosti a firmy," uvedl. Podle Havlíčka by byl takový krok možný pouze změnou zákona. "Pokud ji vláda navrhne, budeme první, kdo podpoří nižší výdaje solárním investorům," dodal.

Hnutí ANO podle Schillerové připraví celou řadu pozměňovacích návrhů k rozpočtu a bude ve Sněmovně upozorňovat na to, kde peníze chybí. Obstruovat ale poslanci nechtějí, ačkoli v prvním čtení půjde o dlouhou rozpravu, řekla. "Zastáváme názor, že tak dlouhé rozpočtové provizorium je trestuhodná věc. Země potřebuje rozpočet, byť špatný," uvedla.

Související

Více souvisejících

státní rozpočet Andrej Babiš

Aktuálně se děje

před 55 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vláda ČR

Česko dává miliardy na dostupnější nájemní bydlení. Vláda zahájila program

Osm miliard korun na investice do výstavby, přes dvě stovky státních pozemků, které vláda bezplatně převede na obce a města, i příprava bytových projektů – to jsou konkrétní výsledky vlády vycházející z jejího programového prohlášení. Konkrétní parametry podpory dostupného nájemního bydlení představili premiér Petr Fiala (ODS), vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti) a ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Cílem investiční části reformy Bydlení pro život je zvýšení podílu dostupných nájemních bytů na trhu.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Michal Koudelka

Koudelka ve Sněmovně ozřejmil, o co šlo proruské platformě Voice of Europe

Jedním z cílů lidí kolem sankcionované platformy Voice of Europe byla špionáž uvnitř EU, řekl ředitel BIS Michal Koudelka v pondělí na konferenci v Poslanecké sněmovně. Koudelka ocenil tvrdou a nekompromisní reakci vlády, která platformu a její představitele zařadila na konci března na národní sankční seznam. 

před 6 hodinami

Robert Fico

Ficův stav se po atentátu nadále zlepšuje, oznámila nemocnice

Lékařské konzilium na základě výsledků vyšetření potvrdilo postupné zlepšování zdravotního stavu slovenského předsedy vlády Roberta Fica (Směr-SD). Agenturu TASR o tom v pondělí informoval tiskový odbor Úřadu vlády (ÚV) SR. Premiér je hospitalizován ve Fakultní nemocnici s poliklinikou FD Roosevelta v Banské Bystrici.

před 6 hodinami

Češi kvůli MS v hokeji zaplnili náměstí Prohlédněte si galerii

Co čeká hokejisty na Staromáku? Nadšení fanoušci nebudou to jediné

V Česku budou dnes odpoledne oficiálně pokračovat oslavy zisku titulu mistrů světa v ledním hokeji, který národní tým vybojoval v neděli večer po vítězství nad Švýcarskem. Největší akce se chystá na Staroměstském náměstí v Praze. Na co se lidé mohou těšit? 

Aktualizováno před 7 hodinami

V Národním divadle se koná poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem. (27.5.2024) Prohlédněte si galerii

Česko se v Národním divadle rozloučilo s baletním mistrem Vlastimilem Harapesem

Česko se v pondělí rozloučilo s baletním mistrem Vlastimilem Harapesem, který zemřel po těžké nemoci během předminulého týdne ve věku 77 let. Lidé v čele s jeho kolegy zaplnili historickou budovu Národního divadla, která hostila poslední rozloučení. Zájem byl značný, smuteční hosté museli čekat ve frontě.

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Josep Borrell, vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku

Borrell: Funkční Palestinská samospráva je i v zájmu Izraele

Místopředseda Evropské komise a šéf diplomacie EU Josep Borrell opět vyzval k příměří v Pásmu Gazy a propuštění rukojmí odvlečených do této palestinské enklávy po loňském útoku na Izrael. Učinil tak po jednáních v Bruselu s novým premiérem Palestinské samosprávy Mohammadem Mustafóm, informuje agentura DPA.

před 11 hodinami

Litva má staronového prezidenta. Nauséda jasně zvítězil ve volbách

Litevským prezidentem bude i dalších pět let Gitanas Nauséda, který zvítězil v nedělním druhém kole prezidentských voleb. Druhé funkční období si zajistil triumfem nad premiérkou Ingridou Šimonyté. Informovala o tom agentura DPA. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy