Scholz v Kyjevě vybízel Moskvu ke snížení napětí a k dialogu

Německý kancléř Olaf Scholz dnes v Kyjevě prohlásil, že čeká od Ruska jasné kroky ke snížení napětí, a ujistil o připravenosti Německa a dalších západních zemí k dialogu s Moskvou o evropské bezpečnosti. V úterý bude Scholz v Moskvě jednat s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na setkání s německým státníkem obhajoval budoucnost Ukrajiny v NATO, Scholz ale připomněl, že přistoupení této východoevropské země do aliance není teď na pořadu dne.

"Jsme připraveni k serióznímu dialogu s Ruskem o problémech evropské bezpečnosti," řekl Scholz novinářům po jednání se Zelenským.

Scholz oznámil, že Německo poskytne Ukrajině nový úvěr ve výši 150 milionů eur (asi 3,7 miliardy Kč), a varoval, že Západ je připraven uvalit "dalekosáhlé a a účinné sankce", pokud Rusko poruší územní celistvost Ukrajiny.

Scholzův hostitel na tiskové konferenci zdůraznil, že se s kancléřem shodl v přístupu k jednáním o urovnání konfliktu na východě Ukrajiny, dál ale trvají rozpory ohledně rizik, jaká představuje spuštění nově postaveného plynovodu Nord Stream 2. Ten má po dně Baltu přivádět do Německa ruský plyn s pominutím Ukrajiny a dalších tranzitních zemí. Berlín se jen chladně staví k možnosti, že by se projekt mohl stát součástí nových západních sankcí v případě ruského útoku na Ukrajinu.

Zelenskyj zdůraznil, že Ukrajina dál usiluje o přijetí do Severoatlantické aliance. "Uvědomujeme si, že členství v alianci by zaručilo naši bezpečnost a územní celistvost," prohlásil prezident. Německý kancléř ale upozornil, že otázka členství Ukrajiny v NATO není v současnosti na stole.

"Je poněkud zvláštní pozorovat, že ruská vláda dělá z něčeho, co není na pořadu dne, předmět velké politické debaty," citovala v této souvislosti Scholze německá agentura DPA. Moskva se v posledních měsících domáhá od členských států NATO včetně USA záruky, že aliance Ukrajinu nikdy nepřijme. Argumentuje, že by takové rozšíření NATO představovalo ohrožení ruské bezpečnosti a mohlo vést k ozbrojenému konfliktu mezi aliancí a Ruskem.

Rozruch v Londýně, Kyjevu i Moskvě dnes vyvolalo vyjádření ukrajinského velvyslance v BBC, že by Kyjev ve snaze zabránit válce s Ruskem své ambice ohledně vstupu do NATO mohl pozastavit. Velvyslanec následně své vyjádření popřel jako nedorozumění, snaha Ukrajiny o členství v alianci je totiž zakotvena v ústavě země.

V souvislosti s odjezdem západních diplomatů a ukrajinských oligarchů z Ukrajiny její prezident oznámil, že jeho rodina zůstává v Kyjevě.

Zelenskyj také Scholze informoval, že Kyjev představí projekty zákona o "zvláštním statusu" a místních volbách, uvedl podle agentury Unian bez dalších podrobností na tiskové konferenci německý státník. Podle Unian lze předpokládat, že kancléř měl na mysli projekt zákona o uspořádání voleb na východě Ukrajiny, jejíž část ovládají proruští separatisté, a o samosprávě v tamní samozvané Doněcké a Luhanské lidové republice.

Rusko, které soustředilo u hranic s Ukrajinou desítky tisíc vojáků, a vyvolalo tak obavy z invaze, tvrdí, že nemá v úmyslu sousední zemi napadnout. Domáhá se však o Západu záruk, že Ukrajina nevstoupí do NATO. USA a celá aliance ale trvají na zachování politiky otevřených dveří a právu Ukrajiny svobodně si vybrat vlastní spojence.

Související

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

Více souvisejících

Olaf Scholz Rusko Ukrajina

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Britové řeší čínský hackerský útok, zatímco je Si Ťin-pching v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy