Den národního sjednocení. ‚Jen společně můžeme ubránit náš domov,‘ řekl ukrajinský prezident

Ukrajina zatím nemá zprávy o tom, že se ruská armáda skutečně stahuje od jejích hranic. Uvedl to prezident Volodymyr Zelenskij, který v úterý navštívil cvičení ukrajinské armády na západě země a připojil se k oslavám Dne národního sjednocení, který on sám tento týden vyhlásil jako odpověď na možný ruský vpád. Žlutomodré vlajky tak zavlály na řadě míst, například na školách či nemocnicích.

Mariupol Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na náměstí v Mariupolu přišlo s vlajkami oslavit Den národního sjednocení jen asi 20 lidí. Na místě zazpívali ukrajinskou hymnu a zapálili dýmovnice v národních barvách.

Bydlí přímo v pekle. Ukrajinské město zasahuje do válečného pásma, obyvatelé nachází miny a munici

Číst článek

„Proč se do toho nevložilo město? Proč nezorganizovalo něco takového jako v Kyjevě nebo v Oděse?“ řekla zvláštnímu zpravodaji Českého rozhlasu paní Ludmila.

V Oděse se oslava konala mimo jiné na schodišti známém z filmu Sergeje Ejzenštějna Křižník Potěmkin. Obyvatelé přístavu rozvinuli největší ukrajinskou vlajku.

Prezident Volodymyr Zelenskyj, který svátek vyhlásil, v projevu k národu zdůraznil, že Ukrajince sjednocuje přání žít v míru, na což mají právo. „Nikdo jiný, jen my společně můžeme ubránit náš domov,“ prohlásil.

Na instagramu uživatelé přispívali pod hashtagem #UnityDay, upozornila ČTK.

Napětí trvá

Podle některých západních zdrojů rozmístilo Rusko v blízkosti ukrajinských hranic přes 130 000 vojáků. Západ kvůli tomu obvinil Moskvu z příprav invaze. Kreml to ale odmítá a tvrdí, že se jedná pouze o vojenské cvičení.

O tom, že Rusko ofenzivu neplánuje, promluvil i jeho velvyslanec při Evropské unii Vladimir Čižov.

„Mohu, co se týče Ruska, ujistit, že tuto středu se žádný útok neuskuteční. Eskalace nenastane ani v nadcházejícím týdnu, ani v týdnu poté, ani další měsíc,“ řekl Čižov pro německý list Die Welt.

Martin Dorazín, voj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme