Ukrajina už má nejméně 137 obětí. Americké burzy ve čtvrtek překvapivě posílily

Válka na Ukrajině si už vyžádala nejméně 137 mrtvých na ukrajinské straně. Asi 100 tisíc lidí bylo nuceno opustit své domovy.

Válka na Ukrajině si už vyžádala nejméně 137 mrtvých na ukrajinské straně. Asi 100 tisíc lidí bylo nuceno opustit své domovy. Zdroj: e15.cz

Akciové burzy ve Spojených státech ve čtvrtek překvapivě posílily.
Společnost Virgin Hyperloop, která vyvíjí futuristické vlaky, se chce nově zaměřit na nákladní dopravu.
Hospodářské výsledky Alibaba Group zklamaly investory.
4
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Ruská armáda míří na Kyjev, sankcím navzdory

Ruská invaze na Ukrajinu si už na straně napadené země vyžádala nejméně 137 obětí z řad vojáků i civilistů. Zhruba sto tisíc lidí bylo nuceno opustit své domovy. Ruské ztráty podle ukrajinského ministerstva obrany činí kolem 800 vojáků. Ruská armáda směřuje na Kyjev, momentálně by měla být od něj vzdálená asi třicet kilometrů. V pátek ráno ukrajinskou metropolí otřásly dva silné výbuchy. Prezidenti a premiéři států Evropské unie se ve čtvrtek dohodli na zavedení dosud nejtvrdších protiruských sankcí, které postihnou banky, obchod, dopravu a energetiku. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je nicméně přesvědčen, že sankce zatím Kreml nepřesvědčily, aby svůj útok odvolal.  

Aktuální dění na Ukrajině můžete sledovat v online přenosu na serveru e15.cz.    

Virgin Hyperloop se zaměří na nákladní dopravu

Americká společnost Virgin Hyperloop, která už několik let pracuje na projektu futuristických vysokorychlostních vlaků, prozradila stanici BBC, že se místo osobní přepravy cestujících bude nově soustředit na nákladní dopravu. Ke změně podnikatelského plánu ji prý přiměla současná celosvětová krize v dodavatelských řetězcích a pandemie koronaviru. Podle listu Financial Times Virgin Hyperloop také nedávno propustila více než stovku zaměstnanců. Někteří odborníci dlouhodobě vyjadřují nad projekty firmy pochybnosti.    

Z trhů a burz 

Evropské burzy se propadly, americké zpevnily

Akciové trhy v USA včera po prvotním strmém propadu na počátku obchodování nakonec překvapivě uzavřely v zisku. Pomohla jim například zpráva, že HDP Spojených států se ve čtvrtém kvartále meziročně zvýšil o sedm procent. Index S&P 500 stoupl o jeden a půl procenta. Dow Jones přidal 0,28 procenta a Nasdaq Composite vyrostl o 3,34 procenta. Naproti tomu burzy v západní Evropě ve čtvrtek prudce oslabily. Celoevropský benchmark STOXX Europe 600 ztratil 3,28 procenta. Německý DAX odevzdal 3,96 procenta, francouzský CAC 40 se snížil o 3,83 procenta a britský FTSE 100 uzavřel ve ztrátě 3,88 procenta. Cena ropy se vyšplhala nad sto dolarů za barel.  

Alibaba zklamala investory

Čínský internetový prodejce Alibaba Group ve čtvrtek oznámil vůbec nejslabší čtvrtletní hospodářské výsledky od svého vstupu na burzu v roce 2014. Jeho tržby meziročně vyrostly pouze o deset procent na 242,6 miliardy jüanů, zhruba 857 miliard korun, což je méně, než očekávali analytici. Čistý zisk podniku meziročně klesl o 75 procent na 19,2 miliardy jüanů. Akcie Alibaby se v reakci na to ještě před otevřením trhů propadly o osm procent, nakonec ve čtvrtek odepsaly 0,7 procenta. Za celý loňský rok jejich hodnota klesla více než o polovinu kvůli zpřísněným vládním regulacím technologického sektoru v Číně. 

Tweet dne

Reakce ukrajinského ministra zahraničí Dmytra Kuleby na současné dění na Ukrajině. 

Stane se dnes

  • Koná se online summit Bukurešťské devítky, tedy zemí na východním křídle NATO, k válce na Ukrajině a bezpečnostní situaci ve střední a východní Evropě. Za Česko se ho zúčastní prezident Miloš Zeman.
  • Proběhne také online summit celé Severoatlantické aliance, na kterém bude ČR kromě prezidenta Zemana zastupovat i premiér Petr Fiala (ODS). 
  • Evropská komise bude informovat o vývoji ekonomické nálady ve státech Evropské unie za únor.