Reklama

Ako obísť ruskú cenzúru? Cez Mapy Google, Yandex či Tinder!

Zdroj | Photo by Leon Neal/Getty Images
Stanislav Vinc
Zdroj | Photo by Leon Neal/Getty Images
Zdroj | Photo by Leon Neal/Getty Images

Internetoví aktivisti z celého sveta už odvčera obchádzajú cenzúru na ruskom internete mimoriadne kreatívnym spôsobom. Informácie o vojne na Ukrajine k bežným ruským občanom dostávajú prostredníctvom recenzií miest v službách Mapy Google a Yandex, ako aj prostredníctvom online zoznamky Tinder.

Ruské médiá značne zľahčujú či skresľujú realitu aktuálnej situácie na Ukrajine a to najmä tie, v ktorých má ruská vláda väčšinový podiel. Provládnu propagandu sa Kremľu darilo efektívne šíriť aj do sveta, proti čomu najprv zasiahli televízni operátori a neskôr aj samotná Európska únia, ktorá zablokovala šírenie ruskej televízie RT a agentúry Sputnik v celej EÚ. K rovnakému kroku včera pristúpil aj Facebook.

Aktivisti však prišli na alternatívny na spôsob, ako občanov Ruska informovať o aktuálnom dianí na Ukrajine, nepotrebujú k tomu ani sociálne siete.

Choďte na Google Maps. Choďte do Ruska. Nájdite reštauráciu alebo podnik a napíšte recenziu. Vysvetlite v nej, čo sa deje na Ukrajine“., vyzýva jeden z účtov hacktivistickej skupiny Anonymous na sociálnej sieti Twitter.

Skupina neskôr upozornila, aby ľudia pri použití tejto metódy nechávali nezávislým podnikom 5-hviezdičkové hodnotenie, naopak štátnym budovám, miestam či úradom môžu dať pokojne aj negatívne hodnotenie. Pri písaní týchto informačných recenzií sa pritom fantázii medze nekladú.

Jedlo bolo výborné! Bohužiaľ, chuť nám pokazil Putin tým, že napadol Ukrajinu. Postavte sa svojmu diktátorovi, prestaňte zabíjať nevinných ľudí! Vaša vláda vám klame. Povstaňte!“ – Twitter.

Aktivisti na sociálnej sieti Reddit zakrátko po spustení tejto akcie upozornili na fakt, že populárnejšie ako Google služby, sú v Rusku služby lokálnej spoločnosti Yandex, ktorá má svoju vlastnú mapovú službu.

Takýto spôsob aktivizmus sa však nemusí obmedzovať iba na mapové služby, resp. recenzie. Ako upozorňuje Instagramový profil @evropaneasi, pretlačiť informácie k ruským občanom je možné aj prostredníctvom online zoznamky Tinder.

V tomto prípade je potrebné, aby si používateľ zaplatil premium verziu, ktorá mu umožní vyhľadávať známosti v inom, než jeho vlastnom meste. Alternatívou je aj získanie prístupu k VPN službe, ktorá však musí mať vo svojej ponuke krajín s dostupným serverom aj Rusko.

Na tento spôsob aktivizmu upozornila aj reportérka TV Markíza Gabriela Kajtárová, ktorá na svojom profile na sociálnej sieti Instagram aktívne pokrýva aktuálne dianie na Ukrajine. Určite vám odporúčame prezrieť si aj jej zbierku príbehov, v ktorých nájdete postupný vývoj konflitku už od prvotných informácií o príprave útokov, ktoré svetu poskytli Spojené štáty.

Ďalšia story
Zatvoriť

Newsletter

Ďakujeme za váš záujem! Odteraz vám už neunikne žiadna novinka.
Ľutujeme, ale váš formulár sa nepodarilo odoslať.