Reklama

Sám sebe dizajnérom: Navrhnite si interiér snov

Zdroj | Followtheflow / Shutterstock.com
PR článok
Zdroj | Followtheflow / Shutterstock.com
Zdroj | Followtheflow / Shutterstock.com

Navrhnúť svojpomocne interiér tak, aby bol funkčný aj estetický, nie je úplne jednoduché. Chce to všetko dobre premyslieť a ideálne si vyskúšať, ako spoločne jednotlivé prvky fungujú. Máme pre vás overené tipy, ako si takýto praktický a útulný domov vytvoriť.

Ujasnite si koncept a štýl bývania

Lepšie sa vám bude bývanie zariaďovať, keď budete vedieť, čo vlastne hľadáte. Fandíte minimalizmu alebo neodoláte ľahko dekadentnému secesnému bývaniu? Od vybraného interiérového štýlu sa potom odvíja zvyšok zariaďovania.

Veľakrát je ale ťažké si v hlave predstaviť, ako pri sebe dané kúsky budú vyzerať. Ladí štýlovo aj farebne? Skúste si to naplánovať na svojom počítači vďaka novej funkcii Biano Studio. Pomocou 2D koláží si v Biano Studiu vytvoríte interiér presne podľa predstáv. Z objektov môžete odstrániť pozadie, pohrať sa s ich veľkosťou aj ich poradím. Ovládanie je intuitívne a o hotové projekty sa potom môžete podeliť aj s ostatnými. Akonáhle budete s návrhom spokojní, môžete si navyše všetko pohodlne zaobstarať cez partnerské e-shopy.

Zdroj | Biano.sk

Ako na to?

Aké farby zvoliť a koľko je tak akurát?

Asi málokto chce nudný domov bez farieb. Aké farby ale voliť a koľko je možné ich skombinovať? Ideálne sú 3 až 4 farby v interiéri, menej je v tomto prípade skutočne viac. Dominantná by potom mala byť len jedna z nich.

Aj v tomto prípade pomôže vytvorenie koláže v Biano Studiu. Rozhodne tento krok nepodceňte, predsa len je lepšie si všetko vyskúšať nanečisto ako potom zistiť, že ste si zaobstarali vybavenie, ktoré sa nikam nehodí.

TIP: Myslite na to, že tmavé farby opticky zmenšujú priestor a uberajú mu na svetle. Vhodné sú preto iba do väčších a dobre osvetlených miestností. Naopak svetlé farby dodajú priestoru vzdušnosť a vynímajú sa aj v malých miestnostiach.

Zdroj | Biano.sk

Čo bude navždy, a čo sa dá meniť?

Podlaha, nábytok aj tapety sa menia podstatne horšie ako prikrývky, závesy a dekoračné vankúšiky. Na to myslite už pri navrhovaní interiéru. Drahšie a stabilnejšie kúsky preto vyberajte ideálne v neutrálnych farbách, ktoré sa dobre kombinujú. Či už sa jedná o bielu farbu, šedú, béžovú, alebo napríklad o dekor dreva. Nebojte sa, že by bol interiér nudný. Osobitosť mu dodáte výraznejšími doplnkami, ako sú práve napríklad rôzne textílie, ktoré sa dajú ľahko (a pomerne lacno) meniť v prípade, že sa vám pozerajú.

Zdroj | Biano.sk

Aby bol interiér funkčný

Čo všetko potrebujete na pohodlný život? Rozhodne pri zariaďovaní nerobte kompromisy, čo sa týka kvality a pohodlia, ale uberte tam, kde to nie je potrebné. Čím menej lapačov prachu doma budete mať, tým lepšie.

Dekorácie v podobe obrazov aj rôznych vankúšikov sú úplne v poriadku, ale nepodliehajte zakaždým, keď uvidíte doplnok, ktorý sa vám páči. Vždy myslite na interiér ako na celok. Držte sa teda pôvodného zámeru a nevytvárajte si doma zbierku zbytočností, na ktoré len sadá prach a uberajú domovu vzdušnosť.

Zdroj | Biano.sk

Praktické tipy pre útulný a funkčný interiér

Nábytok kupujte s ohľadom na veľkosť miestnosti. Okolo všetkého nábytky by mal byť dostatočný manipulačný priestor a nemal by vás obmedzovať v pohybe po izbe.

Nezabudnite interiér dostatočne osvetliť. V tmavších bytoch si môžete pomôcť jednoduchým fígľom v podobe zrkadiel. Tá priestor opticky nielen presvetlí, ale aj vďaka nim bude miestnosť vyzerať väčšia.

Nábytok, ktorý chcete mať v interiéri čo najdlhšie, voľte ideálne taký, ktorý nepodlieha módnym trendom. Úplná klasika sú prírodné materiály, ako sú napríklad drevo, prútie, kameň a podobne.

Pokiaľ máte užší rozpočet, kúpte si najskôr nutné veci a ostatné dokupujte postupne. Nezľavujte z kvality tam, kde to nie je potrebné.

Káble schovajte buď šikovne za nábytok, alebo kúpte špeciálne boxy na káble. Aj tak malá investícia urobí obrovský rozdiel.

 

Ďalšia story
Zatvoriť

Newsletter

Ďakujeme za váš záujem! Odteraz vám už neunikne žiadna novinka.
Ľutujeme, ale váš formulár sa nepodarilo odoslať.