Středa 22. května 2024, svátek má Emil
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Ekonomika

Jihokorejský Samsung odepsal lukrativní trh v Rusku, odchází i platební služba PayPal

Samsung Galaxy S21 FE foto: Luděk Vokáč, iDNES.cz

Jihokorejský výrobce elektroniky Samsung Electronics pozastavil své dodávky do Ruska. Firma je přitom jedničkou na ruském trhu s telefony. Kvůli invazi na Ukrajinu své služby na ruském území zastavila i americká společnost PayPal. Společnosti se tak přidávají do bloku mnoha dalších, které agresi Moskvy odsuzují.
  16:52

„Vzhledem k současnému geopolitickému vývoji byly dodávky do Ruska pozastaveny. Nadále budeme aktivně sledovat tuto složitou situaci, abychom určili naše další kroky,“ uvedla společnost Samsung podle agentury Reuters.

Firma konstatovala, že hodlá podporovat humanitární aktivity v oblasti konfliktu, včetně pomoci uprchlíkům. „Za tímto účelem darujeme šest milionů dolarů (141 milionů Kč), včetně jednoho milionu dolarů v produktech spotřební elektroniky. Svými dobrovolnými dary rovněž pomáhají naši zaměstnanci,“ dodala.

Samsung je podle agentury DPA světovou jedničkou na trzích s paměťovými čipy, chytrými telefony i televizory. Na ruském trhu s mobilními telefony měl Samsung v loňském čtvrtém čtvrtletí podle údajů výzkumné skupiny Counterpoint podíl 30 procent. Na druhém místě byla čínská společnost Xiaomi s podílem 23 procent, za kterou následoval Apple s 13 procenty, píše Reuters.

Čínští výrobci, jejichž celkový podíl na ruském trhu s mobilními telefony v loňském roce činil 44 procent, se nyní ke svým aktivitám v Rusku podle agentury Reuters příliš nevyjadřují. 

Peking, který se v posledních letech s Moskvou stále více sbližoval v opozici vůči Západu, odmítá ruský útok na Ukrajinu odsoudit.

PayPal pozastavuje služby v Rusku

Americký poskytovatel platebních služeb PayPal Holdings v sobotu rovněž pozastavil své služby v Rusku. Generální ředitel společnosti Dan Schulman v tiskovém prohlášení uvedl, že PayPal je na straně mezinárodního společenství a odsuzuje ruskou vojenskou agresi na Ukrajině. 

Mluvčí společnosti sdělil, že PayPal bude v Rusku ještě po určitou dobu umožňovat výběry a zajistí, aby byly zůstatky na účtech převedeny v souladu s platnými zákony a předpisy. Už ve středu PayPal přestala v Rusku přijímat nové klienty. Pozastavení aktivit se týká i její mezinárodní platební služby Xoom.

Ukrajinští vládní představitelé vyzývali společnost PayPal, aby z Ruska odešla, a pomohla s finančními sbírkami na pomoc Ukrajině. V pátek PayPal oznámila, že od počátku invaze pomohla vybrat více než 150 milionů dolarů na charitativní projekty pro tuto zemi.

PayPal a Samsung se tak přidal k řadě společností, které po ruské invazi na Ukrajinu pozastavily svou činnost v Rusku. Mezi nimi je například americký gigant Apple či Škoda Auto, která přeruší výrobu v závodech v Kaluze a Nižném Novgorodu, zastaví i vývoz vozů do země.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!