Jižní Korea bude mít nového prezidenta, volby vyhrál kandidát opozice Jun Sok-jol

Prezidentské volby v Jižní Koreji vyhrál s malým náskokem kandidát konzervativní opozice Jun Sok-jol, kandidát vládnoucí demokratické strany I Če-mjong již uznal porážku. Oba muže dělí zhruba 250.000 ze zhruba 32 milionů odevzdaných hlasů. Informovala o tom agentura Reuters.

Prezidentské volby skončily na korejské poměry velmi těsným výsledkem. Po sečtení více než 98 procent okrsků měl Jun 48,6 procenta hlasů, zatímco I 47,8 procenta. Na začátku sčítání vedl demokratický kandidát, Jun ale převzal vedení, když bylo sečteno zhruba 50 procent okrsků. Stávající prezident Mun Če-in, který už nekandidoval, v roce 2017 zvítězil s náskokem 17 procentních bodů.

Jun po uznání prohry ze strany svého nejvážnějšího soupeře poděkoval svým příznivcům. Podle jihokorejského tisku už dříve začaly ve štábu konzervativní strany menší oslavy. Úspěch konzervativního kandidáta znamená pro stranu zlom po předčasných volbách z roku 2017. Ty vyvolal odchod z funkce konzervativní prezidentky Pak Kun-hje kvůli korupci, za kterou byla později odsouzena. Vítěz nynějších voleb se ujme úřadu v květnu.

Volební místnosti se pro širokou veřejnost uzavřely v 18:00 místního času (10:00 SEČ). Další hodinu a půl byly ovšem přístupné pro lidi nakažené covidem-19, kteří mají nařízenou karanténu. Svůj hlas nakonec odevzdalo 77 procent ze zhruba 44 milionů oprávněných voličů.

Už minulý týden lidé mohli využít předčasného hlasování, které provázela rekordní volební účast. Možnosti využilo 37 procent voličů.

Někdejší guvernér jihokorejské nejlidnatější provincie Kjonggi I Če-mjong a bývalý generální prokurátor Jun Sok-jol podle předvolebních průzkumů vedli u voličů s vysokým náskokem před deseti dalšími kandidáty. Rozdíl mezi nimi byl menší, než kolik činí statistická chyba. Dohromady oba favorité posbírali více než 90 procent všech hlasů.

V předvolební kampani převažovala domácí témata, jako je růst cen bydlení, který trápí především mladší voliče, anebo zvyšování sociálních nerovností. Nový jihokorejský prezident ale bude čelit náročným úkolům i v zahraniční politice, například silnějšímu soutěžení mezi Čínou a USA v regionu. Sousedské vztahy s KLDR letos měly podle pozorovatelů menší váhu než v předchozích volbách.

Vítěz do čela desáté největší ekonomiky světa nastoupí na pět let a vystřídá současného prezidenta Mun Če-ina.

Zemi s 52 miliony obyvatel zasáhla vlna infekcí koronavirové varianty omikron, denně se tam prokáže bezmála 200.000 nových případů. V úterý padl absolutní rekord v počtu nově nakažených, zdravotníci zaznamenali 342.446 případů.

Hlasování předcházela podle voličů negativní volební kampaň plná kontroverzních výroků. Odborníci se shodují, že ani jeden z kandidátů nepředstavil přesvědčivé plány dalšího směřování Jižní Koreje. "Nikdo v mém okolí nevypadá, že by ho volby těšily," řekla agentuře AP 48letá obyvatelka Soulu, která hlasování popsala jako volbu toho menšího zla.

Související

Více souvisejících

Jun Sok-jol Jižní Korea

Aktuálně se děje

včera

Rusko, Kreml

Rusko z vládního webu vymazalo změnu hranic v Baltském moři

Návrh ruského ministerstva obrany na revizi námořních hranic Ruska na východě Baltského moře byl ve středu odstraněn z vládního portálu, kde byl zveřejněn. Tento návrh vyvolal zmatek a obavy mezi členskými zeměmi NATO, jako jsou Finsko, Švédsko, Litva a Estonsko, uvedla agentura Reuters.

včera

včera

včera

Volby ve Velké Británii

Britské parlamentní volby mohou být už za pár týdnů, tvrdí média

Britové si budou volit nové složení parlamentu už v červenci, píší dnes tamní média. Uvedl to například deník Guardian. Podle informací televize ITV se má hlasovat 4. července. Očekávalo se přitom, že volby proběhnou nejdříve na podzim. Premiér Rishi Sunak ve středu řekl, že volby budou v druhé polovině roku.  

včera

včera

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Švýcaři výhrou nad Finy rozhodli o čtvrtfinálovém soupeři pro Česko. Jsou jím USA

V úterý se odehrály poslední zápasy v rámci skupin na letošním hokejovém světovém šampionátu v Praze a Ostravě. Ty tak rozhodly o tom, s kým se kdo utká ve čtvrtfinále, což zajímalo především českou reprezentaci. Ta se nakonec utká ve čtvrtek od 20:20 v Praze s neoblíbenými Američany, přičemž o tom rozhodl úterní večerní duel Švýcarska s Finskem, kde země helvétského kříže vyhrála 3:1 zásluhou Kevina Fialy, jenž nejen dvakrát skóroval, ale i jednou asistoval.

včera

Palestina

Spor o Palestinu: Německo vznik státu podporuje, USA jsou opatrnější

Americký prezident Joe Biden je přesvědčen, že palestinský stát by měl vzniknout po přímých jednáních mezi stranami, a nikoli jednostranným uznáním, uvedl ve středu Bílý dům. Reagoval tak na oznámení Irska, Španělska a Norska, že tento měsíc uznají státnost Palestiny, píše agentura Reuters.

včera

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Nejčastější nemocí z povolání byl loni opět covid

V roce 2023 bylo v Národním registru nemocí z povolání (NRNP) zapsáno celkem 7001 profesionálních onemocnění u 6156 osob, z toho u 4960 žen a 1196 mužů. I loni nadále přetrvával vysoký počet hlášených nemocí z povolání způsobených virem SARS-CoV-2. Nejčastěji se covidem-19 v zaměstnání nakazili lidé pracující v oboru Zdravotní a sociální péče. V tiskové zprávě o tom dnes informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ).

včera

včera

Palestina

Francie: Palestina není stát. Nesplnila podmínky pro uznání

Podmínky pro uznání Palestiny jako státu zatím nebyly splněny, uvedl ve středu francouzský ministr zahraničí Stéphane Séjourné po oznámení několika evropských zemí, že tak učiní v naději na přinesení míru na Blízký východ. Uvedla to agentura Reuters.

včera

včera

včera

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Sněmovna schválila změnu pravidel oddlužení. Bude trvat kratší dobu

Doba oddlužení se má zkrátit z pěti na pouhé tři roky pro všechny dlužníky. Poslanci ve středu schválili vládní novelu insolvenčního zákona, která má ovšem své kritiky. Podle nich totiž zhorší pozici věřitelů, například samoživitelů či bytových družstev. Předlohu ještě musí posoudit Senát.  

včera

Robert Fico

Ficův stav je stále vážný. Převoz do Bratislavy je vyloučený

Stav slovenského premiéra Roberta Fica (Směr-SD) je stabilizovaný, ale zůstává vážný, odpovídající rozsahu a vážnosti zranění, které utrpěl. Po jednání Rady bezpečnosti SR to novinářům řekl místopředseda vlády a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

včera

Zemřel Vojtěch Adam, uznávaný vědec podlehl těžké nemoci

Ve věku pouhých 42 let zemřel emeritní prorektor Mendelovy univerzity v Brně a významný vědec Vojtěch Adam, který v úterý podlehl krátké těžké nemoci. O Adamově úmrtí informovala právě univerzita na webových stránkách. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy