Moskva: Konvoje západních zbraní na Ukrajině má ruské letectvo za legitimní cíl

foto Ilustrační foto - Na snímku ruského ministerstva obrany z 1. března 2022 pohled z okna ruského vojenského vrtulníku, jak letí nad neznámým místem na Ukrajině.

Moskva - Konvoje se západními zbraněmi dodávanými na Ukrajinu jsou pro ruské letectvo legitimním cílem. Podle agentury TASS to dnes řekl náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov.

"Varovali jsme Spojené státy, že jejich organizované pumpování zbraní z řady zemí na Ukrajinu je nejen nebezpečný krok, ale je to jednání, které z příslušných konvojů dělá legitimní cíle," řekl Rjabkov. V této souvislosti také varoval Washington před "neuváženými" dodávkami zbraní, jako jsou přenosné systémy protivzdušné obrany či protitankové raketové systémy.

Spojené státy tento týden odmítly nabídku Polska, aby dodaly na Ukrajinu polské stíhačky MiG-29. Rozhodly se rovněž nevyslyšet výzvu Kyjevu, aby na Ukrajině zřidily bezletovou zónu. Podle nejmenovaného amerického činitele, na kterého se odvolává agentura Reuters, však Washington zvažuje, že Ukrajincům poskytne přenosné protiletadlové raketové komplety odpalované z ramene (MANPADS).

Americké dodávky přenosných raket země-vzduch Stinger afghánským povstalcům jsou považovány za klíčovou událost, která pomohla zvrátit průběh sovětské invaze do Afghánistánu v 80. letech 20. století.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 2.06.2024 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je neděle 2. června 2024

Očekáváme v 03:00 14°C

Celá předpověď