Z Česka odjedou na Ukrajinu dva kamiony s léky na předpis

Z Česka odjedou tento týden první dva kamiony s léky na předpis pro Ukrajinu, například silné léky na bolest nebo antibiotika. Výrobci darovali půl milionu balení v hodnotě více než deset milionů korun. Náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček dnes ČTK řekl, že se chystají i další dodávky. Podle ministerstva je zásadní, aby léky darovali přímo výrobci a distributoři, protože tak zůstane zajištěný jejich dostatek pro tuzemské pacienty.

"Musíme vědět, kolik léčiv máme dostupných pro české pacienty a ukrajinské pacienty, kteří k nám přicházejí jako uprchlíci," uvedl Dvořáček. Ukrajinské ministerstvo zdravotnictví zveřejňuje poptávky, ze kterých čeští výrobci vybírali. Potřeba jsou také například léky, které se používají při operacích v nemocnicích nebo pro chronické pacienty. Poptávané ale byly třeba také léky na HIV, které ale ČR zatím dodat odmítlo. "Poptávané množství by omezilo dostupnost pro pacienty v ČR," dodal.

Firma, která se v ČR věnuje distribuci léků, je doveze do centrálního distribučního místa v EU, odkud budou putovat zejména na západ Ukrajiny. V prvních dvou kamionech bude asi 130 palet léčivých přípravků. Další firmy mohou podle Dvořáčka své nabídky hlásit ministerstvu zdravotnictví na mail ukrajina@mzcr.cz.

Volně prodejné léky podle předsedy České asociace farmaceutických firem (ČAFF) Filipa Vrubela vozí na Ukrajinu i humanitární a dobrovolnické organizace. "Poslat léčivé prostředky vázané na recept, pro intenzivní medicínu nebo operace ale běžní lidé poslat nemohou," vysvětlil. Je podle něj potřeba dodržet podmínky správného skladování, aby se předešlo jejich znehodnocení.

Související

Více souvisejících

Ukrajina léky

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Joe Biden

Americké zbraně na Moskvu nezaútočí, zdůraznil Biden

Spojenými státy poskytnuté zbraně nesmí Ukrajina použít k útoku na ruské hlavní město Moskvu, uvedl americký prezident Joe Biden ve čtvrtek. Kyjev s nimi sice může útočit na území Ruska, ale povolení ze strany Washingtonu má své omezení. 

včera

včera

včera

Policisté zajistili místo tragické střelby na Filozofické fakultě UK. (21.12.2023)

Policie při útoku na FF UK nepochybila. Inspekce ale vidí prostor pro zlepšení

Žádný z příslušníků policie není podezřelý z trestného činu v souvislosti se zásahem při tragické prosincové střelbě v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, uvedl ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Vít Hendrych na čtvrtečním jednání sněmovního bezpečnostního výboru. Inspekce však vidí prostor pro zlepšení policejní činnosti při podobných událostech. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Bitva o Normandii, Operace Overlord - americký hřbitov a památník padlých

80 let ode Dne D: Na hrdinství spojenců nesmíme zapomenout, 6. června 1944 se otevřela cesta k Paříži

Přesně před 80 lety, dne 6. června 1944 započala operace Neptun, lépe známá pod názvem vylodění v Normandii nebo Den D. Šlo o největší námořní invazi v historii a odstartovala osvobození evropského kontinentu z područí německé nacistické okupace. Tato akce byla součástí rozsáhlejší operace Overlord, jejímž cílem bylo ovládnutí celé Normandie, respektive severní Francie. 

včera

včera

včera

včera

Vladimír Putin na summitu Rusko Afrika 2023

Putin opět blouzní. Rusko podle něj válku na Ukrajině neazačalo

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu prohlásil, že Rusko a USA jsou v "neustálém kontaktu" ohledně možné výměny vězňů, která by mohla zahrnovat i propuštění amerického novináře Evana Gerškoviče, jenž byl minulý rok zatčen kvůli obvinění ze špionáže. Uvedla to agentura AFP.

včera

Počasí: Bouřky hrozí na větším území a mohou být silnější, varovali meteorologové

Česko ve čtvrtek zasáhnou silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) rozšířil územní platnost výstrahy, přičemž pro část území zvýšil stupeň nebezpečí na vysoký. Zároveň varoval před povodňovými jevy v Beskydech. Bouřky navíc budou hrozit i v pátek. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy