Úvod > Aktuality > Přivítejte jaro ve středočeských skanzenech
Kultura

Přivítejte jaro ve středočeských skanzenech

  • Vydáno28. března 2024
Jaro je tady a středočeské skanzeny po zimní pauze postupně otevírají své brány veřejnosti. Hřejivé sluneční paprsky svítí skrz okenice s háčkovanými a vyšívanými záclonami do světnice, kde čas jako by se zastavil. Jaké skanzeny lze ve středních Čechách navštívit? Například ten v Přerově nad Labem, Kouřimi anebo Vysokém Chlumci. Za tradicí a tradičními lidovými řemesly je možné vydat se také do Hamousova statku ve Zbečně anebo do historické vesnice Botanicus v Ostré.
První jarní výlet je možné podniknout do skanzenu v Přerově nad Labem. Ten totiž své brány pro návštěvníky otevírá spolu s tradiční každoroční akcí Jaro na vsi už v polovině března 2024. V interiérech všech sedmi chalup lze přihlížet scénkám ze života našich předků i starým zvykům a obyčejům, vztahujícím se k jarnímu období a Velikonocům.
 
Od začátku dubna bude možnost výběru značně širší. Návštěvnicky oblíbené je Muzeum lidových staveb v Kouřimi, otevřené v dubnu o víkendech a od května denně kromě pondělí. Skanzen v Kouřimi hromažďuje stavitelské památky z území středních, východních i severních Čech, a je tak jediným nadregionálně zaměřeným skanzenem u nás. Atmosféra skanzenu se neustále obměňuje v návaznosti na cyklu ročních dob a příslušných lidových obyčejů.
 
Skanzen Vysoký Chlumec, pobočka Hornického muzea Příbram, uchovává cenné památky venkovské architektury, dokládající vývoj rodinného domu od poloviny 17. do počátku 20. století. Přírodní areál leží v údolí potoka, kam byly citlivě zakomponovány usedlosti, chalupnická a domkářská stavení, hospodářská stavení i další mimořádné objekty. Je možné vidět sloupový holubník i včelín. Otevřeno je denně kromě pondělí.
 
Hamousův statek ve Zbečně je malá, ovšem velmi cenná památka lidové architektury. V dubnu je otevřen o víkendech, od května denně kromě pondělí. V sobotu se v něm pravidelně peče chleba. Návštěvníci mohou prozkoumat selskou usedlost s roubeným obytným domem, zděnými chlévy, stájemi a se sýpkou, stodolou, černou kuchyní i výměnkem.
 
Od konce dubna lze navštívit i historickou vesnici umění a řemesel Botanicus v Ostré u Lysé nad Labem. Návštěvníci v ní zažijí atmosféru tradičních řemesel, potkají dráteníka, hrnčíře, provazníka, mydláře, svíčkaře i papírníka a na středověkém tržišti mohou nakoupit stylové výrobky.
Muzeum lidových staveb Kouřim

Muzeum lidových staveb Kouřim

Muzeum lidových staveb shromažďuje stavitelské památky z území středních, východních a severních Čech. Nabízí tak přímé srovnání různých regionálních typů lidové architektury z období od 17. do 19. století. V průběhu roku se ve skanzenu konají rozmanité národopisné pořady.

Zahájení sezony v Centru řemesel a zahrad Botanicus v Ostré

27. 4.
Zahájení sezony v Centru řemesel a zahrad Botanicus v Ostré

Centrum řemesel a bylinné zahrady Botanicus v Ostré budou v sezóně 2024 otevřeny od soboty 27. dubna do 29. září.

Centrum řemesel a bylinné zahrady Botanicus v Ostré

Centrum řemesel a bylinné zahrady Botanicus v Ostré

Zažijte atmosféru středověké vesnice a vyzkoušejte si tradiční řemesla, která byla nezbytnou součástí života našich předků a v současné době se pomalu vytrácejí. Od května do září se můžete v centru Botanicus každý den kromě pondělí seznámit s jednotlivými řemesly.

Bylinné zahrady Botanicus v Ostré

Bylinné zahrady Botanicus v Ostré

Ekologické pěstování kvalitních surovin, jejich následného zpracování a prodeje výrobků ve vlastních a franchisingových obchodech Botanicus, centrum řemesel a bylinné zahrady v Ostré

Dovolená s dětmi – Středočeský kraj – 5denní program

Dovolená s dětmi – Středočeský kraj – 5denní program

Ve Středočeském kraji, který ze všech stran obklopuje hlavní město Prahu, je celá řada skvělých atrakcí pro děti. Návštěvu největšího aquaparku či největšího zábavního parku v České republice spojíme s prohlídkami krásných hradů a zámků, podíváme se i do skanzenu a malé zoologické zahrady.

Hamousův statek ve Zbečně – za vůní čerstvě upečeného chleba

Hamousův statek ve Zbečně – za vůní čerstvě upečeného chleba

Přijměte pozvánku na selskou usedlost s roubeným obytným domem, zděnými chlévy, stájemi se sýpkou, stodolou, černou kuchyní a výměnkem. Její dějiny spolehlivě známe od přelomu 16. a 17. století. Poznejte, jak se kdysi bydlelo, hospodařilo, jaká lidé uměli řemesla a jaké měli zvyky.

Skanzen Vysoký Chlumec – muzeum vesnických staveb středního Povltaví

Skanzen Vysoký Chlumec – muzeum vesnických staveb středního Povltaví

V údolí potoka pod dominantou zámku ve Vysokém Chlumci u Sedlčan se nachází Muzeum vesnických staveb středního Povltaví, kde si prohlédnete zemědělské usedlosti doplněné nářadím a stroji i sakrální stavby.

Skanzen lidové architektury v Přerově nad Labem

Skanzen lidové architektury v Přerově nad Labem

V současné době je v muzeu celkem 33 objektů, z toho 7 chalup, 7 špýcharů a 2 stodoly. V zařízených interiérech a v dlouhodobých i sezónních národopisných výstavách je předváděn život venkovského lidu ve středním Polabí od konce 18. do poloviny 20. století.

Přerov nad Labem

Přerov nad Labem

Proč byste měli poznat malebnou středočeskou obec ležící mezi Čelákovicemi a Českým Brodem, v úrodné nížině středního Polabí zvané Zlatý pruh země české? Třeba kvůli skanzenu lidové architektury, romantickému renesančnímu zámku s vodním příkopem a muzeu historických bicyklů a motocyklů.

Skanzen Přerov nad Labem – nejstarší muzeum v přírodě České republiky

Skanzen Přerov nad Labem – nejstarší muzeum v přírodě České republiky

Jak vypadal sváteční i obyčejný den na polabské vesnici od konce 18. do 20. století, zjistíte ve skanzenu v Přerově nad Labem. Ten byl založen z iniciativy vévody Ludvíka Salvátora Toskánského koncem 19. století a dnes zahrnuje 32 objektů.

Další aktuality

Všichni jsme Keltové aneb skvělý důvod k pěti keltským oslavám

Že právě vy nemáte s Kelty nic společného? Kdepak, dozajista i vy dobře znáte a mnohdy slavíte svátky, které mají prapůvodní kořeny v keltských lidových oslavách, ať už jde o Dušičky, pálení čarodějnic nebo Vánoce. Právě teď vás ale pozveme do skutečného světa keltských mýtů, pověr a rituálů!
Středočeský kraj | Životní styl

Kempování v Česku: 10 tipů, kam do kempu ve Středočeském kraji

Patříte k milovníkům volného pohybu v přírodě, ke kterému patří i kempování? Naplánujte si dovolenou v těch nejlepších kempech středních Čech. Na výběr máme útulné chatky, luxusní stan ve středověkém stylu, kempy u vody, místa plná zábavy i klidu. Letošní léto v kempu bude nezapomenutelné!
Středočeský kraj | Ubytování

Tankodromy, střelnice, cvičiště… aneb co vzniklo z bývalých vojenských základen?

Bývalé vojenské prostory jsou dobrým tipem na výlet pro ty, kteří hledají možnost procházky či túry odlehlou krajinou. Paradoxně se ve vojenských újezdech zachovaly vzácné druhy rostlin a živočichů, prostory také unikly chemizaci a zemědělským zásahům. A kde objevíte takovou pestrou krajinu či hluboké lesy? Nejznámější takovou oblastí jsou lesy v Brdech, pozornost přitahuje i revitalizace krajiny v Milovicích či Podyjí. Tipy, kam vyrazit na bývalá vojenská cvičiště, střelnice, tankodromy nebo letiště vám přináší Kudy z nudy.
Středočeský kraj | Příroda

Keltové v Nižboru zahájí novou sezonu svátkem Beltain

V sobotu 27. dubna se na zámku Nižbor uskuteční tradiční oslavy keltského svátku Beltain. Již několik let touto akcí pro veřejnost zahajují návštěvní sezónu v Informačním centru keltské kultury. Po zimě znovuotevřená stálá expozice o Keltech potěší zvídavé návštěvníky.
Středočeský kraj | Zážitky

Historický festival Bitva Libušín láká na bohatý program

Tip pro všechny milovníky historie a rodiny s dětmi na výlet za dobrodružstvím a historií do Libušína. Největší středověký festival v České republice se bude opět konat v údolí pod bývalým hradištěm kněžny Libuše. Byl založen již v roce 1991 jako jeden z prvních počinů svého druhu v Evropě. V roce 2024 se tak pořádá již 31. ročník této významné události, která se za roky svého trvání rozrostla na jednu z největších svého druhu na starém kontinentě. Největší středověká bitva ve střední Evropě, se uskuteční již v sobotu 27. dubna 2024 v Libušíně u Kladna.
Středočeský kraj | Zážitky

Jaro v Průhonickém parku láká k vycházkám

Užijte si jaro v plné parádě! Přijedete-li do Průhonického parku čeká vás i na konci dubna krásná vycházka. Základní okruh nejzajímavějšími partiemi parku je zajímavý celoročně, prochází pod Alpinem, na Hlavní vyhlídku, rozsáhlými lučními podél potoka Botiče, po hrázi rybníka. V dubnu je otevřeno denně od 7:00 do 19:00 hodin a milovníky flory potěší právě kvetoucí rododendrony i jarní Alpinum.
Středočeský kraj | Příroda

Sezóna chřestu je tady! Ten nejčerstvější pořídíte v Hostíně u Vojkovic

V Hostíně u Vojkovic na Mělnicku už vyrostl první letošní chřest! Na velkofarmě seženete „špargl“ od dubna do konce června. Kromě bílého a zeleného chřestu bude v průběhu chřestové sezóny pěstitel nabízet i nové odrůdy – koupíte tu také fialový chřest. Nenechejte si ujít oblíbené Chřestové a spolu s nimi i křenové slavnosti, které se letos uskuteční v sobotu 11. a v neděli 12. května 2024.
Středočeský kraj | Gurmánská turistika

Areál Monínec nabízí sportovní zážitky a spoustu zábavy po celý rok

Středočeský Areál Monínec, který leží jen zhruba hodinu jízdy od hlavního města, nabízí pohodlné ubytování, dobré jídlo, sport od rána do večera, ale také zasloužený odpočinek. A to po celý rok. Najdete jej na Javorové skále 80 km jižně od Prahy na pomezí Středočeského a Jihočeského kraje nedaleko města Sedlec-Prčice.
Středočeský kraj | Letní sporty