Úlevy v souvislosti s růstem ceny paliv zavedly Maďarsko, Belgie či Chorvatsko

foto Ilustrační foto - Pohonné hmoty v Česku jsou po ruské invazi na Ukrajinu nejdražší v historii. Na snímku z 3. března 2022 je panel s cenami paliv u čerpací stanice Benzina v Ankarské ulici v Praze.

Berlín/Praha - Výběr evropských zemí, které zavedly nebo se chystají zavést úlevy spotřebitelům v souvislosti s růstem cen paliv (německá vládní koalice sociálních demokratů, Zelených a liberálních svobodných demokratů chce na tři měsíce snížit cenu paliv; řazeny abecedně):

Belgie - Země se v souvislosti s rostoucí cenou paliv rozhodla snížit daň z přidané hodnoty (DPH) u pohonných hmot. Belgičtí spotřebitelé ušetří přibližně deset eur (246 Kč) u plné nádrže o objemu 60 litrů. DPH u pohonných hmot snížilo také Nizozemsko.

ČR - Vláda předminulý týden v reakci na růst cen pohonných hmot rozhodla o zrušení povinného přimíchávání biosložky do pohonných hmot a o zrušení silniční daně pro osobní automobily, dodávky a nákladní auta do 12 tun. K obojímu je ale zapotřebí změna zákona.

Francie - V zemi bude od 1. dubna platit na čtyři měsíce sleva 15 centů (zhruba čtyři koruny) na litr pohonných hmot. Francouzskou vládu bude toto opatření, které se vztahuje na všechny spotřebitele, stát přes dvě miliardy eur.

Chorvatsko - Vláda v zemi zastropovala ceny pohonných hmot už loni na podzim, toto opatření platilo do března, kdy vláda rozhodla o snížení spotřební daně na tři měsíce a omezení marží u nafty a benzinu.

Irsko - Země letos počátkem března oznámila, že do konce srpna sníží spotřební daň na benzin a naftu.

Maďarsko - Vláda premiéra Viktora Orbána zavedla cenový strop na pohonné hmoty již loni v listopadu a v únoru jej rozšířila, v zemi zatím platí do května. Ceny benzinu a nafty jsou zastropovány ve výši 480 forintů (zhruba 33 Kč) za litr. V březnu vláda oznámila, že omezí přístup k pohonným hmotám se zastropovanou cenou. Tankovat za tržní ceny tak budou těžké nákladní vozy či některá auta se zahraniční poznávací značkou.

Německo - Německá vládní koalice sociálních demokratů (SPD), Zelených a liberálních svobodných demokratů (FDP) rozhodla, že na tři měsíce sníží cenu paliv. "Ceny paliv na tři měsíce snížíme o 30 centů (7,40 Kč) za litr benzinu a o 14 centů (3,50 Kč) za litr nafty," uvedl šéf FDP a ministr financí Christian Lindner. Zlevnění paliv vláda provede snížením energetické daně na pohonné hmoty.

Polsko - Polská vláda kvůli zmírnění dopadů růstu cenové hladiny od začátku února snížila na půl roku sazby daně z přidané hodnoty (DPH) u pohonných hmot z 23 na osm procent. Navíc Polsko snížilo už od ledna také spotřební daň.

Portugalsko - Země od 11. března snížila zvláštní daň uvalenou na paliva.

Slovinsko - Slovinská vláda rozhodla o zastropování cen paliva od poloviny března, zatím na 30 dní. Ceny benzinu v zemi nemohou překročit 1,50 eura (37 Kč), u nafty je to 1,54 eura (zhruba 38 Kč).

Švédsko - Země rovněž dočasně snížila daň na pohonné hmoty.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 8.05.2024 ČTK

Reklama

17°C

Dnes je středa 8. května 2024

Očekáváme v 21:00 12°C

Celá předpověď