Královna Alžběta II. se po pěti měsících objevila na veřejnosti

Britská královna Alžběta II. se dnes poprvé po pěti měsících objevila na veřejnosti, informovaly tiskové agentury. Spolu s dalšími členy královské rodiny se zúčastnila mše ve Westminsterském opatství na počest prince Philipa. Manžel britské panovnice zemřel loni v dubnu.

Televizní záběry ukázaly 95letou královnu, jak o holi vstupuje do Westminsterského opatství po boku svého syna, prince Andrewa. Poté se od něj oddělila, aby sama došla na své místo, čímž podle agentury AP zmírnila obavy o své zdraví.

Nejstarší a nejdéle vládnoucí panovnice na světě se na veřejnosti příliš neobjevovala od loňského října, kdy strávila noc v nemocnici kvůli blíže nespecifikovaným zdravotním obtížím. Lékaři jí poté doporučili více odpočinku. Od doby, kdy zrušila řadu plánovaných akcí, britská média spekulovala o jejím zdravotním stavu.

Princ Philip, který stál královně po boku více než sedm desetiletí, zemřel loni v dubnu jen dva měsíce před tím, než by oslavil své 100. narozeniny. Pohřbu vévody z Edinburghu se mohlo zúčastnit pouze 30 lidí kvůli tehdejším opatřením proti šíření koronaviru.

Dnešní bohoslužba byla mnohem větší událostí. Královna se připojila ke svému následníkovi, princi Charlesovi. Mše se zúčastnili také další členové královské rodiny, včetně prince Williama a jeho manželky Kate, zahraniční králové a královny, přátelé zesnulého vévody či politici, včetně premiéra Borise Johnsona. Do londýnského Westminsterského opatství dorazilo i přes 500 zástupců charitativních a dalších organizací, které vévoda podporoval.

Buckinghamský palác uvedl, že Alžběta se na plánování bohoslužby aktivně podílela.

Jednalo se také o první veřejné vystoupení královnina syna prince Andrewa od doby, kdy se dohodl na finančním vyrovnání s Američankou Virginií Giuffreovou, která ho obvinila ze sexuálního napadení z roku 2001. Andrew obvinění popírá.

Princ Harry, který se s manželkou Meghan přestěhoval do Spojených států, se bohoslužby nezúčastnil kvůli neshodám s vládou ohledně zajištění ochranky.

Související

Více souvisejících

Královna Alžběta II. královská rodina (gbr)

Aktuálně se děje

před 32 minutami

Ruská armáda, ilustrační foto

Kyjev: Rusko přišlo ve válce už o 500 tisíc vojáků

Ukrajinský generální štáb dnes ráno oznámil, že od začátku invaze na Ukrajinu v únoru 2022 přišla ruská armáda o 500 000 vojáků. Tento údaj však není možné nezávisle ověřit, protože Moskva o svých ztrátách neinformuje. Ukrajina navíc nerozlišuje mezi padlými, zraněnými nebo pohřešovanými vojáky.

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Desatero kyberbezpečnosti: Zjistěte, jestli máte svá data v bezpečí

Kriminalita v kybernetickém prostoru nijak nepolevuje. V roce 2022 tvořily kybernetické útoky 10 % z celkové kriminality v České republice. Celkem šlo o více než 18 tisíc případů. Útočníci cílí jak na firmy, tak i jednotlivce. Výjimkou nejsou ani děti nebo senioři, kteří často patří k nejohroženějším skupinám. Povědomí o kybernetické bezpečnosti se sice pomalu zvyšuje, útočníci ale stále vymýšlí nové způsoby, jak z obětí vylákat osobní údaje nebo peníze. Přečtěte si, jakých deset základních pravidel ochrání vaše data.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Princ William se svou rodinou

Princezna Kate se zotavuje z vážné nemoci. Potřebuje dvě věci

Britskou monarchií letos otřásají v základech zdravotní problémy jejích členů. Králi Karlovi III. i princezně Kate byla diagnostikována rakovina. Zatímco panovník se už opět objevuje na veřejnosti, jeho snacha se drží v ústraní. Lidem se ukáže, až dostane zelenou od lékařů. 

včera

včera

včera

včera

Antony John Blinken je americký demokratický politik a právník, od ledna 2021 ministr zahraničních věcí Spojených států amerických v Bidenově vládě.

Blinken dorazí příští týden do Prahy. Česko hostí jednání ministrů zemí NATO

Do Česka příští týden dorazí šéf americké diplomacie Antony Blinken, aby se zúčastnil jednání ministrů zahraničí členských zemí NATO. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na americké ministerstvo zahraničí. Blinken má také jednat s českým protějškem Janem Lipavským (Piráti) a dalšími činiteli o podpoře Ukrajiny či energetické spolupráci.

včera

včera

Policie SR, ilustrační fotografie.

Policie ztotožnila nejméně 50 lidí, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie eviduje po atentátu na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) přes 150 podnětů ohledně možného schvalování pokusu o vraždu. Ve více než 50 případech došlo ke ztotožnění autorů příspěvků, uvedl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) na páteční tiskové konferenci. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Josep Borrell, vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku

Nezastrašujte a nevyhrožujte. EU se nelíbí chování Izraele k ICC

Šéf evropské diplomacie Josep Borrell v pátek vyzval Izrael, aby "nezastrašoval a nevyhrožoval" soudcům Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu. Stalo se tak poté, co hlavní prokurátor ICC Karim Khan požádal o vydání mezinárodních zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta, informovala agentura AFP.

včera

Polsko a Řecko vyzvaly EK k vytvoření celoevropského systému protivzdušné obrany

Polsko a Řecko ve čtvrtek zaslaly Evropské komisi dopis, v němž vyzývají k vytvoření celoevropského systému protivzdušné obrany, oznámil polský premiér Donald Tusk. Informovala o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy