Konečné výsledky voleb ve Francii: Ve druhém kole se střetnou Macron a Le Penová

Do druhého kola francouzských prezidentských voleb podle konečných výsledků postoupili současný centristický prezident Emmanuel Macron s 27,84 procenta a krajně pravicová politička Marine Le Penová s 23,15 procenta. Na třetím místě skončil s 21,95 procenta krajně levicový kandidát Jean-Luc Mélenchon.

Konečné výsledky se příliš neliší od těch předběžných, které byly zveřejněny v neděli večer po skončení prvního kola hlasování. Macron i Le Penová již dnes zahájili kampaň před druhým kolem, které bude 24. dubna. I nejnovější průzkumy mapující podporu dvou kandidátů nasvědčovaly vítězství prezidenta Macrona, přičemž mu přisuzovaly 52,5 až 55 procent hlasů.

Macron dnes zamířil na severovýchod Francie, který je jednou z bašt Le Penové. Ve městě Denain, což je podle agentury Reuters jedno z nejchudších měst v zemi, mimo jiné kritizoval ekonomické sliby své rivalky jako odtržené od reality. "Snažím se jasně říci, že můj program je sociálně zaměřený," řekl při setkání s obyvateli.

Podle Reuters byly místy tyto rozhovory poměrně vyhrocené, když místní dávali najevo nesouhlas s některými prezidentovými návrhy, jako je zvýšení věku odchodu do důchodu. "Celé je to divadlo... Teď s námi přišel mluvit, protože se bojí, že ho porazí Marine Le Penová," řekla reportérovi před dějištěm mítinku 36letá nezaměstnaná matka šesti dětí Stephanie Bertaová.

Macron měl poté na programu ještě návštěvu Štrasburku, zatímco Le Penová s kolegy ze své strany Národní sdružení (RN) plánovala další postup. Podle agentury AP má krajně pravicová politička v úmyslu dál akcentovat otázku rostoucích cen potravin či energií, které dopadají především na chudší domácnosti. Při dnešní návštěvě výrobce obilných produktů v Burgundsku plánovala ohlásit "silná, naléhavá rozhodnutí na ochranu kupní síly Francouzů".

Kromě Macrona, Le Penové a Mélenchona se v prvním kole voleb přes kritickou pětiprocentní hranici, která rozhoduje o výši státního příspěvku na předvolební kampaň, přehoupl ještě krajně pravicový bývalý novinář Éric Zemmour. Získal 7,07 procenta a pro druhé kolo podpořil Le Penovou. Na pátém místě skončila republikánka Valérie Pécresseová se 4,78 procenta, která již své stoupence požádala o finanční podporu k uhrazení kampaně.

K urnám v neděli dorazilo 73,69 procenta registrovaných voličů. Je to druhá nejnižší volební účast v prvním kole prezidentských voleb, nejnižší byla v roce 2002. Očekává se, že druhé kolo letos rovněž vynechá asi čtvrtina voličů.

Z českých politiků okomentoval výsledky francouzských prezidentských voleb například europoslanec Jan Zahradil (ODS). Na twitteru zdůraznil, že protestní kandidáti sebrali přes polovinu odevzdaných hlasů. 

"Naproti tomu totální krach tradiční pravice a levice: gaullisté (Pécresse) 5%, socialisté (Hidalgo) 2%. Francie se někam posouvá," konstatoval.

Související

Král Charles III.

Karel III. vezme do Francie další dva zástupce monarchie. Kate zůstane doma

Za zlověstné signály mohou někteří Britové považovat poslední informace zevnitř monarchie. Zatímco král Karel III. se vrátil k povinnostem a chystá se dokonce do ciziny, princezna Kate, která si vyslechla stejnou diagnózu, se nadále drží v ústraní. Nebude ani součástí královské delegace do zahraničí. 

Více souvisejících

Francie volby ve Francii Emmanuel Macron Marine Le Pen

Aktuálně se děje

včera

včera

Petr Pavel

Prezident Pavel se zranil na motorce. Je v nemocnici

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale bude nutné krátké pozorování v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Tuto informaci dnes večer zveřejnila prezidentská kancelář na sociální síti X. 

včera

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Orbán: Maďarské tajné služby mají informace o atentátu na Fica

Maďarské tajné služby jsou v neustálém kontaktu se slovenskými tajnými službami, jakož i se službami jiných zemí, například v rámci sítě evropských zemí či členských zemí NATO. Maďarsko tak má informace o tom, co se stalo při atentátu na předsedu slovenské vlády Roberta Fica.

včera

Jiřina Ekrt Jirušková

Jak se chovají Češi na dovolené? Rádi si připlatí za luxusnější služby, říká manažerka cestovky

V posledních letech je vidět rostoucí zájem o nákup dovolených mezi seniory. Meziročně se zdvojnásobil počet lidí ve věku nad 70 let, kteří si objednali letní zájezd. Obecně pak platí, že v České republice roste zájem o dovolené a zájem nesnížily ani vyšší životní náklady. Loňské predikce ekonomů, kteří vyhrožovaly propadem zájmu o dovolené se nenaplnil, zájezdy se kupují vesele dál. Češi si naopak rádi připlatí za luxusnější dovolenkové zážitky, ať už jde o dopravu letadlem či all inclusive služby, říká v rozhovoru PR managerka Invia.cz Jiřina Ekrt Jirušková.

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Uznání Palestiny bude mít "vážné důsledky", varuje Izrael

Rozhodnutí vlád Irska, Norska a Španělska uznat palestinský stát bude mít "vážné důsledky" pro jejich vztahy s Izraelem. Po předvolání jejich velvyslanců to ve čtvrtek oznámilo izraelské ministerstvo zahraničních věcí, informuje agentura AP.

včera

včera

včera

včera

Oslo

Pohár trpělivosti přetekl. Norsko uzavře hranice Rusům

Norská vláda od 29. května zavede dodatečná omezení vstupu pro občany Ruska, kteří cestují do Norska za turistikou nebo "jinými nepodstatnými účely". Informace byla zveřejněna ve středu na webových stránkách kabinetu, jak uvádí agentura Reuters.

včera

včera

Mezinárodní soudní dvůr v Haagu

Den D se blíží. O osudu Pásma Gazy se rozhodne už v pátek

Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) oznámil, že v pátek 24. května v 15:00 SELČ vydá rozhodnutí o žádosti Jihoafrické republiky (JAR) nařídit Izraeli zastavení vojenské operace v Pásmu Gazy, včetně města Rafah na jihu této palestinské enklávy. Informaci přinesla agentura AFP.

včera

včera

včera

Počasí

Počasí: V Česku udeří silné bouřky, varovali meteorologové

Česko v pátek opět zasáhnou silné bouřky, varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek na sociální síti. Doprovázet je budou zejména přívalové srážky, napršet může kolem 50 milimetrů. Meteorologové také rovnou varovali, že bouřky udeří také o víkendu.

včera

včera

Rusko zaútočilo na město Cherson. Ukrajina poslala rakety na Belgorod

Město Cherson na jihu Ukrajiny se ve čtvrtek ráno stalo terčem ruské palby. O incidentu informoval gubernátor Chersonské oblasti Roman Mročko. Ve zprávě na síti Telegram uvedl, že exploze byly slyšet v částech města poblíž řeky Dněpr.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy